Sabrı anlama bakımından, “Oruç sabrın yarısıdır” hadisi oruçlu için ne ifade eder?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

“Oruç sabrın yarısıdır” hadisi arapça türkçe

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «الصِّيَامُ نِصْفُ الصَّبْرِ».

Allah Rasûlu (s.a.s.) “Oruç sabrın yarısıdır” buyurmuştur. Başka bir hadisinde ise »الصَّبْرُ نِصْفُ الْإِيمَانِ« “Sabir imanın yarısıdır” buyurmuştur. Buna göre oruç, imanın dörtte biridir.

Atalar “Sabrın sonu selâmettir” demişler. Gerisini getirmek çok kolay: “İsyanın sonu felâkettir” diye. Kâbil’in ve Firavun’un nefsi kendilerine felâket getirdi. Adem, Yakup, Yusuf, Eyüp ve Yunus Peygamberlerin sabrı ise, rahmet ve selâmet…

Sabra karşılık rahmet tecelli ederken, sabırsızlık ve nankörlüğün sonucunda şaşkınlık ve azap gelmekteydi.
Dünya kurulalı beri peygamberlere ne kadar çok “sabret” denilmişti: “Sana vahyolunana uy ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret.” (Yûnus, 109)

وَاصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ

“Sabret! Çünkü Allah iyilik edenlerin mükafatını zayi etmez.” (Hûd, 115)

Ve inananlar ne kadar çok sabra davet edilmişti: “Ey iman edenler! Sabredin. Sabır yarışında düşmanlarınızı geçin.” (Al-i İmrân, 200)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

“Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 153)

Mü’minin hayatı sabır ile şükür arasında geçer. İnanan insan için üçüncü bir yol yoktur ki! Çünkü üçüncü yol isyandır. İsyan insanî bir eylem olamaz, imanla bağdaşmaz. Oruç, sabrı ve şükrü harmanlayan, isyan kapılarını kilitleyen bir ibadettir. Onu diğer ibadetlerden ayıran, kişiye dolaysız ve vasıtasız şekilde kulluk bilincini hissettirmesidir. Oruç, insanlığa dünya kurulalı beri yârenlik eden, hem bedenini hem ruhunu sararak, insanı ötelere taşıyan manevî bir yolculuktur.

Ramazan ayında, sabır ramazanlaşır. Bu ayda sabır, mü’minin benliğini kaplar, maddî gıdanın vücuttan çekilmesiyle, bunun yerini manevî gıda alır.

الصَّائِمُ فِي نَهَارِهِ صَائِمٌ صَابِرٌ وَفِي لَيْلِهِ طَاعِمٌ شَاكِرٌ .

Oruç tutan kişi gündüzleri sabreder, geceleri şükrede. İnsan, oruçlu halinde önünde duran ihtiyacı olan yemeğe elini uzatmaz, şırıl şırıl akan suyu yudumlamaz. Katlanır, yoksunluğa ve açlığa; direnir zevke ve sefaya… Çünkü ramazan, “sabır ayı” dır.

Oruç insana sabrı öğretir. Efendimiz, sabır ve imanı ayrılmaz iki kardeş kabul etmemiş miydi? Allah Rasûlü’nün dudaklarından, “iman, sabırlı olmaktır” sözleri dökülmemiş miydi? İmansız amel olur muydu?
Sabır, amellerin özüydü. Ve Allah’ın Rasûlü “Oruç sabrın yarısıdır” dememiş miydi?

BENZER KONULAR:

Cevapla