Paylaş
Avliyye Nedir?
Question
Avliyye Ne demek kısaca
Avliyye; miras hukuku ile alakalı bir kavramdır. Avliyyeyi tarif edecek olursak; belirli hisse sahiplerinin mirastan alacakları payların toplamının ortak paydadan fazla olmasına denmektedir. Avliyyenin ilk defa Hz. Ömer (ra)’ın hilafeti döneminde ortaya çıktığı, onun bu konuyu sahabeyle istişare ettiği ve Rasulullah (sav)’in amcası Abbâs’ın önerisiyle avl yaptığı belirtilmektedir. Avliyye meseleleri, miras taksiminde belirli hallerde görülmektedir. Avliyye, erkek çocuk, erkek kardeş gibi asabe hısımlar bulunduğunda ortaya çıkmamaktadır.
Çünkü onlar yalnızken terekenin tamamını, hisse sahibi vârislerle bulunduklarında
onlardan kalanı almaktadırlar. Bir diğer ifadeyle avl halleri, mirasçılar arasında erkek çocuğun yalnız veya kız çocukla; erkek kardeşinde yalnızken veya kız kardeşle
bulunduğunda ortaya çıkmamaktadır. Avl meseleleriyle ilgili çözümler değerlendirildiğinde, iki farklı uygulama/
çözüm olduğu görülür. Avli kabul eden cumhur, tereke paylaştırılmadığında her bir mirasçının alacağını, onların hissesi oranında azaltarak avl yapılmakta, neticede mirasçıların hisseleri, kadın ve erkek hisselerindeki eşit alma ya da ikili birli alma oranı değişmektedir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
“Avliyye”, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, bir tür yönetim birimini veya yerleşim yerini ifade eden bir kelimedir. Genellikle, bir şehrin veya kasabanın idari merkezi veya önemli bölgesi anlamında kullanılırdı. Ayrıca, bazı kaynaklarda “avlu” kelimesiyle ilişkilendirilen, büyük ve kapalı alanlara sahip avlulu yapıları da tanımlamak için kullanıldığı olur.