Paylaş
Şafii mezhebine göre tilavet secdesi nasıl yapılır
Question
Şafii mezhebine göre Tilavet Secdesi ile ilgili hükümler
TİLAVET SECDESİ
Tilavet secdesi nedir nasıl yapılır, hangi durularda yapılır hükmü nedir? sorularına cevap bulacaksnız
Namazın içinde veya dışında secde ayetlerinden biri okunduğu zaman, hem okuyanın hem de dinleyenin secde-i tilavet yapması, sünnet-i müekkededir. Secde ayetleri 14 tane olup şunlardır:
1- Hac suresi (18. ayet-i kerime)
2- Hac suresi (77. ayet-i kerime)
3- Araf suresi (206. ayet-i kerime)
4- Rad suresi (15. ayet – ikerime)
5- Nahl suresi. (49. ayet-i kerime)
6- İsra suresi (107. ayet – ikerime)
7- Meryem suresi (58. ayet-i kerime) 8- Furkan suresi (60. ayet-i kerime)
9- NemI suresi (25. ayet-i kerime)
10- Secde suresi. (15. ayet-i kerim e)
11- Fussilet suresi. (37. ayet-i kerime)
12- Necm suresi. (62. ayet-i kerime)
13- İnşikak suresi. (21. ayet-i kerime)
14-Alak suresi. (19. ayet-i kerime)
Sad suresi 24. ayet-i kerimedeki secde, tilavet secdesi değil, şükür secdesidir. Dolayısıyla bu ayet-i kerim e okunduğunda, secde-i şükür için niyet edilir.
İbn Ömer’den şöyle rivayet edilmiştir: “Nebi (s.a.v.), içinde secde ayeti bulunan bir sure okuduğunda secdeye gider, biz de onunla beraber secdeye giderdik. Hatta bazılarımız alınlarını koyacak yer bulamazdl.” Tahric: Buhari, 1025
Yine İbn Ömer’den şöyle rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber (s.a.v.) bize Kur’an okurdu. Secde ayetine geldiğinde tekbir alır, secde ederdi. Biz de onunla birlikte secde ederdik.” (Ebu Davud, 1413)
Kur’an-ı Kerim’deki secde ayetlerinden birinin okunması halinde secde etmenin sünnetliği hususunda icma vardır.
TİLAVET SECDESİNİN ŞARTLARI
Tilavet secdesiyle ilgili şartları şöyle sıralayabiliriz:
1. Kur’an-ı Kerim, meşru bir şekilde okunmuş olmalıdır. Cünüp kişinin okuması gibi haram veya namaz kılmakta olan kişinin rükü halinde okuması gibi mekruh bir okuyuş ise, okuyanın da, dinleyenlerin de secde etmeleri gerekmez.
2. Secde ayetinin tamamı okunmuş olmalıdır. Bir kısmının okunmasından dolayı secde etmek gerekmez.
3. Secde ayeti, Fatiha süresini okumaktan aciz biri tarafından Fatiha yerine okunmuş olmamalıdır.
4. Taharet, kıbleye yönelme gibi namaz için şart olan hususlar, tilavet secdesi için de şarttır. Bu şartlar genelde hem namaz kılanda hem de diğerlerinde aranır.
İmamın tilavet secdesi meşru ise, kendisine uyarak namaz kılmakta olan kişinin de onunla birlikte secde etmesi vacip olur. Hükmünü bildiği halde kasıtlı olarak bu hususta imama uymayan kişinin namazı bozulur.
Cenaze namazını kılmakta olan kişi, secde ayetini okusa bile secde etmez.
5,6. Secde ayetinin okunmasıyla secde arasındaki fasıla uzun olmamalıdır. A.yetin okunmasından sonra araya uzun bir fasıla girerse, artık secde etmek gerekmez. Uzun fasıla, normal kılışla iki rekat namaz kılacak kadar bir zamandır.
7. Secde ayetinin tamamını bir kişi okumuş olmalıdır. Mesela ayetin bir kısmını bir kişi, başka bir kısmını da başka bir kişi okursa secde etmek gerekmez.
TİLAVET SECDESİNİN YAPILIŞI
Tilavet secdesini ifa edecek olan kişi namaz içinde veya namaz dışında olabilir. Namaz dışındaysa, tilavet secdesi için kalbiyle niyet etmenin yanı sıra diliyle de niyet etmeli, Sonra iftitah tekbirini alıp namaz secdesi gibi secde etmeli, Sonra oturmalı, ardından da selam vermelidir.
Namaz kılmakta olan bir kişi secde ayeti okursa, namazdayken secde eder; secdesi de iki şeyle gerçekleşir:
1. Niyet. Bu niyetin sadece kalp ile yapılması gerekir. Dil ile yapılması namazı bozar.
2. Namaz secdesi gibi secde edilmelidir. Namazdaki kişi, imama uyarak namaz kılmakta olan biriyse niyet etmesi gerekmez. İmamın niyet etmesi kendisi için de yeterli olur.
Namazda olmayan bir kişinin, niyet ederken niyetini iftitah tekbirine bitiştirmesi şarttır. İftitah tekbirini alırken elleri kaldırmak sünnettir. Secdeye varırken ve secdeden kalkarken tekbir almak, secdede dua etmek ve birinci selamdan sonra ikinci selamı vermek sünnettir. Secdedeyken üç defa “Sübhane rabbiye’l-a’la” denilebileceği gibi şu duanın okunması da müstehaptır.
“Gücü ve kuvvetiyle alnımı (beni) yaratan, ona suret veren, kulak verene, göz verene secde ettim. En güzel şekilde yaratan Allah mübarek ve yücedir.”
Kaynak el-umm imam şafii
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Tilavet secdesi namazın içerisinde olsun veya Kur’an-ı Kerim okurken olsun, Kur’an-ı Kerim’de bulunan secde ayetlerinin okunması ile yerine getirilen secde demektir. Şafii mezhebine göre tilavet secdesinin hükmü müekked sünnettir. Namaz dışında tilavet secdesi şu şekilde gerçekleşir; tilavet secdesi için kalbiyle niyet etmenin yanı sıra diliyle de niyet etmeli, Sonra iftitah tekbirini alıp namaz secdesi gibi secde etmeli, Sonra oturmalı, ardından da selam vermelidir.
Şafii mezhebine göre tilavet secdesi nasıl yapılır video izleyin
Şafii mezhebinde tilavet secdesi (Tilâvet secdesi), namazda veya namaz dışında Kur’an’dan belirli ayetler okunarak yapılır. Şafii mezhebine göre kıraat secdesinin yapılış şekli şöyledir:
Niyet: Kalbinizde kıraat secdesini yapmaya niyet edin.
Kıraat: Ayet-i secde veya Ayet-i Tilavet gibi secdeyi gerektiren belirli ayetlerden birini okuduğunuzda, ayeti okuduktan sonra ara vermelisiniz.
Tekbir: Secdeye başlamak için ellerinizi kaldırın ve “Allahu Ekber” (Allahu Ekber) deyin.
Secde: Alnınızı, burnunuzu, avuç içlerinizi ve dizlerinizi secde pozisyonunu alarak yere koyun. Parmaklarınız birbirine yakın ve kıbleye dönük olacak şekilde kollarınızı yanlarınızdan uzak tutun.
Dua: Secde halindeyken Allah’a dua edebilir, O’ndan mağfiret ve bereket dilersin.
Secdeden kalkmak: Secdeden başınızı kaldırın, celse denilen diz çökme pozisyonunda kısa bir süre oturun ve birinci secdeye benzer şekilde ikinci bir secde yapın.
Secdeler Arasında Oturmak: İkinci secdeden sonra tekrar celse pozisyonunda oturun ve eğer kılıyorsanız namaza devam etmek için ayağa kalkın. Eğer namaz dışında okuyorsanız secdeyi bitirip uygun şekilde devam edebilirsiniz.
Okuma secdesinin, onu gerektiren belirli ayetlerin okunmasından hemen sonra yapıldığını not etmek önemlidir. Namazın sonunda kılınmaz.
Okumak için secde etmeyi gerektiren belirli ayetler değişebilir ve bu ayetlerin kapsamlı bir listesi için güvenilir bir kaynağa veya bilgili alimlere başvurmanız önerilir.
Ayrıca belirtmekte fayda var ki, namaz dışında kıraat secdesi yapıyorsanız, secde ayetini birden fazla okuyup her seferinde secdeyi yapmayı tercih edebileceğiniz gibi, secdeyi tüm sureleri okuduktan sonra bir kez kılabilirsiniz. belirlenmiş ayetler
Alimlerden veya Şafii mezhebinde bilgili kişilerden rehberlik istemek, uygulamanız bağlamında kıraat secdesi hakkında daha fazla açıklama ve özel ayrıntılar sağlayabilir.
Şafii mezhebine göre tilavet secdesi, Kur’an-ı Kerim’deki secde ayetlerini okurken veya dinlerken yapılması gereken bir secdedir. Şafii mezhebinde tilavet secdesi, aşağıdaki şekilde yapılır:
Secde Ayeti Okunmalı veya Dinlenmeli: Tilavet secdesi, bir secde ayeti okunduğunda veya dinlendiğinde yapılır. Şafii mezhebine göre, bu ayeti bir kişinin kendisi okumuş olması gerekmez; dinlerken de secde yapılabilir.
Niyet Edilmelidir: Tilavet secdesi yapılırken niyet edilmesi gerekmez. Fakat, niyet edebilmek, daha faziletli sayılabilir. Niyet için “Allah rızası için tilavet secdesi yapıyorum” denilebilir.
Tekbir Getirilmeli: Tilavet secdesi yapmadan önce, “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir. Şafii mezhebinde, diğer secdeler gibi bir tekbir ile başlanır.
Secde Yapılmalı: Tekbirin ardından secde yapılır. Şafii mezhebine göre, normal secde gibi başın yere konulması ve tüm secde şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.
Secdeden Kalkılır ve Selam Verilir: Tilavet secdesi, tek bir secdeden oluşur. Secdeden kalkıldıktan sonra selam verilmez. Yani, tek bir secde yapılır ve selam verilmeden namaza devam edilir.
Özetle, Şafii mezhebine göre tilavet secdesi şu şekilde yapılır: Ayet okunduktan sonra tekbir alınır, secde yapılır, secdeden kalkılır ve namaza devam edilir.