Kaza Ve Kadere İman

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kaza Ve Kadere İman Etmek

Kaza Ve Kadere Iman Etmek

İmanın altı şartından biri olan kader; Allah’ın ezelden ebede dek ol­muş veya olacak şeylerin; zamanını, mekânını, sıfatlarını, ezelde bilip ona göre belirlemesidir. Kaza ise; Yüce Allah’ın, ezelde takdir ve irade ettiği şeylerin; vakti gelince her birisini ezeli ilim, irade ve takdirine uygun bir biçimde meydana getirmesi ve yaratmasıdır.[1]  Nitekim Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de: “Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık .”[2] buyurmaktadır.

Yüce Allah’ın elinde olan, bu kader ve tayin; Allah Hak’la hükmeder ayeti kerimesi gereğince; Halk arasında yaygın bir itikat olan; alın yazısı, kaderim böyleymiş, kader utansın, kaderim kara yazılmış, kader kurbanı gibi din ve akılla bağdaşmayan, tamamen insanların çılgın ihtirasları ve cahilliklerinin neticesi olan zulümle ve zorlamayla bağdaşmaz. Zira Yüce Allah zulmetmez.[3]

Yüce Allah’ın kaderle takdir ettiği şeyler; İnsanların ırkları, renkleri, akrabaları, cinsleri, insanın başına gelecek dert musibet, hastalık, sıkıntı, sevinç, nimet vesaire gibi ızdirari olan durumlar için geçerlidir. Böyle durumlarda Allah’ın verdiği nimetlere karşı şımarma ve Allah’ın takdir ettiği şeye karşı ise bir üzülme ve başkaldırı olamaz. Böyle bir kaderi hiç kimse değiştiremez ve ondan kaçamaz. Izdırari olan bu kader karşısında hepimiz; bir çömlekçinin elindeki hamuru andırırız. Hiçbir çömlek, çömlekçiye “Beni niye böyle yoğurdun beni niye böyle yaptın diyemediği gibi bizlerde Mülkünde dilediği gibi tasarruf eden Yüce Allah’a beni niye böyle yarattın?” diyemeyiz. Şunu iyi bilmeliyiz ki “Bu tür Izdırari olan şeyler kader ile takdir edilmiştir. Kısmetine razı ol ki rahat edesin” Unutmayalım ki, Kaderi tenkit eden başını örse vurur kırar. Rahmete itiraz eden, rahmetten mahrum kalır.

Elimizdeki Mülke ve Allah’ın verdiklerine sahip çıkıp ta, onlardaki güzellikleri, zenginlikleri ilmi, sağlığı, afiyeti, evlat vb faziletleri kendimize mal edemeyiz. Çünkü mülk ve nimetler Allah’ındır.

Bizim elimizdeki nimetler ise, geçici bir süreliğine bize emanet verilmiştir. Hayatımızda karşılaştığımız çirkinlikler ve günahlar ise; Allah’tan ve kaderden değil kuldan kaynaklanmaktadır. Adam öldürmek, zina etmek, içki içmek,faiz yemek, kul hakkı yemek, vb…suçları işlemek, kader değil, kulun özgür iradesiyle tercih ettiği suçlardır, günahlardır. Bu suçları tercih eden kuldur, imtihan gereği olarak da yaratansa Yüce Allah’tır. Kul için yapması gerekli olan ise; Allah’ın kendisine emanet ettiği güzelliklere yine Allah namına sahip çıkıp, ihanet etmemektir.

Mısır’da baş gösteren ve binlerce insanın ölümüne sebep olan Veba salgınını haber alan Hz. Ömer, olay yerine bizzat kendisi gitmiş ve Hz. Abbas’tan bizzat ertesi gün hareket edeceklerini ve ordunun da oradan ayrılmasını haber vermesini istemiştir. Bunun üzerine Ebu Ubeyde, Hz. Ömer’e şu sözleri söylemiştir: “Ey “Ömer!”Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?” Hz. Ömer de buna karşılık “Evet! Allah’ın kaderinden, yine O’nun kaderine sığınıyorum.”

[1] Sosyal Bilimler Ans. Kader Mad.

[2] Kamer, 54 / 49

[3] İslam Ansk. Kader Mad

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    1
    2022-08-14T13:38:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kader ve Hayatta yaşanılan olaylarda Allah’ın hikmeti var mı

    – Hayatta yaşanılan olaylarda Allah’ın hikmeti var mı? Allah kulun hayatını etkiler etkiler ise bu nasıl olur? Bu sorum imtihan ve insanın karşılaştigi olaylar ile alakalı. Hayat için imtihan deniliyor peki
    -Allah kulu nasıl imtihan eder imtihan Allah’ın insanın hayatına ve iradesine karışıp onu sınaması mı demek? Yani beş yaşındaki kız çocuğu istismara uğrayınca burda Allah mı onu sınıyor halbuki istismarcı kendi kötü iradesi ile kızı istismar etmiş olmuyor mu? Burda imtihan olma durumu nasıl oluyor yani eğer öyle olsa kızı Allah’ın istismar ettirdiğini söylememiz gerekir eğer öyle değilse o zaman Allah hayatta hiç bir şeye karışmaz ve engel olmuş olmaması gerekir insanların kendi iradeleri ile yaptığı olaylar sonucu ortaya çıkan sorunların imtihan olması gerekir yani eğer Allah hayata karışıp insanları imtihan ediyor ise neden kız çocuğunun istismarını engellemiyor o zaman Allah hayata karışmıyor benzer şekilde bazen olmayan olaylar için bunda hayır yokmuş ki de bu olmadı Allah ondan nasip etmedi deniliyor e peki Allah kız çocuğu istismarına neden karışmadi o zaman Allah’ın karışıp karışmadığı şeyleri nasıl anlayacağız ve hayatta olmayan olayların mesuliyeti Allah’a mı yoksa insana mı ait ?

    0
    2024-04-18T06:55:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kader ve kazaya imanımız tamdır. İnsanın bu dünyada yaşadığı olayların hâşâ Allah’tan habersiz yaşaması asla mümkün değildir. Verdiğiniz örnek ilenyola çıkmak gerekir ise; istismara uğrayan kız çocuğunun elbette bir suçu ve günahı yoktur. Bu günah bu kız çocuğuna bu şekilde davranan kişinindir. Buradaki bu kız çocuğunun imtihanı ise; bu olaya sabretmesidir. Bu şu demek değildir; bana herkes istediğini yapsın ben sabredeceğim. Hayır böyle değil, gereken şekilde, gerekli mercilere giderek hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Buradaki imtihan; Allah’a neden beni buldu? diyerek isyan etmemektir.

Cevapla