İslamda Samimiyetin Önemi Nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

AYET VE HADİSLER IŞIĞINDA DİN VE SAMİMİYET

Islamda Samimiyetin Onemi

İSLAMDA SAMİMİYET’İN YERİ

İhlas, sadakat, niyet ve nasihat manalarına gelen samimiyet, bir şeyi isteyerek ve sevgiyle kabul etmek, gönülden arzulamak ve içten gelerek yapmak demektir. Samimiyet, her başarının anahtarıdır. Dinimiz samimiyete çok önem vermiş ve samimiyeti her alanda temel değerlendirme ölçüsü olarak görmüştür. İslam dininde kişinin yapıp ettikleri samimiyetine göre karşılık bulmaktadır. Samimiyet insana hem dini hem de dünyayı da kazandırır. İnandığını yapmayan, yaptığına inanmayan kimsede hayır yoktur. Huzurun ve başarının yegane şartı içten gelen samimiyettir.

Bir hadisi şerifte dinde samimiyetin ne kadar önemli olduğunu ifade eden Peygamber Efendimiz (sas) “Din samimiyettir, buyurmuş, kime karşı diye sorulduğunda da ‘Allah’a, Kitabına, Rasulüne, Müslümanların önderlerine ve bütün Müslümanlara karşı” diye cevap vermiştir.”2 Bütün fetihlerin, keşiflerin, sanatların, ilerleme ve yükselmenin temelinde samimiyet vardır. Dinin özü samimiyettir. Sevgili Peygamberimiz (sas) başka bir hadis-i şerifte “Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resûlü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Resûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir. ”3 buyurmuştur. Bunun içindir ki İslam dini ihlası, Müslümanların ibadet ve davranışlarının Allah nezdindeki temel değerlendirme kriteri olarak benimsemiştir. Bu nedenle samimi olmayan iman, ibadet ve amellerin Allah katında hiçbir değeri yoktur.………………..

Müslüman hayatın her alanında samimi olmalı, samimiyetle bağdaşmayan riya, ikiyüzlülük, yalan, aldatma ve kandırma gibi gayri ahlaki davranışlardan kendini sakınmalıdır. Samimiyet ve ihlas, islamın özünü oluşturmaktadır. Dinimizde kalp esas alındığı için, bütün sonuçlar kalpteki niyet ve samimiyete göre şekillenmektedir. Bu sebeple Peygamber Efendimiz (sas) “Ameller niyetlere göredir “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar. ”4 buyurmuştur.
Herkes, karşısındaki insandan samimiyet bekler. Yüce Allah (c.c.) kulundan, Peygamber ümmetinden, öğretmen öğrencisinden, koca ailesinden, hanım efendisinden, amir memurundan, halk idarecilerden, arkadaş arkadaştan; kısaca herkes birbirinden, samimiyet ister.

Konumuzu bir ayet-i kerimenin mealiyle bitirelim.“Halbuki onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.”[1]


1 Beyyine, 98/ 5]
2 Müslim, Birr 33. İbni Mâce, Zühd 9
3 Buhârî, Bed’ü’l–vahy 1 [1] Müslim, Birr
4 İbni Mâce, Zühd 9

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-17T17:58:31+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’ı kabul eden her insan Allah’a iman ve kulluk, Kur’an’a tabi olma, Rasulullah (sav)’i örnek alma, müslümanların ve hatta bütün insanların haklarına riayet etme gibi konularda ciddi bir samimiyet sınavına tabii tutulmuştur Müslüman. İhlas ve samimiyet, inancın, kulluğun itaatin sadece AMA sadece alemlerin Rabbi olan Allah için olmasıdır. İhlas ve samimiyet, bütün ibadetlerin, her türlü riya, gösteriş ve menfaat için değil de sadece Allah için yapılmasıdır. 

    En iyi cevap

Cevapla