Adakla ilgili ayet ve hadisler

Question

Adak hakkında ayet ve hadisler

Adakla ilgili ayet ve hadisler

AYETLER

“Adaklarını yerine getirsinler.”(Hac, 22/29)

“Hani İmran’ın karısı şöyle demişti: ‘Rabbim, karnımda taşıdığım çocuğu sadece sana hizmet etmek üzere adadım. Bunu benden kabul buyur Allah’ım sen her şeyi çok iyi işiten ve çok iyi bilensin.'” (Âl-i İmrân, 3/35).

HADİSLER

“Kim bir şeyi adarsa adağını yerine getirsin.”(Nasbu’r-Raye, 3/300)

“Adak adamak, (mukadder olan) bir şeyi değiştirmez, bir şeyi geri getirmez, yalnız cimrinin malından götürür.” buyurmuştur. (Hadis, Tirmizi hariç, kütübü sittede zikredilmiştir. bk. Neylu’l-Evtar, 8/240).

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-11T20:10:30+03:00

    İslam’da adak, bir kişinin Allah’a bir niyetle bir vaatte bulunması ve bu vaadini yerine getirmeyi taahhüt etmesidir. Adak, kişinin Allah’a yaklaşmak, günahlarının bağışlanmasını talep etmek veya şükranını ifade etmek amacıyla yapılır. Adakla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde bazı ayetler ve hadisler bulunmaktadır. İşte adakla ilgili bazı ayetler ve hadisler:

    1. Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi, 2: “Onlar, Allah’a bir adakta bulunurlarsa, o adakta bulunmalarını yerine getirsinler. Ayrıca, müminlere karşı güzel davransınlar.”

    Bu ayet, adakta bulunan kişinin verdiği sözü tutmasını ve adakta bulunulan şeyi gerçekleştirmesini gerektirdiğini vurgular. Adak verildiğinde, bu adak yerine getirilmeli ve aynı zamanda adak veren kişi, diğer müminlere karşı da güzel davranışlarda bulunmalıdır.

    1. Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir: “Resulullah (sav) adakta bulunanlara şöyle buyurdu: ‘Kim Allah’a bir adakta bulunursa, onu yerine getirsin. Kimse, Allah’ın kendisi için bir adakta bulunduğunu iddia etmesin ve sonra da onu iptal etsin.'”

    Bu hadiste, Hz. Peygamber’in adakta bulunan kişilere adaklarını yerine getirmelerini ve adakta bulunup da sonra adaklarını iptal etmemelerini emrettiği belirtilir. Adak verilirken, verilen adakın yerine getirilmesi önemlidir.

    Adakla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim ve hadislerde daha fazla ayrıntı bulunmamaktadır. Adak, kişisel bir niyet ve taahhüt olduğu için, adakta bulunan kişilerin bu taahhütlerini yerine getirmesi önemlidir. Adak verilirken, Allah’a karşı samimiyet, ihlas ve sözünde durma prensipleri gözetilmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla