Dişi Hayvanların Kurban Olarak Kesilmesi Caiz midir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
Dişi Hayvanların Kurban Olarak Kesilmesi
Disi Hayvanlarin Kurban Olarak Kesilmesi Caiz mi
Din İşleri Yüksek Kurulu, 22/11/2017 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Zeki SAYAR’ın Başkanlığında toplandı. İbadetler Komisyonu tarafından hazırlanan “Dişi Hayvanların Kurban Olarak Kesilmesi” adlı metin görüşüldü.
Malî ve sosyal nitelikleri bir arada bulunduran kurban ibadeti, Yüce Allah’a karşı olan teslimiyeti ve kulluğu ifade etmektedir. Toplumda birlik, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu diri tutan bu ibadetin çerçevesi, Kur’an-ı Kerim’in yanı sıra Hz. Peygamber’in (s.a.s.) söz ve uygulamalarıyla belirlenmiştir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kurban ibadeti hususunda doğrudan veya dolaylı olarak açıklama mahiyetinde birçok söz ve uygulaması olmuştur. Bu söz ve uygulamalara bakıldığında deve, sığır gibi büyükbaş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesildikleri görülmektedir. Ancak İslam âlimleri bu söz ve uygulamalar ışığında kurbanlık hayvanın kesiminde dişi ve erkek cinslerinden hangisinin daha faziletli olduğu hususunda farklı görüşler ortaya koymuşlardır.
Mâlikî ve Şafiî mezhebi âlimleri kurbanlık hayvanlarda genel olarak erkek cinsini dişi cinsine göre faziletli görmektedirler. Hanefî mezhebi âlimleri ise koyunda erkek; keçi, deve ve sığırda ise dişi cinslerinin daha faziletli olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak her iki görüş sahiplerinin gerekçelerine bakıldığında bunda, yaşadıkları zamanın şartları/ihtiyaçları, hayvanın etinin fazlalığı, lezzeti ve kalitesi ile ilgili değerlendirmelerin ve bölgesel alışkanlıkların etkili olduğu görülmektedir. Nitekim kurbanlıklarda dişi hayvanların kesilmesinin daha faziletli olduğunu ifade eden görüş sahipleri, etinin daha fazla ve kaliteli olacağı gerekçesiyle gerek koyun cinsinden gerekse keçi cinsinden olsun burulmuş olan erkek hayvanın dişisinden daha faziletli olacağını dile getirmişlerdir. Yine kurbanlık hayvanlarda genel olarak erkek cinsinin tercih edilmesini faziletli kabul eden görüş sahipleri, birtakım sebeplerle erkek hayvanın etinin kalitesi düştüğü takdirde, hiç doğum yapmamış dişi hayvanın kurban edilmesinin daha faziletli olacağını belirtmişlerdir (Bkz. Kâsânî, Bedâi, V, 80; Ramlî, Nihâye, VIII, 133; Desukî, Haşiyetü’d-Desukî, II,121; İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, VI, 322; Vehbe Zuhayli, Mevsuatü’lFıkhi’l-İslami ve’l-Kadâya’l-Mu’âsıra, III, 613).
Bütün bu görüşler delilleriyle birlikte değerlendirildiğinde bu meseleye genellikle içinde bulunulan şartlar, örf ve alışkanlıklar, etin çokluğu, lezzeti ve kalitesi bağlamında yaklaşıldığı, dolayısıyla konunun ictihadî bir mesele olduğu ortaya çıkmaktadır. Söz konusu bu görüşler, kurban ibadetinin özüyle ve onun değişmez esaslarıyla ilgili olmayıp, toplum menfaatini gözetme ve Yüce Allah’a en iyi hayvanı kurban etme hassasiyetinin bir sonucu olarak sâdır olmuştur.
Günümüzde de benzer bir bakış açısıyla farklı görüşlerin ortaya konulması ve farklı tedbirlerin alınması tabiidir. Nitekim benzer tedbirlerin Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde de alındığı görülmektedir. İbn Abbas’ın naklettiğine göre bir dönem develerin azalması üzerine Hz. Peygamber sahabilere sığır kesmelerini emretmişti. (İbn Mâce, “Edâhî” 5.) Hz. Peygamber’in
(s.a.s.) bu uygulaması, kurbanlık seçiminde, sosyo-ekonomik şartların, kurbanlık hayvanların sayısal ya da niteliksel olarak o andaki özel durumlarının dikkate alınması gerektiğini ve hayvancılık politikası açısından bazı tedbirlerin alınabileceğini göstermesi açısından önem arz etmektedir.
Sonuç olarak, kurbanlık hayvanın erkek veya dişi olması, kurbanın geçerlilik şartları arasında yer almamaktadır. Hangisinin kesiminin daha faziletli olduğu hususu ise içinde bulunulan şartlar/ihtiyaçlar, etin çokluğu, lezzeti ve kalitesi bağlamındaki yerleşik örf çerçevesinde tartışılmıştır. Dolayısıyla günümüzde de toplumun menfaati dikkate alınarak hayvan neslinin korunması, dişi hayvanların kurban edilmesinden kaynaklanan maddi kaybın önlenmesi gibi maslahatlar da gözetilerek dişi hayvanların kurban edilmesinin kısıtlanmasında dini bir sakınca bulunmamaktadır. Bu itibarla dişi hayvanların kurban edilmesinin hayvan üretimine zarar vermesi halinde, kurban kesiminde erkek hayvanların tercih edilmesi dinen de uygun olur. Diyanet
Cevap:
Dişi hayvanların kurban edilmesinde bir sakınca yoktur. Yalnız kesilecek olan dişi hayvanların gebe olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Dişi hayvan gebe ise kesilmesi caiz değildir.
Benzer Konular:

Answers ( 3 )

    1
    2022-08-02T12:22:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban dişi küpesi

    Bir hafta once kurbanlık aldık ama adama sordugumuz için bakmaya gerek duymadık. Bizi uyardiklari için şuan kesmeye geldik bakalım dedik küpe numarasında inek ölü gözüküyor ve dişleri düşmemiş biz ne yapabiliriz

    1
    2023-06-13T13:18:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dişi hayvanların kurban edilmesinde bir sakınca yoktur. Yalnız kesilecek olan dişi hayvanların gebe olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Dişi hayvan gebe ise kesilmesi caiz değildir. Eğer bu hayvan kesilmeden önce ölmüş ise bu hayvanın eti yenmez. Kurban için ise, eğer kişinin durumu var ise; ikinci kez kurbanlık almalıdır.

    1
    2023-06-13T13:20:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde, dişi hayvanların da kurban olarak kesilmesi caizdir. Kurban olarak kesilebilecek hayvanlar arasında dişi hayvanlar da yer almaktadır. Ancak, kurban olarak tercih edilen ve genellikle daha yaygın olarak kullanılan hayvanlar erkek hayvanlardır (boğa veya dana büyükbaş hayvanlar, koç veya teke küçükbaş hayvanlar).

    Dişi hayvanlar da kurban olarak kesilebilir, ancak erkek hayvanlara tercih edilmesi genellikle daha yaygın bir uygulamadır. Bu tercihin sebepleri arasında erkek hayvanların daha büyük ve et verimlerinin daha yüksek olması, üreme yeteneklerinin devamını sağlama amacıyla dişilerin korunması gibi faktörler yer alır.

    Sonuç olarak, dişi hayvanların kurban olarak kesilmesi caizdir, ancak tercih genellikle erkek hayvanlardan yana olmaktadır. Kurban kesimi konusunda dini ilimlerde farklı görüşler olabilir, bu nedenle ilgili yerel dini otoritelerin veya alimlerin görüşlerini takip etmek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla