Paylaş
Orucun fazileti Hadis-i Şeriflerde nasıl ifade edilmiştir?
Question
Hadis-i Şeriflerde Orucun fazileti
Ramazan orucu İslam’ın rükünlerinden birisidir. Aslında fazilet ve kıymet olarak orucun, din-i mübin-i İslam’ın rüknü olması ve şartlarını taşıyan her Müslüman’a farz kılınması yeterlidir. Bu ve daha başka yönleriyle orucun faziletini ifade eden pek çok hadis-i şerif vardır. Biz bunlardan birkaç tanesini yazmakla yetineceğiz.
Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurdu:
مَنْ صَامَ يَوْمًا فِي سَبِيلِ اللَّهِ ، بَعْدَ اللَّهُ وَجْهَهُ عَنِ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا»
“Her kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah o kimsenin yüzünü (bedenini) yetmiş yıl cehennemden uzak eyler. ”
مَنْ صَامَ يَوْمًا فِي سَبِيلِ اللَّهِ جَعَلَ اللَّهُ بَيْنَهُ وَبَيْنَ النَّارِ خَنْدَقًا كَمَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ»
“Her kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah ateşle o kimse arasında derinliği yeryüzü ile gökyüzü arası kadar bir hendek meydana getirir. ”
Allah Rasûlü (s.a.s.)’in rivayet ettiği bir kuds-i hadise göre Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
كُلُّ الْعَمَلِ كَفَّارَةٌ، وَالصَّوْمُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ»
“Her (mağfiret edilebilecek) amel için kefaret vardır. Oruç benim içindir, onun mükafatını da ben vereceğim. ”
كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَهُ ضِعْفٍ، قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: إِلَّا الصَّوْمَ ، فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ ، يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِي
“Ademoğlunun her ameli katlanır. Bir iyilik on mislinden yediyüz misline kadar katlanır. Yüce Allah: Yalnız oruç müstesna, çünkü o, benim
içindir, onun mükafatını verecek olan da benim. Kulum şehvetini ve yemeğini benim için bırakıyor. ”
فِتْنَةُ الرَّجُلِ فِي أَهْلِهِ وَمَالِهِ وَنَفْسِهِ وَوَلَدِهِ وَجَارِهِ، يُكَفِّرُهَا الصِّيَامُ، وَالصَّلَاةُ، وَالصَّدَقَةُ، وَالْأَمْرُ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهْيُ عَنِ الْمُنْكَرِ»
“Bir adamın imtihanı ailesiyle, malıyla, kendisiyle, çocuklarıyla ve komşusuyladır. O imtihana oruç, namaz, sadaka, iyiliği emir ve kötülükten nehiy kefaret olur. ”
الصِّيَامُ وَالْقُرْآنُ يَشْفَعَانِ لِلْعَبْدِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، يَقُولُ الصِّيَامُ: أَيْ رَبِّ، مَنَعْتُهُ الطَّعَامَ وَالشَّهَوَاتِ بِالنَّهَارِ، فَشَفَعْنِي فِيهِ ، وَيَقُولُ الْقُرْآنُ : مَنَعْتُهُ النَّوْمَ بِاللَّيْلِ، فَشَفْعْنِي فِيهِ، قَالَ: «فَيُشَفَعَانِ»
“Oruç ve Kur’an kıyamet gününde kula şefaat edeceklerdir. Şöyle ki: Oruç: “Ey Rabbim! Ben onu gündüzleri yemekten ve şehvetlerinden men ettim, onun için beni, onun hakkında şefaatçi kıl.” diyecek Kur’an da “Ben onu geceleri uykusuz bıraktım, beni de onun hakkında şefaatçi kıl.” diyecek, böylece ikisi de (o kula) şefaat edeceklerdir. ”
عَنْ أَبِي أُمَامَةَ قَالَ : أَتَيْتُ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقُلْتُ : مُرْنِي بِعَمَلٍ يُدْخِلْنِي الْجَنَّةَ. قَالَ: «عَلَيْكَ بِالصَّوْمِ فَإِنَّهُ لَا عِدْلَ لَهُ، ثُمَّ أَتَيْتُهُ الثَّانِيَةَ فَقَالَ لِي: عَلَيْكَ بِالصِّيَامِ
Ebu Umâme el Bahîlî (r.a.)’nin bildirdiğine göre şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.s.)’e şöyle dedim: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bana öyle bir şey emret ki Allah onunla beni faydalandırsın o da: “Oruca devam et çünkü oruç gibi sevaplı olan bir amel yoktur” buyurdu. İkinci defa yine kendinse geldim, bana: “Oruca devam et” buyurdu.
Netice olarak orucun fazileti ile ilgili hadis-i şeriflerden devşirilenlere göre Allah Teâla orucu “binim içindir” buyurarak kendi nefsine izafe etmiştir, mükâfatını hesapsız ve ölçüsüz olarak ve kat kat vereceğini müjdelemiştir. Oruçlunun duası geri çevrilmez. Oruçlunun, biri iftar vaktinde ikincisi ahirette olmak üzere iki sevinç anı vardır. Oruç kendisini tutana ahirette şefaat edecektir. Oruçlunun ağzından yayılan koku ahirette misk kokusu gibidir. Oruç günahlara kalkandır, cehennemden ve ateşinden koruyan korunaklı bir kaledir, Allah için bir gün oruç tutan cehennemden yetmiş yıllık mesafeyle uzaklaşır. Cennetin oruçlulara has reyyan isimli bir kapısı vardır. Şairin dediği gibi oruç, ilahi bir rahmet ziyafetidir, onu tutana mükafaat olarak giydirilen nurlu bir kaftandır.
“Savm bir mâide-i rahmettir. Nûrdan sâime bir hil’attır.” (Nâbî).
BENZER KONULAR:
- Sabah Namazı İmsaktan Önce Kılınır Mı?
- İmsak ne demektir
- Oruç imsakla mı başlar ezanla mı diyanet
- Oruca niyet etmenin zamanı, hükmü ve yeri nedir?
- Yatsı namazını gecenin üçte biri ne kadar geciktirmenin hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
- Ramazanda imsak neden erken
- İmsak nedir oruç ne zaman başlar
- İmsak ne demektir
- İmsak Nedir? Kısaca
- İmsak nedir? Oruç ne zaman başlar ne zaman biter?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Hadis-i Şeriflerde orucun fazileti çok farklı yönlerden vurgulanmıştır. Orucun, hem maddi hem de manevi birçok faydası anlatılmıştır. Bazı önemli hadislerde, orucun hem dünyevi hem de uhrevi yönleri şöyle ifade edilmiştir:
Günahların Affedilmesi:
Ebû Hureyre (r.a.)’den rivayetle: “Kim Ramazan orucunu inanarak ve mükafatını yalnız Allah’tan bekleyerek tutarsa, geçmiş günahları affedilir.” (Buhari, Müslim) Bu hadis, orucun büyük bir bağışlama aracı olduğunu ifade eder. Orucunu Allah rızası için tutan kişi, geçmişteki hatalarından arınır.
Cennet Kapısının Açılması:
İbn Ömer (r.a.)’den rivayetle: “Ramazan ayında bir oruçlu, iftar vaktine kadar Allah’a dua ettiği zaman, duası reddedilmez. Cennette bir kapı vardır ki, ona Reyyan denir. Kıyamet günü oruç tutanlardan başka kimse giremez.” (Buhari, Müslim) Bu hadis, oruç tutmanın büyük bir ödülle karşılık bulduğunu, oruçlular için özel bir cennet kapısı olduğunu müjdeler.
Oruç ve Sabır:
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Oruç, sabrın yarısıdır.” (İbn Mace) Oruç, sabır gerektiren bir ibadet olup, kişiye güçlü bir manevi disiplin kazandırır.
Oruçlu İçin Büyük Sevaplar:
Ebû Hureyre (r.a.)’den rivayetle: “Her iyilik on katı kadar sevap getirdiği hâlde, oruç tutanın sevabı Allah’ın katında sayılmaz, çünkü o yalnızca Allah içindir.” (Buhari, Müslim) Oruç, kişinin sadece Allah’a olan bağlılığını ifade ettiği için diğer amellerden daha fazla sevap kazandırır.
Oruç ve Ruhsal Temizlik:
Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur: “Oruç tutmak, kalp ve ruhu temizler. Oruç, insanın nefsani arzularından, kötü davranışlardan korunmasına yardımcı olur.” (Buhari, Müslim) Oruç, sadece bedeni değil, ruhu da temizler, kişiyi kötü alışkanlıklardan uzak tutar.
Oruç ve Şeytanın Zayıflaması:
Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur: “Ramazan ayında, şeytanlar zincirlenir, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır.” (Buhari) Bu hadis, Ramazan ayında oruç tutarak kişinin manevi dünyasında olumlu değişiklikler yaşadığını ve şeytanın etkisinin azaldığını belirtir.
Bu hadislerden çıkarılacak en önemli ders, orucun sadece bir açlık ve susuzluk hali değil, kişinin manevi olgunlaşma ve ruhsal temizlik süreci olduğudur. Oruç, Allah’a yaklaşmanın, sabır ve hikmet kazandırmanın önemli bir yoludur.