Paylaş
Sabah namazından sonra uyumak mekruh mu
Question
Sabah namazından sonra uyumak mekruh mu
Selâmün aleyküm.
Ben sabah namazından sonra uyuyunca genelde pek hoş rüyalar görmüyorum hatta sırf bunun için bazen sabah namazından sonra uyumak istemediğim oluyor. Acaba bu sabah namazından sonra uyumamam için bana bir nevi lütuf mu ?
Bildiğim kadarıyla sabah erken kalkmak çok faziletli ve bereketli. Fark ediyorum da geceleri öyle şeyler yaşamıyorum veya daha az yaşıyorumdur, özellikle sabah namazından sonra uyuyunca gerçekleşiyor bu durum.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Dinimizin tavsiye ettiği uyuma şekli yatsı namazından sonra önemli bir iş yoksa yatılmalı ve sabahleyin imsak vakti yani sabah namazı vakti uyanılmalı ve bir daha yapmamalıdır.
sabah vaktini uyanık geçirmek sünnettir aynı zamanda tıbbında bize tavsiyesidir çünkü sabah vakti enerjinin en yoğun en güzel olduğu vakittir, güneş doğmadan hemen önce salgılanan faydalı bir gaz vardır Güneş çıkınca kaybolur derler.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem rızkının iyi olmasını isteyen sabah vakti uyumasın buyur kısacası Sabah namazından sonra uyumak için önemli bir neden yok ise yatmalıdır uyanıp geçirmelidir hem ibadet sayılır hem de çok faydalıdır aşağıdaki hadis de buna en güzel örnektir
““Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.” (Beyhakî, el-âdâb, 1/276; Şarani, Levakıh-u’l-Envar, s. 295)
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Sabah namazından sonra güneş çıkana kadar uyumamak sünnettir
Sabah erken uyumak rızka engeldir hadis
“Muhakkak sabah namazı ile güneş doğması arasında bulunan rızık taksimi zamanını uykuda geçirmek rızkın bir kısmına mani olur,” buyurmuşlardır.”
(Ibn Hanbel, Müsned, 1/73)
Sabah namazından sonra (bir mazeret yoksa) uyumak mekruhtur. Bunun nedeni, bu vaktin duaların kabul edildiği bir vakit olmasıdır. Ayrıca, bu vakitte Allah’ı zikretmek ve dua etmek için zaman ayrılması tavsiye edilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.v.), sabah namazından sonra güneş doğana kadar oturmayı ve bu esnada Allah’ı zikretmeyi tavsiye etmiştir. Bu hadisin bazı örnekleri şunlardır:
Müslim’in rivayetinde, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar oturun. Çünkü o vakitte yapılan dualar kabul edilir.” (Müslim, Mesâcid, 286-287)
Taberânî’nin rivayetinde ise, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar oturunuz. Çünkü o vakitte yapılan dualar kabul edilir. Bu vakitte Allah’ı zikredin, dua edin ve Allah’tan af dileyin.” (Taberânî, el-Mu’cemü’s-sağîr, 2/293)
Sabah namazından sonra uyumanın mekruh olup olmadığı konusu, İslam alimlerinin görüşlerine göre farklılıklar gösterebilir. Ancak genel olarak, sabah namazından sonra uyumak, bazı alimler tarafından mekruh olarak kabul edilmiştir. Bunun nedeni, sabah namazı vaktiyle ilgili olarak yapılan çeşitli hadislerde, sabah namazının ardından zikir yapmanın ve uyanık olmanın tavsiye edilmesidir.
Özellikle şu sebeplerden dolayı mekruh olarak görülür:
Sabah namazı vaktinin faziletli bir zaman olması ve bu vakti ibadetle değerlendirmek gerekliliği.
Sabah namazından sonra uyumanın, insanın günlük ibadetlerine ve işe/okula hazırlanmasına engel olabileceği endişesi.
Ancak, bu konuda farklı görüşler de vardır. Bazı alimler, eğer kişi sabah namazından sonra kısa bir süre uyuyacaksa ve bu uyku, kişiye gün içinde zinde kalmasını sağlıyorsa, mekruh olmayabileceğini savunur.
Özetle, sabah namazından sonra uyumanın mekruh olup olmadığı, kişinin niyetine ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Eğer kişi sabah namazından sonra hemen uyuyacaksa ve ibadetine zarar vermeyecekse, mekruh olmayabilir. Ama genelde, bu zamanı zikirle geçirmek daha faziletli kabul edilir.