Kurban ibadeti ve hikmeti

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurban ibadeti ve hikmeti

Kurban ibadetinin hikmeti

Sözlükte, “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen Kurban; dini bir terim olarak; ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanın usulünce boğazlanması ya da bu şekilde boğazlanan hayvan demektir.

Kurban ibadetinin tarihi oldukça eskidir. Hz.Adem (A.S)’ın çocuklarının adakları ile ilgili olarak bizlere ulaşmış olan bilgiler; Kurban kesme ya da adak sunmanın ilk insanla birlikte başladığını göstermektedir.”Onlara Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku.Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti.”(1) ayeti buna işaret etmektedir.Ayrıca şu Ayet-i Kerime de kurban kesmenin her ümmette var olduğunu gösterir.”Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye, bir ibadet (Kurban Kesme) yeri yaptık.”(2) Kurban, biz Müslümanlara hicretin 2.yılında Medine’de meşru kılınmıştır. Son Peygamber’in ümmetine yani; bize dini bir ibadet olarak, vahyedilen kurban ibadetinin bugünkü şekli, Hz.İbrahim (A.S)’a dayanır. Hz.İbrahim bir ara oğlu İsmail’i kurban ettiğini rüyasında görür ki; bu ilahi vahiydir. Hz.İbrahim durumu oğluna açıklar. Oğlu İsmail de hazır olduğunu bildirir. Bunun üzerine Hz.İbrahim, oğlu İsmail’i kurban etmek için boğazına bıçağı dayadığı vakit, Allah onların bu samimiyet ve teslimiyetlerinden dolayı, İsmail’e bedel olarak bir kurbanlık gönderir .Hz.İbrahim’de İsmail’in yerine onu kurban eder.(3) Kur’an’da “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”(108/2) buyrulması Ümmeti Muhammedi de kapsadığı ve onlar için bir gerekliliğin olduğunu da gösterir. Hz. Peygamberimiz ise; birçok hadislerinde hali vakti yerinde olanların kurban kesmelerini tavsiye etmiştir.”Hali vakti yerinde olup ta kurban kesmeyen namazgahımıza yaklaşmasın.”(4) “İnsanoğlu Kurban bayramı günü kurban kesmekten daha sevimli bir amel yapmış olmaz. Zira kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla kıllarıyla ve tırnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmeden önce Allah katında yüce bir mevkiye ulaşır.”(5) Bu anlamda Allah’a sunulan kurbanların arızasız ve kusursuz olması alınırken de bunlara dikkat edilmesi kurban ibadetinin hikmetine uygun düşecektir.

Bugün birçok Müslüman kardeşimiz kurban kesmeyi, her sene mutat bir şekilde yerine getirilen bir adet ve gelenek olarak görmektedir.”Akraba ve komşularım kesiyorlar ben kesmesem ne derler acaba” yada “çoluk çocuk etten mahrum kalmasınlar” gibi düşüncelerle kurban kesmektedirler. Bazılarımız da kurban denilince “Kavurma Bayramı” olarak algılamakta, bazılarımız da hayvan hakları savunuculuğuna soyunarak kurban kesmeyi hayvan haklarının ihlali olarak görmektedir. Halbuki ayet ve hadislerde kurban kesmenin sırf Allah rızasını gözeterek eda edilmesi gerektiği özellikle vurgulanmaktadır.”Onların ne etleri, ne de kanları asla Allah’a ulaşmaz.Fakat O’na ulaşacak olan sizin takvanızdır.Size olan hidayetin dolayı, Allah’ı büyük tanıyasınız diye böylece onları sizin hizmetinize verdi.Alçak gönüllüleri müjdele”(6)

Kurban bir müslümanın bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Kurban verilen nimetlere karşı şükrün bir ifadesidir. Kurban Allah’a gidilen yolda Allah ile kul arasına giren tüm engelleri ortadan kaldırmanın adıdır. Kurban İbrahim ve İsmail’in teslimiyetini hatırlatan, benzer bir itaate kendisinin de hazır olduğunun sembolik bir davranışla gösterilmesidir. Kurban Hz.Peygamber’e ittiba ve onun sünnetini yaşatmaktır. Kurban, kurban kesemeyenlere Allah adına yardımda bulunarak, paylaşma ve dayanışma duygusunu birlikte yaşamaktır. Unutmayalım ki; kurban kesen bir mü’min Allah’ın emrine boyun eğmiş, ve Allah’a kulluk bilincini ispatlayarak, insana hakiki mal sahibinin kim olduğunu hatırlatan bir ibadettir. Kurbanlarınız rabbimize yakınlaşma vesilesi ile olsun.
– – – –
1-Maide 27
2-Hacc 34
3-Saffat 102-111
4-İbni Mace 3123
5-Tirmizi Edahi 6
6-Hacc 37

BENZER KONULAR:

Cevapla