Paylaş
Güzel ahlak ile ilgili ayetler
Question
Güzel ahlak hakkında kısa ayetler
Ve sizi bulutlarla gölgeledik; size kudret helvası ve bıldırcın gönderdik; “Verdiğimiz güzel nimetlerden yiyin” (dedik). Gerçekte onlar bize değil, kendilerine kötülük ediyorlardı.
Bakara : 57
Bir zamanlar biz İsrâiloğulları’ndan, “Yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz; ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin” diyerek söz almıştık. Sonra, içinizden küçük bir kesim dışında, sözünüzden döndünüz; hâlâ da sırt çevirmektesiniz.
Bakara : 83
Bilâkis, kim güzel niyet ve davranış sahibi olarak kendini Allah’a teslim ederse rabbinin katında onun mükâfatı vardır. Öylelerine korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de.
Bakara : 112
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam dininde güzel ahlak, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak, insanlar arasında sevgi, saygı ve barışı sağlamak için önemli bir değerdir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette güzel ahlakın önemi vurgulanır. İşte güzel ahlakla ilgili bazı ayetler:
“Rabbinin rahmetine ve (insanlara) güzellikle nasihat et. (Onlara) kaba ve saygısız davranma.” (A’raf Suresi, 199)
“Ey iman edenler! Sabırla, namazla yardım dileyin. Şüphesiz, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara Suresi, 153)
“Allah iyilik ve adalete, yakınlara yardım etmeye tavsiye eder; hayâsızlıktan, fenalıktan ve zulmetmekten sakındırır. O, size öğüt verir ki, düşünesiniz.” (Nahl Suresi, 90)
“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten ayırmasın. Adaletli olun, bu, takvaya daha yakındır. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Maide Suresi, 8)
“Kim iyilikle gelirse, ona on katıyla karşılık vardır. Kim de kötülükle gelirse, sadece onun kadar ceza vardır ve zulme uğratılmazlar.” (Yunus Suresi, 27)
Bu ayetlerde, müminlere güzel ahlakı benimsemeleri, sabır göstermeleri, adaletli olmaları ve insanlara iyilikle yaklaşmaları emredilir. İnsanlar arasında hoşgörü, merhamet, dürüstlük, adalet, cömertlik ve sevgi gibi güzel ahlaki değerlerin yaygınlaştırılması teşvik edilir. Müminlerin, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla güzel ahlakla donanmış olmaları önemli bir sorumluluk olarak kabul edilir.