Tövbe edip günahlardan kurtulmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

GÜNAHLARDAN SAKINMA (TÖVBE)

Tovbe edip gunahlardan kurtulmak

Günahlardan sakınmak için ne yapmalı

Yüce yaratıcımız bizlere akıl ve irade vererek, bizleri diğer varlıklardan üstün yaratmıştır. Bizleri işlemiş olduğumuz amellerimizden sorumlu kılmıştır. Amellerimizden hesaba çekileceğimizi bildirmiştir. İyi amellerin karşılığı sevap, kötü amellerin karşılığı ise cezadır. Cenabı Allah’ın Emirlerini yerine getirip, Yasaklarının da kaçınmak her müminin en asli görevidir Müslüman Allah’ın emirlerini yerine getirmez, yasaklarından kaçınmazsa. ve nefsinin kötü arzularına kapılırsa günah işlemiş olur. Günah ise Allah’ın kudret ve azametine karşı bir isyandır. Bir kimse nefsi arzularına engel olmaz ve günah işlerse yüce rabbimiz bunun için bir kurtuluş yolu göstermiştir. Bunun yolunda işlenen günahtan pişman olmak ve cenabı Allah’tan af dilemektir. Peygamber (SAV) “Her insan günah işleyebilir, günah işleyenlerin en hayırlısı İşlediği günaha pişman olup tövbe edenlerdir” (1) buyurmuştur.

Allahın Kullarına merhameti ve şefkati sonsuzdur. Müslüman günah işlediği zaman Allah’ın rahmetinden ümidini kesmemeli ve tövbeyi bir temizlenme vasıtası yapmalıdır. Böylece günahtan ve ümitsizlikten kurtulur ve kurtuluşa erer. Çünkü yüce Mevla’mız “ Kim bir kötülük yapar yahut nefsine zulmeder, sonrada Allah’tan bağışlanma dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici Bulur “ (2) buyurmuşlardır.

Tövbe isyandan dönüştür. Rabbimiz ile aramıza çekilen perdenin kalkmasıdır. Pişmanlığımızı rabbimize arz ederek ondan bağışlanmayı dilemektir, günahtan dönüp yüce yaratıcımıza daha layık kul olmaya söz vermektir. Bilerek veya bilmeyerek, küçük ya da büyük günah işleyen bir mümin hemen pişman olup Allah’tan af dilemelidir. Çünkü “ Allah kullarından tövbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarımızı bilendir “ (3)

Tövbenin Allah katında makbul olması için bazı şartlar vardır. Öncelikle tövbenin samimiyetle ve ihlâsla içten gelerek yapılması gerekir çünkü “ Allah içtenlikle tövbe edenlerin tövbesini kabul eder” (4) işlenen günaha kalben pişman olmak, dil ile istiğrak etmek ve günahı bir daha işlememek üzere terk etmek gerekir. Eğer işlenen günah kul hakkı ve kamu hakkı içerirse o zaman hak sahipleriyle helalleşmek gerekir, bu şartlara uyarak tövbe yapanın tövbesini Allah kabul eder ve günahlarını bağışlar “şüphesiz Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir” (5)

Nefsimizin esiri olmamak ve günahlardan uzaklaşmak için Allah’a hakkıyla kul olmaya gayret edelim. Ölümü ve hesap gününü hatırlayarak amellerimize dikkat edelim. Mahşer gününde yüce Mevla’mızın huzuruna günahlarımızla çıkmamak için tövbe etmeyi ihmal etmeyelim  Zümer suresinin 53. ayetiyle bitirmek istiyorum.
Deki; Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları bağışlar (affeder) çünkü o çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Ne mutlu Allah’tan af ve bağışlama dileyenlere ve af dilekleri kabul edilenlere.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da tövbe (tevbe), bireylerin Allah’tan bağışlanma dilemelerini ve günahlarından dönmeye çabalamalarını sağlayan önemli bir kavramdır. İşte tövbe ve günahlardan kurtulmanın bazı adımları:

    1. Günahı Tanıyın ve Kabul Edin: Tövbeye giden ilk adım, işlenen günahı tanımak ve kabul etmektir. Bu, kişinin eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesini ve yanlışın ciddiyetini anlamayı içerir.
    2. İçten Pişmanlık ve Pişmanlık Hissedin: Tövbe, işlenen günahtan dolayı samimi bir pişmanlık gerektirir. Pişmanlık ve vicdan azabı, Allah’a isyanın ve günahın verdiği zararın farkına varmaktan kaynaklanmalıdır.
    3. Günah İşlemeyi Durdurun: Tövbe, günah işlemeyi bırakmak için kesin bir taahhütte bulunmayı içerir. Bu, kişinin davranışını değiştirmek ve günahkar eylemi tekrarlamaktan kaçınmak için samimi bir niyeti gerektirir.
    4. Allah’tan mağfiret dileyin: Allah’a samimi bir şekilde dua ederek O’ndan bağışlanma dileyin. Gerçek bir pişmanlık duyduğunu ve davranışını düzeltme niyetini ifade ederek, Allah’tan işlenen günahı bağışlamasını dile.
    5. İbâdet ve Salih Amellerle Meşgul Olun: Tevbede ihlâs göstermek için, ibâdetleri ve salih amelleri çoğaltın. Buna düzenli olarak namaz kılmak, Kuran okumak, sadaka vermek, nafile oruç tutmak ve başkalarına iyilik ve hizmette bulunmak dahildir.
    6. Telafi Edin ve Başkalarından Bağışlanma Dileyin: İşlenen günah başkalarına zarar verdiyse, onlardan da af dilemek önemlidir. Bu, özür dilemeyi, düzeltmeler yapmayı ve bağışlanmalarını istemeyi içerebilir.
    7. Duayı Arttırın: Allah’a dua etmeye devam edin, O’ndan bağışlanma ve hidayet dileyin. Allah’tan günahtan uzak durma kararlılığınızı güçlendirmesini ve doğru bir yaşam sürmenize yardım etmesini isteyin.
    8. Kendinizi İyi Arkadaşlarla Çevreleyin: Günahtan kaçınma çabalarınızı teşvik eden ve destekleyen kişilerle etrafınızı sarın. Olumlu etkiler olarak hizmet edebilecek ve manevi destek sağlayabilecek doğru ve dindar bireylerin arkadaşlığını arayın.
    9. Israrcı ve Sabırlı Olun: Tövbe devam eden bir süreçtir. Yol boyunca zorluklarla ve cazibelerle karşılaşabileceğinden, sebat ve sabır gerektirir. Allah’ın rahmetine güvenin ve hak yolunda sebat etmek için O’ndan yardım dileyin.
    10. Olumlu Değişime Bağlılık Yapın: Tövbe sadece geçmiş günahlar için af dilemekle ilgili değildir, aynı zamanda olumlu değişim için taahhütte bulunmakla da ilgilidir. Karakterinizi geliştirmeye, iyi alışkanlıklar geliştirmeye ve İslami öğretilere uygun olarak kişisel gelişim sağlamaya çalışın.

    Allah’ın çok merhametli ve bağışlayıcı olduğunu hatırlamak önemlidir. Samimi bir şekilde tövbe eden ve amelini düzeltmeye çalışan bir kimse, Allah’ın rahmeti geniştir ve bağışlamaya hazırdır. Tevbe, nefsi arındırmaya, Allah’a yakınlaşmaya, takva ve salih bir hayat sürmeye vesiledir.

    En iyi cevap

Cevapla