Teşehhütte şehadet parmağıyla işarette bulunmak sünnet midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Teşehhüdde Şehadet Parmağı İle İşaret Edilir Mi?

Namaz bütünüyle zikir, duâ, niyaz ve teslimiyettir. O bakımdan Teşehhüt için oturulduğunda kalbimiz Allah (celle celaluhu)’nun varlığını tasdik, dilimiz ikrar, parmağımız tanıklık edip işarette bulunur. Ancak bununla ilgili rivâyetler üzerinde durup çıkarım ve ihticacda bulunan ilim adamlarının tespitleri farklı, ictihadları değişik olmuştur.

عَنْ وَائِلِ بْنِ حُجْرٍ أَنَّهُ قَالَ فِي صِفَةِ صَلَاةِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ قَعَدَ فَاقْتَرَسَ رِجْلَهُ اليُسْرَى وَوَضَعَ كَفَّهُ الْيُسْرَى عَلَى فَخِذِهِ وَرُكْبَتِهِ اليُسْرَى وَجَعَلَ حَدَّ مِرْفَقِهِ الْأَعْمَنِ عَلَى فَخِذِهِ الْيُمْنَى ثُمَّ قَبَضَ ثِنْتَيْنِ مِنْ

أَسَابِعِهِ وَحَلَّقَ حَلْقَةً ثُمَّ رَفَعَ أَصْبُعَهُ فَرَأَيْتُهُ يُحَرِّكُهَا يَدْعُو بِهَا.

Vâil b. Hücr (radıyallahu anh)’dan yapılan rivayette, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in namazını vasfederken bellediklerini söyledikten sonra şöyle dedi: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) oturdu, sol ayağını yere yayıp sol elinin içini sol uyluğu ile dizi üzerine koydu; sağ dirseğinin ucunu sağ uyluğunun üzerine koyduktan sonra parmaklarından ikisini kapadı, baş parmağıyla orta parmağını halka şeklinde tuttu ve sonra da şehadet parmağını kaldırdı. Onu hareket ettirip onunla dua ettiğini gördüm.”¹

İbn Ömer (radıyallahu anh)’dan yapılan rivayette demiştir ki: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) namazda oturduğu zaman iki elini iki dizi üzerine koyar, sağ elinin başparmaktan sonraki parmağını kaldırıp onunla duá ederdi. Sol elini de açık bir vaziyette sol dizi üzerine koyardı.”
gamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) namazda Teşehhüt için oturduğu zaman elini sağ dizi üzerine koyar, sonra şehadet parmağını kaldırır, diğer parmaklanını yumardı.” Teşehhütte sağ elin şehadet parmağını kaldırma ve diğer parmakları

kapama konusuna Ebu Cafer Tahavi, Zeylaî ve İbn Dakik El-lyd gibi, ahkâm hadislerini nakleden ilim adamları yer vermemişlerdir. Ancak Şevkanî Neylü’l-Evtar’da konuya geniş yer ayırmış ve birçok rivayetleri nakletmiştir.

Aynı zamanda Mâliki mezhebinde mutemed fikih kitaplarından el-müdevvenetü’l-Kübra’da da bununla ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Abdurrahman el-Cezîri ise, Kitabu’l Fıkhı Ale’l-Mezahibi’l-Erbaa adlı eserinin birinci cilt “Teşehhütü’l-Ahir” başlığı altında kısmen bilgi vermiştir.

Hadis-i şeriften Çıkarılan Hükümler

1. Namazda Teşehhüte oturulduğunda Tahiyyat’in şehadet bölümüne gelindiği zaman, yani “Eşhedü ella ilahe illallah” denildiğinde sağ elin şehadet parmağını kaldırmak müstehabdır. Şafiî mezhebine göre, sünnettir. Hanefiler de bunun istihbab olup olmadığında farklı görüşler ortaya koymuşlardır.

2. Parmağı sadece kaldırmakla yetinmek, başkaca hareket ettirmemek müstehabdır.

3. Namazda Teşehhüte oturulduğunda ellerin içini dizlerin üzerine koymak sünnettir.

4. Serçe parmakla bitişiğindeki parmağı kapayıp orta parmakla başparmağa halka yapmak ve şehadet parmağıyla işarette bulunmak müstehabdır. Tabi bu sağ ele mahsustur.

Şehadet parmağıyla işarette bulunmak, “illallah” lafzı söylenirken gerçekleştirilir. Böylece Allah’ın varlığını ve birliğini isbatta söz, fil ve itikat birleşmiş olur.

BENZER KONULAR:

Cevapla