Kurbanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi veya başka bir sebeple kesilememesi durumunda ne yapılmalıdır? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurbanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi

Kurbanin satildiktan sonra saticinin elinde dururken olmesi veya baska bir sebeple kesilememesi durumunda ne yapilmalidir

Kurbanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi veya başka bir sebeple kesilememesi durumunda ne yapılmalıdır?

Satım işlemi tamamlandıktan sonra, malın teslim alınma imkânı verilmesine rağmen müşteri o anda teslim almayıp satıcının yanında kalmasını isterse söz konusu malı gerçekte kabzetmiş ve ardından satıcıya emanet bırakmış sayılır. Bu kural gereğince satın alınıp da, korunmak veya beslenmek üzere kurban bayramına kadar satıcının yanında bırakılan kurbanlık hayvan onun yanında emanet hükmündedir. Emanet malın telef olması hâlinde, emaneti elinde tutanda kasıt, kusur veya ihmal bulunmadığı sürece sorumlu olmaz. Dolayısıyla, satıcı emanet malı, korunması gerektiği şekilde korur da buna rağmen mal telef olursa onu tazmin etmesi gerekmez; mal müşterinin malı olarak telef olur (Merğînânî, el-Hidâye, VI, 211). Bu durumda, kurbanlık hayvanın daha önce ücreti ödenmemişse, alıcının ödemesi gerekir. Ölen hayvanı satın alan kişi zenginse, yenisini alıp kesmek zorundadır. Yoksulsa yeniden hayvan alıp kesmesi gerekmez (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 160; Mehmed Zihni, Ni‘met-i İslam, s. 880).

Fakat kurbanlık hayvanı elinde emanet olarak bulunduran kimse, onu gerektiği şekilde korumaz veya ihmalkâr davranır ve bu yüzden hayvan telef olursa hayvanın değerini tazmin etmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 160). Bu durumda da hayvan sahibi zenginse yenisini alıp keser. Yoksulsa kesmesine gerek yoktur.

Bununla birlikte satımı yapılan hayvanın müşteri tarafından kurban bayramı günlerinde teslim alınması tarzında yapılan bir satım akdinde, teslim-tesellüm akit anında gerçekleşmediğinden teslime kadar geçen zamanda meydana gelecek zarar, satıcıya ait olur. Zira teslim, müşteri hayvanı kurban etmek üzere götürmeye geldiği zaman gerçekleşmektedir. Teslim öncesi hayvanın helak olması halinde ise zarar satıcıya aittir (Mecelle, mad. 293).

Buna göre alıcının yanında nakliye aracı ve yardımcı götürmeden hayvanı satın almış olması ve bayram gününe kadar hayvanın satıcının yanında kalması hususunda tarafların anlaşmış olmaları, satın alınan bir hayvanın satıcıya emanet bırakılmasından çok, hayvanın bayrama kadar satıcı tarafından bakılması şartıyla satışı mahiyetindedir. Bu durumda teslim gerçekleşmeden hayvan öldüğü takdirde zarar satıcıya ait olur. Ancak alıcı hayvanın yularını tutup teslim aldığını beyan eder ve ondan sonra da alıcıya emanet bıraktığını söylerse, hayvan emanet hükümlerine tabi olur. Diyanet

Cevap:

Kurbanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi durumunda satıcının ihmalkarlığı varsa, satıcı hayvanın parasını veya ona eş değer hayvanı vermekle mükelleftir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, kurbanlık hayvanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi durumuyla ilgili belirli bir hüküm bulunmamaktadır. Bu tür bir durumda, çeşitli faktörlere bağlı olarak durum değerlendirilir ve hukuki konulara göre çözümler üretilebilir.

    Genel olarak, kurbanlık hayvanın kesimine kadar sağlıklı bir şekilde korunması ve bakımının yapılması önemlidir. Satıcının elinde dururken ölmesi durumu, bazen beklenmedik bir durum olabilir ve bu durumda ticari veya hukuki önlemler alınabilir.

    Ancak, İslam’da kurbanlık hayvanın kesim öncesi sağlıklı bir şekilde korunması ve kesime hazırlanması üzerinde durulur. Hayvanın ölümü durumu, genellikle bu sürecin içinde değerlendirilmez, çünkü kurbanlık hayvanın kesilerek Allah’a yaklaşma niyetiyle sunulması hedeflenir.

    Özetle, kurbanlık hayvanın satıldıktan sonra satıcının elinde dururken ölmesi durumuyla ilgili İslam’da spesifik bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, hayvanın kesim öncesi sağlıklı bir şekilde korunması ve kesime hazırlanması önemlidir. Bu tür durumlar ticari veya hukuki düzenlemeler çerçevesinde ele alınabilir.

    En iyi cevap

Cevapla