Yanında erkek olmadan Umreye ve Hacca gidebilir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İki bayan yanlarında erkek olmadan umre veya hacca gidebilirler mi?

Yaninda erkek olmadan umreye gidebilir mi

Kadın yanında mahremi olmadan hacca gidebilir mi?

Hanefi mezhebine göre, evli bir kadının yanında mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.

Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.

Bu nedenle, iki bayan yanlarında erkek olmadan umre veya hacca gidemezler. Ancak, Şâfiî veya Mâlikî mezhebine tabi olan bir kadın, kocasının iznini ve rızasını aldıktan sonra, güvenilir bir hac organizasyonuyla hacca gidebilir.

Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şu açıklaması bulunmaktadır:

“Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının yanında mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.

Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.

Bu nedenle, iki bayan yanlarında erkek olmadan umre veya hacca gidemezler. Ancak, Şâfiî veya Mâlikî mezhebine tabi olan bir kadın, kocasının iznini ve rızasını aldıktan sonra, güvenilir bir hac organizasyonuyla hacca gidebilir.”

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2024-01-29T00:11:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi mezhebine göre, evli bir kadının kendi mahremsiz olarak hacca gitmesi uygun değildir. Ancak, kocasının izni ve rızası alınarak güvenilir bir hac organizasyonuyla, Şafiî ve Maliki mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak gitmesi mümkündür. Öte yandan, kadının yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa, kocası kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz; bu, kocasının hakkı değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31).

    Umre ise farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile bir kadın kocasının izni olmadan umreye gidemez. Bu, umrenin farziyetinden kaynaklanan bir durum değildir. Yani, umre ibadeti farz olmadığı için kadınlar, kocasının izni olmadan umreye gitme konusunda bir kısıtlamaya tabi tutulurlar.

    Özetle, Hanefi mezhebine göre evli bir kadın için hac ibadeti için kocasının izni önemlidir, ancak umre için kocasının izni gereklidir. Bu, mezhep fıkhına göre belirlenmiş kurallardır ve bu kurallara riayet etmek, İslam hukukunu takip eden Müslümanlar için önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla