İslamda Hırsızlık

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HIRSIZLIK

Islamda Hirsizlik

Hırsızlık yapmak günah mı? Hırsızlık günahı nasıl affedilir

İslam dini insanların dünya ve ahirette mutlu olması için bir takım yasaklar getirmiştir. Bu yasaklardan biri de hırsızlıktır. Hırsızlık; başkasının olan bir malı sahibinden izinsiz almaktır. Kitap, sünnet ve icma ile haram olduğu sabittir. Hırsızlık; dinen, hukuken ve ahlaken de suç olup dünyada ve ahirette cezayı gerektiren bir günahtır.
İslam dini hırsızlığı hoş görmediği gibi kazanılan malların da korunmasını teminat altına almıştır. Zaten bu suçu ortadan kaldırmak için insanların kalbine Allah (c.c.) korkusunu yerleştirmeyi hedeflemiştir. Kur’an-ı Kerim’de: “ Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin” buyrulmuştur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’ de “ Her Müslümanın diğer müslümana malı, kanı, ırzı haramdır” buyurmuş, böylece hırsızlık büyük günahlar arasında zikredilmiştir.

Günümüzde sadece dünya hayatına önem verilmesinden, zenginliğin çok üstün tutulmasından ve gösterişli yaşantıya özenilmesinden dolayı özellikle hırsızlık ve gasp gibi olayların arttığını üzülerek görmekteyiz. Bunların yanı sıra bir kişinin devlet malını hususi işlerinde kullanması, malı eksik ölçüp tartması, hile ve dolandırıcılık yapması, malı değerinden fazlasına satması, çalıştırdığı işçinin parasını ödememesi, yaptığı inşaatta demir ve çimentodan çalması, kaçak elektrik ve su kullanması gibi şeyler de birer hırsızlık örneğidir.

Hırsızlığı sona erdirebilmek için ceza uygulamaların yanında bir takım tedbirlerin de alınması gerekir. Sahipsiz, kimsesiz suça itilen çocuklara sahip çıkmalıyız. Sadaka, fitre, zekât ve diğer yardımlarımızı fakir-fukaraya, garip-gurabaya ulaştırmalıyız. Bu işe meyilli olan insanlara iş bularak hırsızlık yapmalarını önlemeliyiz. Çoluk-çocuğumuza hırsızlığın çirkin ve haram olduğunu anlatmalıyız. Sevgili Peygamberimizin: “ Hırsızlık yapan Muhammed’in kızı Fatıma da olsa onu cezalandırırım” uyarısından ders almalıyız.

Sevgili Peygamberimizin bir hadisi şerifiyle bitiriyorum. “ Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu ve malıyla ilgili bir haksızlık varsa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin”

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2020-11-18T11:48:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Yaşanılan hayatın sadece dünya hayatından ibaret olduğu zannedilmesinden ve maddi zenginliğin her şeyden üstün tutulmasından ve maddeyi öne çıkartan bir zihin yapısının oluşmasından dolayı günümüzde, özellikle hırsızlık ve gasp olaylarının arttığını üzülerek görmekteyiz. Dinimizin yasakladığı, kişiyi ahlaken çöküntüye götüren ve toplumumuzda da kınanan, büyük bir ayıp sayılan hırsızlığı sona erdirmek için ceza-i müeyyidelerin uygulanmasının yanı sıra bu suçu önleyecek gerekli tedbirlerin alınması ve suçun oluşma şartlarının bitirilmesi gerekmektedir. Şu gerçek göz ardı edilmemelidir ki; Yaratanın mutlaka her şahsı yapmış olduğu her bir fiil için hesaba çekeceğini ve kendisini gözetleyen iki meleğin tahsis edildiğini idrak eden kişi büyük günahlar arasında zikredilen hırsızlığı kolay kolay düşmeyecektir.

     

    En iyi cevap
  1. Helallik avatarı
    1
    2021-09-15T19:18:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hırsızlıkta Helallik

    Lisedeyken hoşlandığım çocuk hırkasını sınıfta unutmuştu ve ben de ona karşı olan hislerimden ötürü hırkasını almıştım. Şimdi ise bu hırsızlıktan dolayı pişmanlık duyuyorum. Helallik almam gerektiğini biliyorum ama kendisiyle iletişime geçemem aradan 4-5 yıl geçti ve kendisiyle okul yıllarında da sonrasında da hiç konuşmadım, tanımıyorum. Nasıl tepki verir başkalarına anlatır mı kestiremiyorum. Hırkanın parasını bir hayır kurumuna bağışlayıp, sevabını o kişiye adasam olur mu ? Bu durumda ne yapmam gerek ?

    1
    2022-11-10T15:55:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hırsızlık yapılan kişiye malını verirken yapılması gerekenler

    İYİ AKŞAMLAR arkadaşlarımızla bi konuyu tartıştık fakat çözüme kavusturamadik sizden yardım talep ediyoruz..Bir kimsenin (arkadaş çevresinde) parasını izinsiz almak sonrasında pişman olup kişiye parasını harçlık adı altında vermek konuyu aydınlığa kavuşturur mu? Söylemesi ne kdr zor olsada parayı ondan aldığının söylenmesi gerekmezmiydi.. Dinin kolaylık dini olduğu ve bunun açıklanamayacagini söylediler sizinle tartışmak istedik.. ALLAHIN SELAMI ÜZERİNİZE OLSUN ?

Cevapla