Paylaş
Şafi mezhebine göre sünnet namazları
Question
Şafi mezhebine göre sünnet namazları
S-1:Hangi sünnetlerin cemaatle kılınması sünnettir?
C. 1. Iki bayram, güneş-ay tutulması ve yağmur namazının cemaatle kılınması sünnettir.
S. 2. Vakit namazlarına bağlı vakitli müekked’ sünnetler (ratib) kaç retattır?
C.2. Bunlar sabah namazından önce iki, öğle namazından önce iki sonra iki, akşam ve yatSı namazlarından sonra ikişer rekât olmak üzere on rekâttır.
S. 3. Sabah nafilelerinde, Fatiha’dan sonra hangi surelerin okunması sünnettir?
C.3. Birinci rekâtta Inşirah, ikinci rekâtta ise Fil suresi veya Kafirun ile Ihläs surelerinin okunması sünnettir.
S. 4. Müekked olmayan ratib sünnetler kaç rekattır?
C. 4. Gayri müekked katipler, öğle namazından önce iki sonra iki, ikindi namazından önce dört, akşam ve yatsı namazlarından sonra ikişer olmak üzere on iki rekâttır.
S. 5. Vitir namazının en azı ile en çoğu ne kadardır ve nasıl kılınır?
C. 5. Vitir namazı en az bir, en çok on bir rekât olup her iki rekâtta bir selam verilir. Kemal şeklinin en azı, iki selam ile üç rekâttır. Birinci rekâtta A’la, ikinci rekâtta Kafirun ve üçüncü rekâtta İhlâs ile Felak, Nas sureleri okunur. Üç-on bir rekâtu bir tahiyyat ve bir selamla veya son rekâtı ayırıp iki tahiyyatta birleştirilerek (son tahiyyat tam, ondan önceki ise ilk tahiyyat olmak üzere) kılınabilir. Tahiyyatlar ikiden fazla olursa namaz bozulur.
S. 6. Vitir vakti ne zamandır?
C. 6. Vitir vakti yatsı namazının kılınmasıyla başlar sadık şafağa kadar devam eder. Yatsı namazı akşam namazıyla cemi takdim olarak cemi edilse de durum değişmez.
S. 7. Vitir namazını erken kılmak mı yoksa gecenin sonuna gecik tirmek mi daha faziletlidir?
C. 7. Gece namazına kalkacağından emin olan kişi için geciktirmek daha iyidir, aksi durumda erken kılınmalıdır.
S. 8. Kunut nedir?
C. 8. Kunut, herhangi bir dua ve övgüyü ihtiva eden mahsus bir zi kirdir. En faziletlisi ise Peygamber (sas)’den nakledilen şu duadır: «Allâhümme’hdinî fi men hedeyte ve åfinî fi men âfeyte ve tevellenî fi men tevelleyte ve bârik lî fi ma e tayte ve kınî şerra mâ kadayte fe inneke takdi ve lâ yukdâ aleyke ve innehû lâ yezillü men vâleyte ve läyeizzü men âdeyte tebárekte Rabbena ve teâleyte, feleke’l hamdu a’la ma kadeyte. Estağfiru ke ve etubu ileyke.» Imam için nestağfiruke gibi çoğul lafızlar kullanmak müstehaptır.
S. 9. Sesli ve sessiz okuma açısından kunutun hükmü nedir?
C. 9. Kaza namazları dâhil, imamın sesli okuması, münferit ise bütün namazlarda sessiz okuması sünnettir.
S. 10. Kunutta Peygamber (sas)’e ve ehli beytine salât okumanın hükmü nedir?
C. 10. İkisi de sünnettir.
S. 11. Musibetlerde kunut okumak sünnet midir?
C. 11. Evet, her namazın son rekâtında sünnettir. Imam ve münferit, sessiz okunan namazlarda dahi sesli okurlar. Memum ise sabah ve vitir kunutunda yaptığı gibi okur.
S. 12. Tahiyyatül-mescit (mescit hediyesi)sünnetinin vakti ne zamandır ve ne zaman kaçırılmış olur?
C. 12. Mescide girildiğinde oturma maksadı olmazsa dahi, başlar ve eda edilmeden uzun süre oturulursa kaçırılmış olur.
S. 13. Gece (teheccüd) ve teravih namazlarının hükmü nedir?
C. 13. İkisi de müekked sünnettir ve ikişer rekâtlarla kılınır. Teravih namazı yirmi rekât olup Ramazanın her gecesinde kılınır ve vakti yatsı ile şafak arasıdır.
Kolay Şafi fıkhı
İtisam yayınları
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Sünnet namazları
İyi günler dilerim. Sünnet namazları kılarken sanki eksik kılmış gibi hissediyorum. Farz namazlarının kazası gibi kazası olmadığı için tekrar tekrar sünnet namazlarını kılma düşüncesine kapılıyorum. Ne yapmalıyım?
Farz ve sünnet namazları kılarken kabul olmadı şüphesine aldırmayınız.
Sizin yapmanız gereken, İlmihal öğrenip ona göre Tadil-i Erkana göre kılmak ve mutlaka Kur’anı Arapçasından öğrenip sureleri düzgün okumaktır, namazı tekarar kılmak değildir, bu vesvesedir aldırmayınız
Şafi mezhebine göre, sünnet namazları önemli bir yer tutar ve her farz namaz için belirli sünnetler vardır. Şafi mezhebine göre, sünnet namazlar şu şekilde düzenlenir:
Farz Namazların Sünnetleri:
Sabah Namazı (Fajr)
Sabah namazının öncesinde iki rekât sünnet vardır. Bu sünnet namazı, farzdan önce kılınır ve çok faziletli kabul edilir. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bu sünneti düzenli olarak kıldığı rivayet edilmiştir.
Öğle Namazı (Dhuhr)
Öğle namazının öncesinde dört rekât sünnet vardır. Bu sünnet namazı, farz namazından önce kılınır. Ayrıca öğle namazının sonrasında da iki rekât sünnet vardır.
İkindi Namazı (Asr)
İkindi namazının sünnetiyle ilgili farklı rivayetler olsa da, Şafi mezhebine göre, farzdan önce iki rekât sünnet vardır. Bu sünnet, farz namazından önce kılınır.
Akşam Namazı (Maghrib)
Akşam namazının ardından iki rekât sünnet vardır. Bu sünnet namazı, farz namazından sonra kılınır.
Yatsı Namazı (Isha)
Yatsı namazından önce dört rekât sünnet vardır. Bu sünnet namazı, farz namazından önce kılınır. Ayrıca yatsı namazından sonra da iki rekât sünnet vardır.
Ekstra Sünnetler:
Vitir Namazı: Yatsı namazının ardından kılınan vitir namazı, her müslümana farz değildir ancak sünnet olarak kabul edilir. Şafi mezhebine göre vitir, üç rekât kılınabilir.
Gece namazı (Teheccüd): İbadet olarak gece namazı, Şafi mezhebine göre de önerilen ve faziletli olan bir ibadettir.
Genel Hususlar:
Sünnet namazları, farz namazlardan önce veya sonra kılınabilir ve bunlar, kişinin dini hayatını güçlendiren önemli ibadetlerdir.
Şafi mezhebi, sünnet namazlarının düzenli olarak kılınmasını tavsiye eder ve sünnet namazlarının kılınması, farz namazların kabul edilmesinde önemli bir yer tutar.
Bu sünnetler, kişinin namazlarına değer katmak ve ibadetlerini artırmak için çok önemlidir.