İfrat-Tefrit ne demek? Kısaca

Question

İfrat-Tefrit Nedir?
İfrat-Tefrit Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “söz veya işte haddi aşmak, aşırı gitmek” anlamına gelen ifrat, ahlâkî bir kavram olarak, ahlâkî davranışların kaynağı olan psikolojik yeteneklerin işleyişinde itidal noktasının ilerisine geçen sapmalar demektir. İfratın karşıtı tefrittir. İfrat, söz ve fiillerde ileri gitmek, tefrit de gevşek ve ihmalkâr davranmak, çabuklukta çok geri kalmak demektir. Her iki aşırı ucun ortası ise itidâldir. Kur’ân ve Sünnette ifrat ve tefrit yasaklanmış, dengeli davranılması istenmiştir. Bir âyette “…Bizi anmasını kendisine unutturduğumuz ve işi aşırılık olan kimseye itaat etme” (Kehf, 18/28.) buyrulmuştur. Ayrıca pek çok âyette israf ve cimrilik yasaklanarak harcamalarda dengeli olmak emredilmektedir (İsrâ, 17/26, 27, 29; A’râf, 7/31). İsraf, ifrat hâli, cimrilik ise tefrit hâlidir. Bu ikisinin ortası ise dengeli olmaktır.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    2
    2022-04-15T23:34:14+03:00

    İfrat, aşırılık, aşırı benimseme, haddi aşma, acele etme aynı kökten tefrit ise, ihmal etme, gevşek davranma, terk etme, aşırı reddetme anlamlarına gelir.

    Ehl-i kitabı dinde aşırıya gitmekten nehyeden ayetler, Müslümanları da aynı aşırılıklara düşmekten şiddetle nehyeder. İfrat tavrın ayırıcı özelliği, mezhepdaşlığı, cemaatçiliği dindaşlıktan önde tutması, mezhep taassubunun din taassubuna galip gelmesidir.

    İmanda görülen ifrat tefrit ve sapmaların temelinde Kur’an’ı dışlamak yatmaktadır. Bu sapma insanların Allah’ı bırakıp canlı-cansız değişik varlıklara taparak şirke düşmelerine sebep olmuştur

    Hatta Ayetler zaman zaman te’vil edilerek, batınî yorumlarla değiştirilerek Kur’an’ın anlattığı Allah tasavvurundan çok farklı bir Allah anlayışı da ortaya konulmuştur.

    En iyi cevap

Cevapla