Oruç tutan kişi nelere sabretmektedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oruç sabır ilişkisi – oruç tutarken sabır

1-) Oruçlu kişi, yemeye alıştığı, helalinden kazandığı nimetleri acıktığı ve ihtiyacı olduğu halde yemekten uzak durarak, tadına dahi bakmadan sabreder.

2-) Öfke, yalan ve gıybet gibi çirkin işlere karşı sabrı öğrenir. Oruçlu kişi başka zamanlara nisbeten daha dayanıklı ve anlayışlı olur. Bunun kaynağı oruçtur. Oruçlu, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sataşmalara, cahilliklere, basitliklere, kıt akıllığa hazırlanan kimselere karşı açıkça “Ben oruçluyum deyin” sözlü tavsiyesini aklından hiç çıkarmaz. Ağırbaşlılık ve teenni ile hareket eder. İhtiyatlı ve temkinli olur.

“Gazab ta’cîl ile câhillerindir / Teennî hilm ile akıllerindir.” (Şeyhî)

3-) Nefis cimriliği, Allah ise cömertliği emreder. Nefsin cimrilik talebi o kadar ısrarlıdır ki ona karşı mukavemet göstermek ondan daha güçlü bir sabrı gerektirir.

4-) Müslüman’ın aile hayatını tehdit eden tehlikelerden bir tanesi de cinselliktir. Hakikisinden tutun da göz, kulak, el gibi organlarla zinanın kolaylaştığı bir asırda yaşıyoruz. Sabır silahı kuşanılmadan bu çekiciliklere karşı mukavemet göstermek mümkün değildir. Oruçlu, bu gibi tehlikeli durumlarda bakışına, sözüne, kulağına ve diğer azalarına daha da sahip çıkan bir hal içindedir. Bu mücadelede azığı yine sabırdır.

5-) Sabır, hastalıklardan korur. Zamanımızda artış gösteren hastalıkların başında şeker, kalb ve tansiyon gelmektedir. Bu artışın sebeplerine bakıldığında hekimlere göre en ehemmiyetlisi; üzüntü, huzursuzluk, yani, sabırsızlıktır. Günümüz insanları sabır faziletinden mahrum oldukları için çok sevdikleri hayatı kendilerine zehir edip hastalanmaktadırlar.

6-) Sabrın sonu selamettir. İftar vakti akşam ezanı ile oruçlu nimetlere kavuşmanın verdiği mutlulukla sevinir. Bu mutluluk sabrın meyvesi ve hediyesidir. Sabrın sonunun selamet olduğunu en iyi oruçlu anlar.
7-) Sabrın kazanılması için, sağlam bir iman ve güçlü bir irade gerekir. İman ve irade ile sabır kazanılır, sabır ve namaz ile de Allah’tan yardım dilenir. Namaz ve sabır ibadetinin en yoğun olduğu mevsim ramazan mevsimidir.

8 – ) Allah’ın 99 güzel isminden biri de “es-sabûr””dur. Yüce yaratıcının bizatihi kendisi çok sabırlıdır. Şirk, küfür, nifak ve isyanları sebebiyle insanları hemen cezalandırmaz ve sabreder. Tövbe edip hallerini düzeltmeleri için mühlet verir.

9-) Bir takım insanlar, tembelliği kendine meslek edindiği için sabırla tanışmaktan kaçınırlar. Zira sabrın kendilerinden çalışma, didinme ve tahammül bekleyeceğini bilirler. Dolayısıyla bu zahmetli yolu tercih etmezler. Sabır, tembellik değil, aksine sabır direnmektir.

10-) Sabır imanı kuvvetlendirir. Teslimiyeti güçlendirir. En yakın ve sevdiği bir kimsenin ölüm haberini alan bir mü’minin sabırlı ve cesaretli bir edâ ile “Hepimiz Allah’ın inayeti ile onun için vâr olduk ve hepimiz dönüp Allah’a gideceğiz” mealindeki âyet-i kerîmeyi okuyarak sükûta varması ne ulvî bir haldir. Bir de bunun yanında feryâd edip saçını başını yolan münkirin perişan hâli! Sabır insan hayatı için pek ehemmiyetlidir. Büyük işler hep sabırla başarılmıştır. Nimetler, ahlâkî faziletler cehd ve eleme tahammül idmanıyla elde edilir. Sabır faziletinin idmanı da, İslâm’ın farz kıldığı oruçtur.

BENZER KONULAR:

Cevapla