Ketojenik diyet nedir

Question

Ketojenik diyet nedir

Ketojenik diyet ne demektir kısaca

Ketojenik diyet 1950 li yıllara dayanan ve ilk olarak epilepsi hastalığının tedavisi amacıyla ortaya çıkmış bir diyet programıdır. Ketojenik diyette karbondioksit oldukça kısıtlı alıp yerine yağlar kullanılır ve orta düzeyde protein alımı sağlanır. Günlük karbonhidrat alımı ciddi oranda kısıtlanınca vücutta keton cisimcikleri dediğimiz oluşum başlar. keton cisim liglerinin enerji ihtiyacı yağlardan karşılamadığından vücuttaki yağ akımı hızlanır Bu durum ketojenik diyetin günümüzde zayıflama diyeti amacıyla kullanılmasına yol açan etkendir.

Faydaları nelerdir

yapılan çalışmalar ketojenik diyetin epilepsi alzaymır nörolojik diğer hastalıklar kanser diyabet gibi durumlarda ve kilo yönteminde etkisinin olduğunu göstermiştir bu tür hastalarda hekim ve diyetisyen kontrolünde uygulanır.

Kimler uygulamamalı?

hamile ve emzirenler ailede yüksek kolesterol problemi olanlar elektrolit dengesi bozuk olanlar çoklu ilaç kullananlar ve tek başına diyet uygulamada zor anlarda Bu diyet önerilmez.

Nasıl uygulanır?

ketojenik diyetin standart ketojenik diyet yüksek proteinli ketojenik diyet gibi çeşitleri vardır. ben çok tercih edilen standart ketojenik diyet nedir bu diyette günlük alınan toplam kalorinin yüzde yetmiş beşi ya yüzde 20’si protein yüzde beşi karbonhidratlardan sağlanır yüksek proteinli ketojenik diyet ise yüzde altmış %35 protein %5 karbonhidrat içeriklidir.

günlük alınan karbonhidrat miktarı 50 gram ile kutlanmaktadır fazlası keton oluşumunu engeller ve diyet amacına ulaşamaz Bu nedenle titizlik gerektiren bir uygulamadır.

Hangi besinler tercih edilir?

et tavuk balık tereyağ peynir yağlı tohumlar sağlıklı yağlar zeytinyağı Hindistan cevizi yağı gibi karbonhidrat içeriği düşük olan sebzeler baharat grupları tüketilebilir. patates bezelye pirinç havuç gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar yasaktır meyve tüketiminde miktar ve tür önemlidir şeker içeriği düşük meyveler tercih edilmeli ve Bir porsiyon meyvenin 15 gram karbonhidrat içerdiğini unutulmamalıdır. Meyveler arasında en uygunu Hindistan cevizi ve avokado gibi karbonhidratı az yağ oranı yüksek meyveler dir. Yağ oranı yüksek olan bu diyette kullanılan ya çok önemli kalp damar sağlığının bozulmasına sebep olan margarin veya diğer doymuş yağların fazla tüketimi yerine zeytinyağı fındık yağı ayçiçek yağı gibi yağlar karıştırılarak tüketilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir

Ketojenik diyet uygulamaya başlandığında baş ağrısı krampları yorgunluk hali oluşabilir Bu etkinin azaltılması için diyet sürecinde su ve elektrolit dengesini sağlamak önemlidir su tüketimi en az 2 litre olmalı günde bir iki şişe sade maden suyu tercih edilmelidir vücutta sıvı elektrolit dengesini sağlayan bitki çayları da kullanılabilir.
Ketojenik diyet yüksek protein alımı anlamına gelmez öncelik yağlardır. protein alımı dikkatli olmadığında vücutta ketosis durumu gerçekleşmez ve istenen etki oluşmaz Bu nedenle protein alımı yapılan gereksiz egzersiz türüne bağlı olarak kilogram başına 0,3 gram veya 1,5 gram şeklinde olmalıdır.

Yan etkileri var mı?

Niyetin sürdürmesi halinde vücutta artan keton cisimcikleri ketoasidoz dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. bu durumda ağır ağız ağız kokusu aşırı susama bulantı kusma sık idrara çıkma vücutta sıvı kaybı ilerleyen evrelerde lise bilinç kaybı böbrek karaciğer kemikte ciddi hasarlar gibi yan etkiler oluşabilmektedir. uygulama esnasında kişinin hekim ve diyetisyen takibinde olup düzenli bir şekilde karaciğer böbrek fonksiyonlarını izlemelidir.

Sürdürülebilir bir diyet mi?

uzun vadede böyle bir diyet önerilmemektedir. Böyle Bir diyete karbonhidratın kısıtlanması alınan süt yoğurt grubu kuru baklagiller ve tahıllar ile sebze ve meyvelerin de kısıtlandığı anlamına gelmektedir Bu kısıtlanma ile birlikte vücutta kalsiyum dahil olmak üzere pek çok vitamin mineral eksiklikleri ortaya çıkar yapılan birçok çalışma bu diyetin bağırsak mikrobiyotası için ve olumsuz sonuçlar doğurduğunu göstermektedir ketojenik diyette günlük 50 gram karbonhidratı somutlaştıracak olursak bir gün içinde iki meyve artı 1 çay bardağı süt artı bir dilim ekmek tüketiminde toplamda 50 gram karbonhidrat alımı sağlanmaktadır. Bunun dışında hiçbir şekilde karbonhidrat alımının istenmemesi düşünüldüğünde sürdürülebilir bir diyet olmadığı da görülmektedir

sonuç olarak ketojenik diyet bazı durumlarda istenen sonucu veren bir diyet şeklidir buna rağmen beraberinde getirdiği ciddi sağlık problemleri nedeniyle uzun vadede uygulanması tavsiye edilmez hekim ve diyetisyen kontrolünde kısa süreyle uygulanır olumlu sonuçlar sağlanabilir uzun vadede ise kişinin kendi yaşam şekline uygun tüm Besin gruplarının dengeli olarak alındığı bir diyet modeli önerilmektedir.

Bu konuyu burada görmeyi hiç beklemiyordum süpriz oldu. Konu hakkında daha önce okuduğum bazı yayınlar ve yaptığım kısa denemeden gözlemlediklerimi kısaca sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle bu beslenme şekli herkese göre değil. Eğer tiroid probleminiz varsa kısıtlı karbonhidrat almak bazı problemlere yol açabilir. Karbonhidat (ekmek ve türevleri değil, sağlıklı karbonhidat) ve T3 tiroid hormonu birbirleriyle bağlantılı, karbonhidrat kesildiğinde bu hormonda düşüş yaşanabilir. Bu diyeti yapmayı düşünenler doktoruna danışmalı.

Bu diyeti yapmayı düşünenler hazırlıklı olmalı. Zeytin ve zeytinyağı, tereyağı, avokado, hindistan cevizi yağı, yumurta, kuruyemiş (karbhd. içeriği nedeniyle kısıtlı), yeşil yapraklı sebzeler ve yeşillik bu diyetin olmazsa olmazlarından. Karbonhidrat bu sebzelerden ve yeşilliklerden geliyor. Bu yeşillikler aynı zamanda kişiye lif sağlayacağından bağırsaklar için çok önemli. Protein içerikli gıdalar beslenmenin yüzde 20’sini oluşturduğundan yerken miktara dikkat etmek gerekiyor bu diyette. Turp hariç kök sebzelere pek izin verilmiyor bu diyette, 2. aşamada az miktarda sarımsak ve soğan eklenebiliyor. 2. aşamada meyve olarak berry adı verilen yemişler ve greyfurt çok az miktarlarda beslenmeye eklenebiliyor.

Aslında bu diyete bir nevi karbonhidat detoksu diyebiliriz. Keton cisimcikleri vücudumuz ve özellikle beynimiz için glükoza kıyasla çok daha verimli bir enerji kaynağı. Beynimizin yüzde 60’ı yağdan oluştuğu için tam gücünde çalışması için yağa ihtiyaç duyuyor.

Bu diyette sürekli tok bir şekilde duruyor insan ve bu nedenle yemek yeme isteği 1. plandan çıkıyor. Bunun nedeni ghrelin adı verilen açlık hormonunun ketonlar tarafından baskılanması ve CKK seviyesinin yükselmesi.

Karbonhidratlar depolanmak için suya ihtiyaç duyarlar ama yağların öyle bir özelliği bulunmamakta. Bu nedenle kişi diyete başladığında sıvı kaybı yaşar ve böbrekler sodyuma tutunmak yerine atmaya başlar. İlk birkaç haftada vücudun sussuz kalması ve elektrotlarda düşüş yaşanması olası. Bunun önüne geçmek bol bol su içilmeli ve elektrotlardan zengin bir şekilde beslenmeli veya takviye edilmeli. Elektrot derken magnezyum, sodyum ve potasyumu kast ediyorum. Keto gribi adı verilen semptomları yaşamamak için bunlara dikkat etmek lazım. Bu beslenmeyi ilk denediğimde bu kadar donanımlı değildim ve keto gribi semptomlarını gösterdim ve hemen bıraktım. Yıllar sonra 2. denememde daha donanımlı olduğum ve magnezyum takviyesi aldığım için semptomların hiç birini yaşamadım. Sodyum kaya tuzundan alınabilir. Yiyecek olarak avokado ve ıspanak magnezyum ve potasyumdan zengin.

Bu diyeti yapmak bazı mikro besin yetersizliklerine neden olabileceğinden birkaç aydan fazla yapılmaması daha iyi olacaktır.

Not. Bu yazı tavsiye değil, bilgilendirme amaçlıdır. Bu diyeti yapmayı düşünenler bir uzman yardımı alırsa daha iyi olur.

Ameliyatla Yağ Aldırmak Caiz midir?

Şafi mezhebine göre diyetler

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-08-05T06:20:41+03:00

    Ketojenik diyet; ilk olarak epilepsi hastalarını tedavi etmek için ortaya çıkmıştır. Bu diyette karbondioksitin oldukça az uygulanır. Onun yerine yağlar sıklıkla kullanılır ketojenik diyette.

    Ketojenik diyetin faydasına gelecek olur isek; epilepsi ve diğer nörolojik hastalıklara, diyabet hastalarına iyi geldiği araştırılmıştır.

    Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de ilk başlarda baş ağrısı olma olasılığı yüksektir. Ketojenik diyet uygulamak isteyenlerin doktor kontrolünde olmaları, özellikle böbrek ve karaciğer kontrolü yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

    Bu diyeti yapmak bazı mikro besin yetersizliklerine neden olabileceğinden birkaç aydan fazla yapılmaması daha iyi olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla