Paylaş
Şafii mezhebine göre namazda zammı sure okumanın hükmü nedir?
Question
şafi mezhebine göre zammı sure
Şafide Farz ve Sünnet namazlarında zammı sure okunur mu?
Selamun aleykum hocam şafi mezhebine göre farz namaz olsun nafile olsun bir namazda besmele ile birlikte sadece Fatiha suresi ile namazı kılmak yeterli midir. yani zammı süre okunmadan namaz geçerli midir. Ve ayriyeten zammı sure olarak normal uzunlukta 1 ayet okunsa yeterli olur mu ve ayriyeten zammı sure misal olarak ihlas suresi okunacak besmeleden önce Fatiha’daki sünnet olan euzu gibi zammı süreden öncede euzu çekebilir miyiz?
CEVAP:
Şafi mezhebine göre namazda okunması farz olan sadece besmele ile birlikte Fatiha suresi ve tahiyyat tır.
İmam şafi’ye göre Fatiha suresinden sonra zammı sure okumak gayri müekked bir sünnettir okunmadığı zaman namaz geçerlidir ve aynı zamanda bilerek veya bilmeyerek okunmadığı zaman sehiv secdesi gerekmez.
Fatiha suresinden sonra zammı sure okunmadan önce euzu çekilmesi ve besmele okunması sünnettir.
Fatiha suresinden önce euzu çekmek sünnet, besmele çekmek ise farzdır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Şafii mezhebine göre namazda okunması farz olan Fatiha suresi ile beraber ettehiyyatu duasıdır. Namaz kılarken Fatiha Suresi’nden sonra okunan zammı sure Şafii mezhebine göre müekked sünnettir. Bilerek veya unutarak okunmadığı zamanda zammı sure namaz bozulmaz veya sehiv secdesi gerekmez. Zammı sureyi terk etmek Şafii mezhebine göre mektuhtur. Yani kişi çirkin bir iş yapmış olur. Fakat namaz bozulmaz.
Geçmiş Kaza namazları kılınırken mezheplere göre zammı sure okumanın hükmü nedir farz mı sünnet mi vacip mi
Hanefi mezhebine göre zammı sure okumak vacip, Şafii mezhebine göre gayri mükked sünnettir.
Şafii mezhebine göre, namazda zammı sure okumak, özellikle farz namazlarda sünnet olan bir davranıştır. Zammı sure, Fatiha suresinden sonra, namazda okunan kısa bir sure ya da birkaç ayet olabilir.
Şafii mezhebinin görüşüne göre, farz namazlarda özellikle ilk iki rekâtta zammı sure okumak vaciptir. Yani, Fatiha’dan sonra kısa bir sure veya birkaç ayet okunması gereklidir. Eğer namazda zammı sure okunmazsa, namaz geçerli olur ancak eksik ve noksan bir şekilde olur. Bu durumda namazın tamamlanabilmesi için sahih bir şekilde Fatiha suresinin okunmuş olması yeterlidir. Ancak, zammı sure okumamak, özellikle cemaatle kılınan namazlarda, İmamın okumaması durumunda bir eksiklik olarak kabul edilir.
Farz namazlarında zammı sure okumanın vakti ve yeri:
Fatiha suresi okunduktan sonra, en azından bir kısa sure veya birkaç ayet okunmalıdır.
İmam ve cemaat durumunda, zammı sure okuma için cemaatin duyabileceği şekilde okuma tavsiye edilir, ancak sesin çok yüksek olması gerekmiyor.
Şafii mezhebine göre nafile namazlarda ise, zammı sure okumak bir tercih meselesidir. Bu namazlarda okunan kısa sure veya ayetler, kişi için bir takviyedir, zorunlu değildir.
Bir başka husus ise, sessiz namazlarda (örneğin gece namazı, teravih gibi) da zammı sure okumanın geçerli olduğudur. Bu durumda okunan zammı sure daha çok duaya benzer bir ruh hâli taşır.
Özetle, Şafii mezhebinde namazda zammı sure okumak farz namazlarda vacip, nafilelerde ise tercih edilen bir uygulamadır.