Ekmek Ve Su İsrafı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ekmek Ve Su İsrafı Haram mı ?

Ekmek Ve Su Israfi

Temel gıda maddelerinden, hayatın devamı için son derece gerekli olan nimetlerden biri su diğeri ise ekmektir. Su ve ekmek hayatın devamı için zaruridir. Sabah uyanır uyanmaz ihtiyaç duyduğumuz iki şey yine ekmek ve sudur. Her yemekle beraber akla gelen iki ana unsur, yine bu iki nimettir.  İbadet dahil olmak üzere hayatımızın her noktasında olmazsa olmaz nimetler deyince de aklımıza ilk gelen ekmek ve sudur. İşte bu akla ilk gelen, hayati öneme sahip nimetlerin israfının önlenmesi de son derece önemlidir. Dinimizin israf konusundaki emri son derece açıktır. Öyle ki; “Yiyin, için fakat israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez” (1)  şeklindedir. Ayetten de anlaşılacağı üzere hayatımızın her safhasında olduğu gibi, özellikle ekmek ve suyun kullanımında da,  Allah’ın sevgili kulları arasında yerimizi almamız için israftan uzak durmamız gerekmektedir. Unutmayalım ki, dinimizin bütün emirleri dünya ve ahiret mutluğuna erişmenin tek yoludur. Güzel dinimiz, her zaman orta bir yol tutmayı emreder. Öyle ki; Kur’an-ı Kerim’de “Onlar ki, harcadıklarında ne israf ederler ne de cimrilik. İkisi arasında, orta bir yol tutarlar” (2) buyrulmuştur. Onun içindir ki,  dinimizde aşırılığın kesinlikle yeri yoktur. Ekmek ve su için de durum aynıdır. Ne büsbütün kısıtlamak, ne de fazla fazla tüketmeye çalışmak;  ekmekleri çöpe atmak, suları boşa akıtmak, asla dinimizin ölçütleri arasında yer almaz. Bilinmelidir ki, her nimet, bizlere Allah’ın lutfudur.  Nimetleri verene şükretmek ve bu nimetlerin kadrini kıymetinin bilmek de başlıca görevlerimizdendir.

Yine Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle “İnsan, yiyeceğine bir baksın” (3) diğer bir ayette ise “De ki: “Söyleyin bakalım: Suyunuz çekiliverse, size kim temiz bir akarsu getirir?”(4) buyrulmaktadır.  O halde bizler elimizdeki ekmeğe, suya bakıp, çok iyi düşünmeliyiz. Elimizden giderse, ne hale düşeceğimizi anlamaya çalışmalıyız. İşte o zaman,  çöpe attığımız bir parça ekmeğin, hatta ekmek kırıntılarının, boşa akıtılan bir damla suyun dahi,   ne derece önemli olduğunu görmemiz hiç de zor olmayacaktır.   Bakınız Sevgili Peygamberimiz Hadis-i Şeriflerinde  “Nimetin kıymetini bilin. Çünkü şu ekmek bir toplumdan nefret edip kaçtı mı bir daha o topluma dönmez.” (5) buyurarak ekmeğin israfından kesinlikle kaçınmamız gerektiğini bizlere anlatmışlardır. Yine sevgili Peygamberimiz “Abdest alırken dahi suyun israfını”(6) yasaklamıştır. Çünkü israf, zayıflığı, muhtaçlığı beraberinde getirir. Nitekim dünyanın birçok yerinde bizim rahatlıkla temin ettiğimiz ekmeğe, suya ulaşamayıp, açlık ve susuzluk neticesinde, ölümle karşı karşıya kalan insanların sayısı milyonlarla ifade edilmektedir.

Üzülerek ifade etmeliyim ki, yapılan bütün uyarılara rağmen, suyun ve ekmeğin israfının önüne geçilememiştir. Resmi makamlara göre ülkemizde günlük çöpe giden ekmek sayısının 6 milyon adedi aştığı, yine milyonlarca metre küp suyun, boşa gittiği tespit edilmiştir. Daha vahim olan ise bu miktar azalacağına, giderek artmakta ve kaygı verici durumlara ulaşmaktadır.  O halde ekmekleri asla çöpe atmamalıyız. Yeteri kadar ekmek almalı, kalan ekmekleri değerlendirme yollarını aramalıyız. Hiç değilse o ekmeklerin hayvanlara ulaşması için gayret göstermeliyiz. Asla ama asla nimetlerin çöpe gitmesine izin vermemeliyiz. Suyun her damlasının bir hayat olduğunu bilerek suyumuzun değerini iyi anlamalı ve israftan kesinlikle kaçınmalıyız. Her damla suyun, her parça ekmeğin aynı zamanda milli servetimiz olduğunu da asla unutmamalıyız.

1)A’raf,31

2)Furkan,67

3)Abese,24

4)Mülk,30

5) İbn Mace, Et’ime 52

6)İbn Mace, teharet,48

7)İsra,27

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, temel kaynaklar olarak önemleri ve Allah’ın nimetleri olmaları nedeniyle ekmek ve suyu israf etmek kesinlikle önerilmez. İslam’da ekmek ve su israfının önlenmesi ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:

    Nimetlere şükretmek: İslam, ekmek ve suyun Allah tarafından sağlanan yaşamın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu öğretir. Müslümanlar, bu nimetlere şükretmeye ve aldıkları rızıklara şükretmenin bir yolu olarak israftan kaçınmaya teşvik edilir.

    Savurganlığın Yasaklanması: İslam, ılımlılığı vurgular ve yiyecek ve içecek de dahil olmak üzere hayatın her alanında savurganlığı caydırır. Müslümanlar, kaynakları dikkatli bir şekilde tüketmeye ve kullanmaya ve aşırı israftan kaçınmaya teşvik edilir.

    Nebevî örnek: Hz. Muhammed (s.a.v.) ölçülü davranma ve israftan kaçınma konusunda örnek olmuştur. Arkadaşlarını kaynakları akıllıca kullanmaya teşvik etti ve az miktarda yiyecek veya suyu bile israf etmekten caydırdı.

    Çevrenin korunması: İslam, çevre yönetimini ve kaynakların korunmasını teşvik eder. Yiyecek ve su israfı, çevresel bozulmaya ve kıtlığa katkıda bulunur. Müslümanlar, eylemlerinin çevresel etkilerinin farkında olmaya ve kaynakları şimdiki ve gelecek nesillerin yararına olacak şekilde korumaya teşvik edilir.

    Başkalarını düşünme: İslam, başkalarını, özellikle daha az şanslı olanları önemsemenin önemini vurgular. Başkalarının ihtiyacı varken ekmek ve suyu israf etmek, başkalarının refahını hiçe saymak olarak görülüyor. Müslümanlar, toplumlarının ihtiyaçlarına dikkat etmeye ve kaynakları daha az şanslı olanlarla paylaşmaya teşvik edilir.

    İslami öğretilere uygun olarak ekmek ve suyu israf etmekten kaçınmak için Müslümanlara şu tavsiyelerde bulunulur:

    Aşırı veya abartılı tüketimden kaçınarak, ölçülü yiyecek ve su tüketin.
    Porsiyon kontrolü yapın ve gereken yiyecek ve su miktarını göz önünde bulundurarak yalnızca gerekli olanı alın.
    Bozulmayı ve israfı önlemek için yiyecekleri uygun şekilde saklayın ve saklayın.
    Fazla yiyeceği ihtiyacı olanlarla paylaşın veya hayır kurumlarına bağışlayın.
    İsraftan kaçınmanın önemi ve nimetlere şükretmenin önemi konusunda kendinizi ve başkalarını eğitin.
    Müslümanlar bu ilkeleri uygulayarak dini ve etik sorumluluklarını yerine getirmeyi, israfı en aza indirmeyi ve daha sürdürülebilir ve merhametli bir toplum oluşumuna katkıda bulunmayı amaçlar.

    En iyi cevap

Cevapla