Zikrin Dünya ve Ahiretteki faydaları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Zikretmenin Dünyadaki ve Ahiretteki faydaları

Zikrin Dunya ve Ahiretteki faydalari

Zikrin dünyevi ve uhrevi faydaları vardır.

Bazılarını arz edelim;

a- Güzel Bir Hayat Sunar

Hayat; ilahi vahiyle beslenen ruhun hayatıdır. Bu ruhun sahibinin kalbi zikrullaha bağlıdır. Nitekim Allah Teala da bu hayatı güzel bir hayat olarak vasfetmiştir

Kadın olsun, erkek olsun; her kim, inanmış olarak iyi amel işlerse; ona güzel bir hayat yaşatacağız. Mükafatlarını yaptıklarından daha güzeli ile ödeyeceğiz.” “Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tevbe edin ki, belli bir süreye kadar sizi güzelce geçindirsin. Her lütuf sahibine lütfunu versin.”

Allah Teala’yı zikretmek, O’nu sevmek, O’na itaat etmek ve O’na yönelmek, dünya ve ahirette güzel hayatı garanti eder. O’ndan yüz çevirmek ve isyan etmek de dünya ve ahirette can sıkıcı çekilmez bir hayata kapı açar. Nitekim ayeti kerimede şöyle buyurulmuştur:

Kim de benim zikrimden yüz çevirirse, artık onun için sıkıntılı bir geçim vardır ve biz onu kıyamet günü kör olarak haşredeceğiz.”

Hayatı ancak Allah’ı zikreden kişi yaşar ve onun tadını o alır. Nitekim Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur;

Rabbini zikredenle zikretmeyen diri ile ölüye benzer.” Allah’ı zikredenle zikretmeyen kişi arasındaki fark diri ile ölü arasındaki fark gibidir. Arada ne kadar da fark var. Kullarına kavuşmadan önce cennetini gösteren ve onlara cennet kapılarını açan Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Zira O, daha dünyada iken onlara o cennetin genişliğini, kokusunu ve güzelliğini tattırdı. Hatta biri, “Dünya sakinleri oradaki en güzel şeyi tatmadan gittiler.” Demişti de ona, “Dünyadaki en güzel şey de ne ki?” diye sordular. O, “Muhabbetullah, Marifetullah ve Zikrullah.” dedi. **

Gafiller arasında olup da Allah’ı zikreden kişi ölüler arasındaki diri gibidir.

Onun hem hayatı, hem bedeni, hem ruhu, hem de şuuru kemal noktadadır. Nite kim ayeti kerimede şöyle buyurulmaktadır; “Ölü iken kendisini dirilttigimiz ve insanlar içinde yürümesi için kendisine bir nur verdiğimiz kimsenin durumu, karanlıklarda kalıp oradan bir çıkış bulamayanın durumu gibi midir?”

b- Bedene Kuvvet Verir

Zikir bedene kuvvet verir. Öyle ki zikreden kişi tahmin edilemeyecek derecedeki işleri başarır. Bunun delili; Rasulullah (sav)in kızı Fatıma ile Hz. Ali’ye öğrettiği zikirdir. Hz. Fatıma hizmetçi istemek üzere Rasulullah (sav)e gelmiş, öğütme ve hamur yapma gibi ev işlerinin verdiği sıkıntıdan şikâyet etmişti. Rasulullah (sav) onlara her gece yataklarına yattıklarında otuz üç kere subhanellah, otuz üç kere elhamdülillah, otuz dört kere Allahu Ekber demelerini söyledi ve sonra da, “Bu sizin için hizmetçiden daha hayırlıdır.” buyurdu. Denildi ki:

“Kim bu zikre devam ederse ilk günden itibaren kuvvet bulur, hizmetçi istemez.

c- Kalbi Yumuşatır

Zikrullah kalbi yumuşatır, gafleti giderir. Kalbe huşu verir ve ıslahını sağlar. Nitekim ayeti kerimede şöyle buyurulmuştur “Onlar inanmışlar, kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur.” “Allah, ayetleri birbirine benzeyen ve yer yer tekrar eden Kitabı, sözlerin en güzeli olarak indirmiştir. Rabb’lerinden korkanların bu Kitaptan derileri ürperir; sonra hem derileri hem de kalpleri Allah’ın zikriyle yumuşar.”

d-Allah’ın Azabından Kurtuluşu Temin Eder

Âdemoğlu hiçbir amel işlememiştir ki o (amel) zikrullahtan daha çok Allah’ın azabından kurtarıcı olsun.” Bu, gaye ve maksatların ulaştığı son noktadır. Bu, zikrin ahiretteki en büyük faydasıdır.”

e- Kıyamet Gününde Allah’ın Gölgesi Altında Gölgelenen Yedi Sınıftan Biridir

Rasulullah (sav) hiçbir gölgenin olmadığı o günde Allah Teala’nın gölgesi altında gölgelenecek yedi sınıfı zikretmiş, kimsenin olmadığı bir yerde “Allah Teala’yı zikredip gözyaşı dökenleri de onlar arasında saymıştır.”

f-Kıyamet Günündeki Şahitlerin Çoğalması

Yeryüzünün haberlerini verdiği gün zikredenlerin şahidi olarak da zikrettiği yerler gelir. Dağlar ve çöller üzerinde Allah’ı zikredenlerle övünürler ve sevinirler. Dağın biri diğerine ismiyle seslenir

İbni Mes’ud (ra) şöyle demiştir,

Bu gün sana Allah’ı zikreden biri uğradı mı?” diye sorar. O “Evet uğradı.” Derse o bununla sevinir.

Zikrin Dünya ve Ahiretteki faydaları bunlar, sizlerde bildiğiniz faydaları yazarsanız dua ederiz.

Zikir yapmanın faydaları

BENNZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    فوائد الذكر في الدنيا والآخرة

    للذكر فوائد دنيوية ودنيوية.

    دعونا نقدم بعض منهم.

    أ- يوفر حياة جميلة

    حياة; إنها حياة الروح التي يتغذى عليها الوحي الإلهي. قلب صاحب هذه الروح مرتبط بذكر الله. في الواقع ، وصف الله سبحانه وتعالى هذه الحياة بأنها حياة جميلة

    “سواء كان رجلا أو امرأة. من يعمل الصالح كمؤمن. سنمنحه حياة جيدة. سنكافئهم بخير مما فعلوه”. “اطلب المغفرة من ربك ، ثم تب إليه حتى يتمكن من العيش بشكل جيد لفترة معينة من الزمن. أتمنى أن يمنح كل فضل فضله لمالكه “.

    إن ذكر الله سبحانه وتعالى، ومحبته، وطاعته، واللجوء إليه يضمن حياة طيبة في الدنيا والآخرة. إن الابتعاد عنه والتمرد عليه يفتح الباب أمام حياة لا تطاق في الدنيا والآخرة. في الواقع ، يقال في الآية:

    “ومن ابتعد عن ذكري ، فهناك رزق مضطرب له ، وسنجعله أعمى يوم القيامة.”

    فقط من يذكر الله يعيش الحياة ويستمتع بها. في الواقع ، قال رسول الله (صلى الله عليه وسلم) ؛

    “من يذكر ربه ومن لا يذكره كالأحياء والأموات”. الفرق بين الشخص الذي يذكر الله والشخص الذي لا يذكر الله يشبه الفرق بين الأحياء والأموات. يا له من فرق. أحمد الله الذي أظهر جنته لعباده قبل الليكا وفتح لهم أبواب الجنة. لأنه بينما كان لا يزال على الأرض ، أعطاهم طعم اتساع ورائحة وجمال تلك الجنة. حتى أن أحدهم قال: “غادر سكان العالم دون تذوق أفضل شيء هناك”. سألوه: “ما أجمل شيء في العالم؟” قال: “محب الله، وعرفة الله، وزكرالله”. **

    الشخص الذي هو من الغافلين ويذكر الله مثل الحي بين الأموات.

    حياته وجسده وروحه ووعيه في النقطة المثالية. في الواقع ، يقال في الآية من هو. “هل حالة الشخص الذي نقيمه عندما يموت والذي نعطيه نورا ليسير بين الناس ، مثل حالة الشخص الذي يبقى في الظلمة ولا يجد مخرجا منه؟”

    ب- يعطي قوة للجسم

    الذكر يعطي قوة للجسم. لدرجة أن الشخص الذي يقرأها يحقق مهام غير متوقعة. دليل على ذلك ؛ إنه الذكر الذي علمه رسول الله (صلى الله عليه وسلم) ابنته فاطمة وحضرة علي. جاءت حضرة فاطمة إلى رسول الله (صلى الله عليه وسلم) لتطلب خادما واشتكت من الضيق الناجم عن الأعمال المنزلية مثل الطحن وصنع العجين. قال لهم رسول الله (صلى الله عليه وسلم) أن يقولوا سبحان ثلاث وثلاثين مرة ، والحمد لله ثلاث وثلاثين مرة ، والله أكبر أربع وثلاثين مرة كل ليلة عندما يذهبون إلى الفراش ، ثم قال: هذا أفضل لكم من العبد. قيل:

    “من يواصل هذا الذكر سيجد قوة من اليوم الأول ، ولن يطلب عبيدا.

    ج- يلين القلب

    ذكر الله يلين القلب ويزيل الغفلة. إنه يلهم الرهبة في القلب ويوفر تصحيحه. في الواقع ، يقال في الآية: “لقد آمنوا ، ووجدت قلوبهم السلام في ذكر الله. لاحظ أن القلوب لا يمكن أن تجد السلام إلا بذكر الله “. “لقد أنزل الله الكتاب ، الذي تتشابه آياته مع بعضها البعض وتتكرر من مكان إلى آخر ، كأجمل الكلمات. أولئك الذين يخافون ربهم يرتجفون من هذا الكتاب. ثم تلين بشرتهم وقلوبهم بذكر الله “.

    قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

    د- يضمن الخلاص من عقاب الله

    “لم يرتكب أي عمل ، حتى يكون (الأفعال) منقذا من عقاب الله أكثر من ذكر الله”. هذه هي النقطة الأخيرة التي وصلت إليها الأهداف والمقاصد. وهذه أعظم فائدة للذكر في الآخرة”.

    ه- وهي من الطبقات السبع التي ستطغى عليها تحت ظل الله يوم القيامة

    ذكر رسول الله (صلى الله عليه وسلم) الطبقات السبع التي سيطغى عليها ظل الله (سبحانه وتعالى) في ذلك اليوم الذي لا يوجد فيه ظل ، وأحصى من بينهم أولئك الذين يهتفون الله تعالى ويذرفون الدموع في مكان لا يوجد فيه أحد “.

    و- تعدد الشهود يوم القيامة

    في اليوم الذي يعطي فيه أخبار الأرض ، تأتي الأماكن التي يذكرها كشهود لأولئك الذين يتلونها. يفتخرون ويفرحون بأولئك الذين يذكرون الله على الجبال والصحاري. جبل واحد يدعو الآخر بالاسم

    قال ابن مسعود (رضي الله عنه) :

    يسأل: “هل زارك أحد اليوم يذكر الله؟” قال: “نعم، توقف”. إذا فعل ذلك ، فسيكون سعيدا به.

    هذه هي فوائد الذكر في الدنيا والآخرة ، نصلي إذا كتبت الفوائد التي تعرفها.

    En iyi cevap
    0
    2024-01-28T15:40:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Zikr, Allah’ı anmak, O’nu yüceltmek ve O’na hamd etmek demektir. Zikrin dünya ve ahiretteki pek çok faydası vardır.

    Dünyadaki faydaları

    • Zikr, insanın kalbini Allah’a bağlar, onu huzur ve mutluluğa kavuşturur.
    • Zikr, insanın iradesini güçlendirir, onu kötülüklerden korur.
    • Zikr, insanın zihnini berraklaştırır, ona güç ve enerji verir.
    • Zikr, insanın hafızasını güçlendirir, ona ilim ve hikmet kazandırır.
    • Zikr, insanın beden sağlığını korur, ona sıhhat ve afiyet verir.

    Ahiretteki faydaları

    • Zikr, insanı Allah’a yakınlaştırır, onun cennete girmesine vesile olur.
    • Zikr, insanı şeytandan korur, onun şerrinden emin kılar.
    • Zikr, insanın günahlarını bağışlatır, onun kurtuluşuna vesile olur.
    • Zikr, insanın ahirette yüksek dereceler kazanmasına vesile olur.

    Zikir, Allah’ın emirlerinden biridir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

    “Ey iman edenler! Allah’ı çokça zikredin.” (Ahzâb Suresi, 41)

    Resûlullah (s.a.v.) de zikrin önemini şu hadis-i şerifiyle vurgulamıştır:

    “En hayırlı amel, lâ ilâhe illallah demektir.” (Tirmizî, De’avât, 65)

    Zikir, her zaman ve her yerde yapılabilir. Ancak, bazı zamanlarda ve yerlerde zikir yapmak daha faziletlidir. Örneğin, sabah ve akşam namazlarından sonra, yatmadan önce, abdestliyken, toplu haldeyken ve sıkıntılı zamanlarda zikir yapmak daha faziletlidir.

    Zikir, farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin, Allah’ın isimlerini söylemek, Kur’an-ı Kerim okumak, dua etmek gibi. Her Müslüman, kendi durumuna ve arzusuna göre zikir yapabilir.

    Zikir, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için en etkili yollardan biridir. Bu nedenle, tüm Müslümanların zikir yapmaya özen göstermeleri gerekir.

Cevapla