Paylaş
Gece ile ilgili ayetler
Question
Gece hakkında kısa ayetler
Mûsâ’ya kırk gece için söz vermiştik. Mûsâ gittikten sonra siz, haksızlık ederek buzağıyı (ilah) edindiniz.
Bakara : 51
Kuşkusuz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün değişmesinde, insanlara fayda veren yüklerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökten indirerek onunla ölü haldeki toprağa can verdiği ve orada her çeşit canlının yetişmesini sağladığı yağmurda, rüzgârları ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutları evirip çevirip yönlendirmesinde aklını işleten bir topluluk için elbette nice deliller vardır.
Bakara : 164
Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık olarak hayra sarfedenler için rableri nezdinde ecirleri vardır; onlar için ne korku olacak ne de üzüleceklerdir.
Bakara : 274
Gece ile ilgili başka ayetler de Kur’an-ı Kerim’de bulunmaktadır. İşte bazı ek ayetler:
Zümer Suresi, 5. Ayet: “O, gökleri ve yeri hak ile yarattı. Geceyi gündüzün üzerine örtüyor, gündüzü de gecenin üzerine örtüyor. Güneşi ve ayı emrine boyun eğdirdi. Her biri belirlenmiş bir vakte kadar akıp gitmektedir. İyi bilin ki, O mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.”
Bu ayette gece ve gündüzün birbirini takip edişi Allah’ın kudretiyle ilişkilendiriliyor.
Furkan Suresi, 47. Ayet: “O, geceyi sizin için bir elbise, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de yayılma zamanı kıldı.”
Gece, bir örtü ve dinlenme zamanı olarak tanımlanmakta.
Kasas Suresi, 71-72. Ayetler: “De ki: ‘Söyleyin bana, eğer Allah üzerinize sürekli olarak geceyi kıyamet gününe kadar uzatsa, Allah’tan başka size aydınlık getirecek tanrı kimdir? Hâlâ işitmeyecek misiniz?’ De ki: ‘Söyleyin bana, eğer Allah üzerinize sürekli olarak gündüzü kıyamet gününe kadar uzatsa, Allah’tan başka içinde dinleneceğiniz geceyi size getirecek tanrı kimdir? Hâlâ görmeyecek misiniz?'”
Burada gece ve gündüzün bir denge içinde yaratılması Allah’ın rahmetinin bir tecellisi olarak sunuluyor.
Naziat Suresi, 29. Ayet: “Gecesini kararttı, gündüzünü de aydınlattı.”
Bu ayet, Allah’ın gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığını yaratmasındaki hikmeti hatırlatıyor.
Şems Suresi, 3-4. Ayetler: “Ve gündüzün ortaya çıkışına ve geceyi örttüğünde!”
Gece ve gündüz üzerine yemin edilerek, Allah’ın kudretine işaret ediliyor.
Bakara Suresi, 164. Ayet: “Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara fayda veren şeylerle denizde yüzen gemilerde, Allah’ın gökten indirip de yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda ve yeryüzünde her türlü canlıyı yaymasında, rüzgârları estirmesinde ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutlarda aklını kullanan bir topluluk için nice deliller vardır.”
Gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişi, Allah’ın varlığına ve kudretine delil olarak gösterilmekte.
Bu ayetler, gece ve gündüzün Allah’ın yaratışındaki mükemmel düzeni ve insanoğluna olan nimetlerini hatırlatmakta. Gece, çoğunlukla bir örtü, dinlenme ve tefekkür vakti olarak anlatılmakta, Allah’ın kudreti ile ilişkilendirilmektedir.
Answers ( 2 )
Kur’an-ı Kerim’de gece, İslam dininde Allah’ın yaratıcılığını, kudretini ve rahmetini gösteren bir ayet olarak kabul edilir. Gece, insanlara dinlenme, karanlıkla mücadele etme ve Allah’ın rahmet ve nimetlerini düşünme fırsatı verir. İşte geceyle ilgili bazı ayetler:
“Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratandır. Hepsi bir yörüngede yüzüp gitmektedir.” (Anbiya Suresi, 33)
“Gecenin karanlığından, gündüzün aydınlığından korkma.” (İnşirah Suresi, 2)
“Geceyi de ibadet için yarattı. Gündüzü de (geçimlik) kazanç için.” (Duha Suresi, 3-4)
“Gecenin bir kısmında kalkarak, salih amel işlemek üzere (nafile) olarak O’na secde et. Umulur ki, şükredersiniz.” (İnsan Suresi, 26)
Bu ayetlerde, geceye ve onun yaratılışına dikkat çekilir. Gece, Allah’ın yaratma gücünün bir göstergesi olarak kabul edilir. İnsanlara geceyi ibadet etmek, Allah’a yakın olmak ve şükretmek için bir fırsat olarak sunulur. Ayrıca, gece ve gündüzün bir düzen içinde yaratıldığına ve her birinin kendine özgü bir amaca hizmet ettiğine vurgu yapılır. Gece, insanların dinlenme ve nefislerini yeniden kazanma zamanı olarak da görülür. İslam’da, geceye saygı göstermek, gece ibadeti yapmak ve Allah’ın rahmetini, gücünü ve yaratıcılığını düşünmek teşvik edilir.
Kur’an-ı Kerim’de gece hakkında birçok ayet bulunmaktadır. Gece, genellikle Allah’ın kudretinin bir işareti olarak anlatılır ve tefekkür edilmesi gereken bir zaman olarak vurgulanır. İşte gece ile ilgili bazı ayetler:
En’am Suresi, 96. Ayet: “O, sabahı aydınlatandır. Geceyi dinlenme vakti, güneş ve ayı da bir hesap ile var edendir. Bu, üstün kudret sahibi ve hakkıyla bilen Allah’ın takdiridir.”
Bu ayette gece, dinlenme vakti olarak tanımlanıyor ve Allah’ın yaratışındaki hikmetlerden biri olarak sunuluyor.
Yunus Suresi, 67. Ayet: “Sizin için geceyi dinlenme vakti, gündüzü de aydınlık kılan O’dur. Şüphesiz bunda dinleyen bir topluluk için dersler vardır.”
Gece ve gündüzün, insanın rahatı ve ibret alması için yaratıldığına dikkat çekiliyor.
Al-i İmran Suresi, 190-191. Ayetler: “Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, akıl sahipleri için gerçekten açık ibretler vardır. Onlar ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler ve şöyle derler: ‘Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tesbih ederiz. Bizi ateşin azabından koru!'”
Bu ayetlerde gece ve gündüzün yaratılışı üzerinde düşünmek teşvik edilmekte ve Allah’ın hikmeti hatırlatılmaktadır.
Leyl Suresi, 1-3. Ayetler: “Andolsun bürüdüğü zaman geceye, parıldadığı zaman gündüze ve erkeği ve dişiyi yaratana ki, sizin çalışmalarınız farklı farklıdır.”
Gece ve gündüz üzerine yemin edilerek insanın farklı amellerine işaret ediliyor.
Nebe Suresi, 9-10. Ayetler: “Sizi çift çift yarattık. Uykunuzu bir dinlenme kıldık. Geceyi bir örtü kıldık.”
Bu ayetlerde, gece insanın dinlenmesi ve huzur bulması için bir örtü olarak tanımlanıyor.
Bu ayetlerde gece, Allah’ın yaratışındaki düzen ve hikmetin bir parçası olarak sıkça anılmakta ve insanların bu zaman diliminde tefekkür edip Allah’a yönelmeleri öğütlenmektedir.