Paylaş
Şafii mezhebine göre Haccın Vücubunun Şartları Nelerdir
Question
HACCIN VACİB OLMASININ ŞARTLARI
Bu bölüm haccın vacip olmasının şartları ile ilgili kısa bir bölümdür. Kişinin hayatında bir defa Kabe’yi tavaf etmesi ve adadığı haccı eda etmesi vaciptir.
Haccı eda etmek açısından insanlar dört kısımdır:
1. Haccı sahih olanlar.
2. Bizzat eda ettiği haccı sahih olanlar.
3. Eda ettiği haccın farz hac yerine sayılan kimseler.
4. Kendisine hac vacip olanlar.
Birinci kısımda bulunanlar, mutlak şekilde haccı sahih olanlardır. Bunun şartı da sadece müslü-nıan olmaktır. Buna göre kafirin haccı sahih değildir. Kafir olana haccı teklif etmek şart değildir.
Mümeyyiz olmayan çocuk veya delinin yerine velisi ihram giyerse caizdir. Bizzat hac edenin haccı sahih olması için müslüman ve mümeyyiz olması şarttır. Deli veya mümeyyiz olmayanın hac etmesi caiz değildir. Mümeyyiz veya kölenin yapacağı hac sahihtir. Eda edilen haccın farz hac yerine sayılmasının dört şartı vardır:
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı olmak.
3. Hür olmak.
4. Buluğ çağma ermiş olmak.
Fakir olan kişi kendini hacla mükellef sayar ve hac ederse, haccı farz olan hac yerine geçer.
Farz haccın vacip olmasının beş şartı vardır:
1. Müslüman olmak.
2. Buluğ çağma ermiş olmak.
3. Akıllı olmak.
4. Hür olmak.
5. Güç yetirmek.
Benzeri konular:
Answers ( 2 )
Şafiî mezhebine göre hac ibadetinin vücubu (farziyeti), belli şartların yerine getirilmesine bağlıdır. İşte Şafiî mezhebine göre hac ibadetinin vücubunun bazı temel şartları:
Bu şartların yerine gelmesi halinde, Şafiî mezhebine göre bir kişi için hac ibadeti farz olur ve kişi, bu ibadeti yerine getirmekle yükümlü hale gelir. Ancak her bireyin durumu farklı olabilir, bu nedenle kişinin durumunu değerlendirmek için ilgili mezhebin alimlerinden veya yerel bir İslam aliminden danışmanlık almak daha uygun olabilir.
Şâfiî mezhebine göre haccın vücubunun (farz olmasının) şartları şunlardır:
Müslüman olmak: Hac, sadece Müslümanlara farzdır. Gayrimüslimler hacca yükümlü değildir.
Akıllı olmak: Akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler hacca yükümlü değildir.
Büluğ çağına ulaşmak: Çocuklara hac farz değildir. Ancak çocukken yapılan hac, nafile olarak kabul edilir. Buluğ çağına erdikten sonra farz olan haccı yapmaları gerekir.
Hür olmak: Kölelere hac farz değildir. Özgürlüğüne kavuşan bir köle, maddi gücü yetiyorsa hac yapmakla yükümlüdür.
Haccın farz olduğunu bilmek: Yeni Müslüman olanlar veya İslam’ın tebliğ edilmediği uzak bölgelerde yaşayanlar için bu şart geçerlidir.
Hac için yeterli maddi imkâna sahip olmak (İstitaat): Hacca gidecek kişinin yol masraflarını ve geri döndüğünde ailesinin geçimini sağlayacak kadar maddi imkâna sahip olması gerekir.
Yol güvenliğinin bulunması: Hac yolculuğunda can ve mal güvenliğinin tehlikede olmaması gerekir.
Kadınlar için mahrem veya güvenilir bir kadın topluluğuyla gitmek: Şâfiî mezhebinde, kadının tek başına hacca gitmesi caiz değildir. Yanında bir mahremi (eşi, babası, kardeşi, oğlu gibi) veya güvenilir kadın topluluğu bulunmalıdır.
Bu şartlar sağlandığında, hacca gitmek farz olur.