Allah katında en büyük günahlar nelerdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

BÜYÜK GÜNAHLAR

 

büyük günah

büyük günahlar nelerdir

 

Allah katında en büyük günahlar

Allah Teâlâ insanı boş yere yaratmadığı gibi(1) başıboş da bırakmamıştır(2). Âdemoğlunu ibadetle yükümlü kılmış, hayatı ve ölümüyle de imtihana tabi tutmuştur. Bu imtihanı kazanabilmesi yaratılış gayesine uygun yaşayıp inkârdan, isyandan ve günahlardan sakınmasına bağlıdır.
Yüce dinimiz İslam; yasak olan fiilleri yani günahları bildirmiş ve bunlardan sakınmamızı emretmiştir. Kişi bu günahlardan uzaklaştığı müddetçe kendisini kurtaracak ve Allah’ın sevgili kulları arasına girecektir.

Kuran-ı Kerim, günahları büyük ve küçük günahlar diye ikiye ayırmaktadır. Büyük günahlardan sakınıldığı müddetçe küçük günahlarımızın affedileceğini Nisa suresinin 31. ayeti bizlere bildirir: “Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan sakınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.”
Yine Necm Suresi 32. ayetinde; ufak tefek kusurlarımız için Rabbimizin affının bol oluşu hatırlatılarak “Ufak tefek kusurlar dışında büyük günahlardan ve edepsizlikten sakınanlara gelince bil ki Rabbinin affı boldur.” buyrulmaktadır.

Kuran-ı Kerimde “Hani Lokman oğluna öğüt vererek şöyle demişti: “Yavrum! Allaha ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.”(3)Anlaşılan odur ki Allah’a şirk koşmak, günahların en büyüğüdür.

Peygamberimiz (a.s): “Helak edici yedi büyük günahtan sakınınız!”buyurmuş, sahabenin “Nedir onlar ey Allah’ın Resulü” diye sormaları üzerine;
“Allah’a ortak koşmak, sihir yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi haksız yere öldürmek, yetim malı yemek, faiz yemek, düşmana hücum anında savaştan kaçmak, namuslu, kendi halinde mümin kadınlara zina iftirası yapmaktır” (4)buyurmuştur.

Abdullah İbn-i Abbas yetmişe yakın büyük günah olduğunu ancak tövbe ve istiğfar ile büyük günah diye bir şey kalmayacağını, küçük günahta ısrar edilince de büyük günaha dönüşeceğini söylemiştir.(5)
Hz Peygamber’in buyurduğu gibi “Beş vakit namazı ve Cuma namazını terk etmek, zekâtı vermemek, özürsüz ramazan orucu tutmamak, anaya babaya asi olmak, içki içmek, hırsızlık yapmak, yetim malı yemek, iftira atmak, iki yüzlülük yapmak, yalan söylemek(6) de büyük günahlardan sayılır.

Günahlardan sakınmak için en başta güçlü bir iradeye sahip olmalıyız; günahlara açılan tüm kapıları kapamalıyız. Zira günahlar cazibelidir. Onları şeytan süslü göstermektedir. Dolayısıyla o cazibeye karşı akıl ve imanımızla dur demeliyiz. Rabbimizin bizi en tenha yerlerde bile görüp gözetlediğini asla unutmamalıyız. Buna rağmen günah işlemişsek bu günahtan pişmanlık duymalı ve hemen tövbe etmeliyiz.

____________________
1_ Müminün suresi,115.ayet
2_ Kıyame suresi,36

3- Lokman 31
4- Sahih-i Buhari, c. 3, s. 1013
5- İbni Kesir , Tefsirul Kurani l azim1-486 Beyrut 1988

6-_ Zehebi Kitabül Kebair Beyrut ts; İbn Hacer el Heytemi ez Zevaciri an iktirafil kebair, I-II Beyrut 1988

Answer ( 1 )

    0
    2020-12-23T15:56:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rabbimiz (cc)’un lütfu geniştir. Kendisine şirk koşmak haricinde yapmış olduğumuz hatalardan ve günahlardan dolayı bizlere Tevbe kapısını açmıştır. Ama Müslüman buna güvenerek günah işlemeli, harama gitmemelidir. Bizlerin görevi günah işlemek değil, Rabbimizin razı olduğu kulları arasında olmaktır. Müslüman kendi görev ve sorumluluklarını bilmekle yükümlüdür. Bu görev ve sorumlulukları yaparken titizlikle yapmak, haram olan şeyleri yapmamakta elinden geldiğince uzak durmalıdır.

Cevapla