Lokman Suresi 27. ayet

Question

Lokman suresi 27. ayet verilen mesajlar

وَلَوْ أَنَّمَا فِي الْأَرْضِ مِنْ شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَا نَفِدَتْ كَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

yukardaki ayette herhangi bir kelimenin anlamı mürekkep olmamasına rağmen ekseriyetle mealciler ve tefsirciler وَالْبَحْرُ ya mürekkep anlamı yüklüyorlar; cavabınız için şimdiden teşekkür ederim

CEVAP:

Sorunuza konu olan ayet, Lokman Suresi 27. ayettir:

“Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem olsaydı, deniz de (mürekkep olsa), ardından yedi deniz daha ona eklense, yine de Allah’ın sözleri tükenmezdi. Şüphesiz Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Lokman, 31:27)

Bu ayette وَالْبَحْرُ kelimesi “deniz” anlamına gelir. Ancak meal ve tefsirlerde “mürekkep” anlamı yüklenmesinin sebebi, ayetin bağlamıdır. Ayette Allah’ın kelimelerinin sınırsız olduğu anlatılmaktadır. Bunu ifade etmek için kullanılan temsili anlatımda “yeryüzündeki tüm ağaçların kalem olması” ve “denizin mürekkep gibi düşünülmesi” mecazî bir anlatım olarak kabul edilmiştir.

Bu anlayışın kaynağı, klasik Arap edebiyatındaki benzer istiare ve teşbihlerdir. Arapça’da bir şeyin yazı yazmak için kullanılması onun mürekkep gibi düşünülmesini çağrıştırabilir. Tefsirciler de denizin mürekkep gibi tasavvur edilmesini, ayetin ifade ettiği sonsuzluk vurgusunu daha iyi açıklamak için kullanmışlardır.

Tefsirlerde bu kullanımın gerekçeleri:

  1. Mecazi anlatım: Ayet, Allah’ın kelimelerinin sonsuzluğunu anlatıyor. Kalem ve mürekkep bir yazı yazma aracı olduğu için deniz “mürekkep” gibi tasvir edilmiştir.
  2. Arap edebiyatındaki istiare: Arapça’da mecazi ifadeler yaygındır. Denizin mürekkep gibi tasavvur edilmesi, özellikle sözlerin kaydedilmesi bağlamında uygun bir benzetme olarak görülmüştür.
  3. Benzer ifadeler başka ayetlerde de geçmektedir: “De ki: Rabbimin sözlerini yazmak için deniz mürekkep olsa, Rabbimin sözleri tükenmeden önce deniz tükenirdi, bir o kadarını daha getirsek bile.” (Kehf, 18:109)

Sonuç olarak, kelimenin sözlük anlamı doğrudan mürekkep olmasa da, ayetin bağlamı nedeniyle mealciler ve tefsirciler denizi mürekkep olarak anlamlandırmıştır. Bu, dildeki benzetme sanatlarıyla ilgilidir ve Arapça’da yaygın bir kullanımdır.

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2025-02-18T01:19:03+03:00

    Lokman Suresi 27. ayet şu şekildedir:

    “Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem olsaydı, denizler de mürekkep, ondan sonra yedi deniz daha ilave edilse, Allah’ın sözlerini yazmak için yine de Allah’ın sözleri bitmezdi. Şüphesiz Allah, mutlak güç sahibidir, hikmet sahibidir.” (Lokman, 27)

    Bu ayette, Allah’ın sözlerinin ve ilimlerinin büyüklüğü vurgulanıyor. Dünya üzerindeki tüm ağaçlar kalem, denizler mürekkep olsa bile, Allah’ın kudretini ve bilgeliğini anlatan sözler tükenmez. Allah’ın bilgisi, kudreti ve hikmeti sonsuzdur, ve insanlık bunun sınırlarını asla tam anlamayacaktır.

    Verilen mesajlar şunlardır:

    Allah’ın Sözlerinin Sonsuzluğu: İnsanların kullandığı yazım araçları ne kadar bol olursa olsun, Allah’ın kelamı tükenmez ve ifade edilemez. Bu, Allah’ın büyüklüğünün bir göstergesidir.
    Sonsuz Kudret ve Hikmet: Allah’ın bilgi ve hikmetteki sonsuzluğu vurgulanır. Bu, insanın Allah’a olan saygı ve teslimiyetini artırmalıdır.
    İnsanın Sınırlılığı: Bu ayet, insanın sınırlı bilgiye sahip olduğunu ve Allah’ın sonsuz kudretini anlamanın ötesinde bir durum olduğunu hatırlatır.
    Bu ayet, Allah’a olan iman ve saygıyı pekiştiren bir hatırlatmadır.

    En iyi cevap

Cevapla