Çocuğa din eğitimi nasıl verilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

DİN EĞİTİMİ VE ÇOCUK

cocuga din egitimi ne zaman verilmeli

 Çocuğa din eğitimi ne zaman verilmeli

Din, insanın doğuştan getirdiği bir duygu, tarihin gördüğü bütün toplumların sosyal bir gerçeğidir. Kuran-ı Kerim’in yaklaşımıyla dünya ve ahiret saadetini temin eden fıtrattır. İslami eğitim ise insanın bu fıtrî özelliklerine uygun yetiştirilme sürecidir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk yarısında pek çok sosyal bilimci, sanayileşme ve modernleşmeye bağlı olarak, dinin fert ve toplum hayatından uzaklaşacağını hararetle savunmuştu. Oysa modern dönemlerdeki sosyal çalkantılar, ekonomik problemler,dünyevîleşme; dinin hayat sunan evrensel ilkelerine, ne kadar muhtaç olduğumuzu açıkça bir kez daha ortaya koymuştur. Bunca teknik donanım ve konfora rağmen aradığı huzuru bulamayan günümüz insanı, ruhundaki manevi açlığı doyurmak için türlü arayışlar içine girmiştir. Temel amacı; insanlığı karanlıklardan aydınlığa çıkarmak olan K. Kerim’de şöyle yol gösterilmektedir: “Sen yüzünü, Allah’ı birleyici olarak doğruca dine çevir; Allah’ın yaratma kanununa (uygun olan dine dön) ki; Allah insanları ona göre yaratmıştır. Allah’ın yaratması değiştirilemez. İşte doğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmez.” (1)

İslam insanın Allah’a, kendine ve toplumuna karşı sorumlu; yüksek ahlakın gerektirdiği davranış bilincine sahip bir kişi olarak yetişmesini hedeflemiştir. Diğer taraftan insan maddi ve manevi yönleri olan, eğitim ve terbiyeye muhtaç bir varlıktır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de; “Sizler hiçbir şey bilmez bir haldeyken Allah sizi annelerinizin karnından dünyaya getirdi…” (2) buyrulurken insanın eğitime olan ihtiyacına dikkat çekilmiştir. Bu sebeple yüce dinimiz genel eğitimle birlikte din eğitimi ve öğretimi konusunda bizlere önemli sorumluluklar yüklemiştir. Sevgili peygamberimiz (s.a.v), “Her doğan çocuk İslam fıtratı üzere doğar. Ancak anne- babası onu Yahudi yahut Hristiyan ya da Mecusi yapar”(3) buyururken din eğitiminde aile ve çevre faktörlerine işaret etmiştir. Yine çocukları “cennet çiçeği” ve “gönül meyvesi” olarak niteleyen Rehber İnsan (sav), “bir babanın evladına bırakabileceği en değerli hediyenin güzel bir terbiye”(4) olduğuna vurgu yapmıştır. İslam ahlakçıları da eğitimin, anne-baba üzerinde çocuğun bir hakkı olduğunu ifade etmişlerdir.

Çocuklarımızın, din duygusunu ilk tecrübe ettikleri yer evlerimizdir. Bu sebeple evde bulunan bir seccade, okunan K.Kerim, sofrada yapılan dua, dinî şuur bakımından çocukta önemli etkiler meydana getirir. Muhtaç insanlarla paylaşmayı, büyüklerine karşı saygılı, küçüklerine karşı merhametli olmayı, akraba ve komşularla iyi geçinmeyi hep aile yuvasında öğrenir çocuk. İşine gelmezse yalan söyleme, helal-haram endişesi taşımadan kazanma, bencillik eğilimleri de ilk defa ailede öğrenilir. Bu sebeple hayra da şerre de açık olan çocuklarımıza -ruhsal, zihinsel gelişimleri de dikkate alınmak suretiyle- sevgi, kolaylık ve yumuşaklık ilkeleri içinde verilecek bir din eğitimi hayati öneme sahiptir. Sağlıklı bir din eğitimi; insanın manevi gelişiminde, modern hayatın gerginliklerinin azaltılmasında, hayatın gaye ve anlamının idrak edilmesinde, fertlerin toplumsal değerler etrafında bütünleşmesinde çok önemli fonksiyonlar yerine getirir. Buna mukabil insan fıtratında bulunan inanç ve kulluk arzusu doğru bir şekilde yönetilmezse bu konuda yanlış fikirlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Gündelik telaşlarımız arasında, hiç farkında olmadan çocuklarımızı, geleceğimizi kaybediyoruz. Fidanlarımızı hiç te memnun olmadığımız bir gidişata doğru, kendi ellerimizle sürüklüyoruz. Bugün rahatsızlığını duyduğumuz bütün sorunların din eğitiminde bırakılan boşluklar, ihmaller üzerinde hayat bulduğunu unutmayalım. Yüce dinimizin inanç, ibadet, sosyal hayat ve ahlakla ilgili ilkelerinin başta çocuklarımız olmak üzere, sorumluluk alanımızdaki diğer kişilere öğretilmesi bir hak ve bir vazife olarak kabul edilmelidir. Bu çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Yaz Kur’an Kursları programıyla her yıl bir milyonun üzerinde çocuğumuza ulaşması çok anlamlıdır. Hutbemi Kur’an’ın, baba-oğul ilişkilerinde ve çocuk eğitiminde bir model olarak gösterdiği Lokman (as)’ın, oğluna verdiği şu öğütle bitirmek istiyorum. “Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçir ve başına gelene sabret. Çünkü bunlar yapılması gereken işlerdendir.” (5)

—————————

1- Rum,30

2- Nahl,78

3-Buhari, Kader,3

4-Tirmizi,Birr,33

5-Lokman, 17

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2020-11-05T21:07:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Çocuklara meclisinde yer ayıran Rasulullah (sav) onlara değer vermiş, haklarını korumuştur.

    Çocuğu eğitirken aslında kendimizi eğittiğimizin bilincinde olmamız gerek. Çünkü çocuklar bizim aynalarımızdır. Bizden ne görüyorlarsa onu yapacaklardır. 

    En iyi cevap
  1. Zeynep avatarı
    0
    2022-10-11T22:03:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ödevimdede kullanacağım

Cevapla