Oruç tutmanın yasak olduğu günler hangileridir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oruç tutulması yasak olan günler hangileridir?

Oruç tutmanın emredildiği veya tavsiye edildiği günler olduğu gibi, yasak olduğu günler de vardır. Fıkıh kitaplarımızda bu yasaklama, ağırlığına göre haram veya mekruh gibi farklı hükümlerle ifade edilmiştir. Bir önceki sorunun cevabında da kısmen geçmişti. Buna göre oruç tutmanın yasak olduğu günleri ve delillerini şöylece özetlemek mümkündür:

1. Şaban ayının yarısından sonra oruç tutmak yasaklanmıştır. Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu:

إِذَا بَقِيَ نِصْفٌ مِنْ شَعْبَانَ فَلَا تَصُومُوا

“Şaban ayının ikinci yarısında oruç tutmayın.

2. Ramazan ayını bir veya iki gün önceden karşılamak için oruç tutmak da yasaktır. Zira bunda ramazan orucuna ilevede bulunma, farz oruca gücünü toparlamadan başlama, nafile ile farzı karıştırma, hilali gözetleme emrine muhalefet etme tehlikesi vardır. Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurdular:

لَا تَقَدَّمُوا رَمَضَانَ بِصَوْمٍ يَوْمٍ وَلَا يَوْمَيْنِ إِلَّا رَجُلٌ كَانَ يَصُومُ صَوْمًا، فَلْيَصُمْهُ
“Ramazan ayını bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Ancak bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruç tutuyorsa tutsun.”””

3. Şaban’dan mı yoksa ramazandan mı olduğu hususunda şekk yani şüphe bulunan günde, ramazan orucu niyeti ile oruç tutmak da yasaklanmıştır. Hz. Ammar (r.a.)’dan şöyle rivayet edilmiştir:

مَنْ صَامَ هَذَا الْيَوْمَ، فَقَدْ عَصَى أَبَا الْقَاسِمِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

“Kim bu günde oruç tutarsa, şüphesiz Ebu’l-Kâsım (s.a.s.)’e isyan (muhalefet) etmiştir. ”

Şekk gününde, bazı hikmetlere binaen ramazan orucu niyeti ile oruç tutmak yasaklanmıştır, ancak kaza orucu tutmak âlimlerin ittifakı ile caizdir. “Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar.” (Bakara, 185) ayetteki başka günler hükmünden bayram günleri, nass ile istisna edilmiştir. Bunların dışında kalan tüm günlerde kaza orucu tutulabilir.

4. İki bayram günlerinde oruç tutmak yasaklanmıştır. Bayram günlerinde nafile veya kaza orucu tutmak âlimlerin icmaı ile haram olduğundan şayet bu günlerde oruç tutulacak olunsa, o oruç sahih olmaz. Bayram günü oruç tutmayı adayan kişi de, adağını bayram dışındaki bir günde yerine getirir. Hz. Ömer (r.a.) bir hutbesinde şöyle demiştir:

هَذَانِ يَوْمَانِ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صِيَامِهِمَا : يَوْمُ فِطْرِكُمْ مِنْ

صِيَامِكُمْ، وَاليَوْمُ الآخَرُ تَأْكُلُونَ فِيهِ مِنْ نُسُكِكُمْ»

“İşte bu iki gün Rasûlullah (s.a.s.)’ın oruç tutmayı yasakladı günlerdir: Biri, oruçtan çıktığınız gün, diğeri ise kurbanlarınızın etlerinden yediğiniz gündür. “80

5. Teşrik günlerinde oruç tutmak yasaktır. Teşrik günleri kurban bayramının birinci gününden sonraki üç gündür. Yani zilhicce ayının 11, 12, 13. Günleri teşrik günleridir. Bayram günü ile birlikte bu günlerde de oruç tutulmaz. Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
أَيَّامُ التَّشْرِيقِ أَيَّامُ أَكْلٍ وَشُرْبٍ وَذِكْرٍ لِلَّهِ»

“Teşrik günleri yeme, içme ve Allah’ı zikretme günleridir. ”

6. Sadece Cuma günü oruç tutmak hoş karşılanmamıştır. Bu hal özel olarak Cuma gününü nafile oruca tahsis etme durumunda söz konusudur.

لَا يَصُمْ أَحَدُكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ، إِلَّا أَنْ يَصُومَ قَبْلَهُ، أَوْ يَصُومَ بَعْدَهُ

“Sizden hiç kimse Cuma gününden bir gün önce veya sonra oruç tutmadıkça, sadece Cuma günü oruç tutmasın. ”

لَا تَخْتَصُّوا لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ بِقِيَامِ مِنْ بَيْنِ اللَّيَالِي، وَلَا تَخُصُّوا يَوْمَ الْجُمُعَةِ بِصِيَامٍ مِنْ

بَيْنِ الْأَيَّامِ، إِلَّا أَنْ يَكُونَ فِي صَوْمٍ يَصُومُهُ أَحَدُكُمْ»

“Geceler arasında bir tek Cuma gecesini namaz kılmaya, günler arasında da Cuma gününü oruç tutmaya tahsis etmeyin. Ancak, birinizin tutmakta olduğu oruç cumaya rastlarsa, bunda bir sakınca yoktur. ”

Cuma gününü özel olarak nafile oruca tahsis etmeden, bir gün öncesi veya sonrasıyla birlikte ya da tek olarak Cuma günü adak ile kazaya kalan farz orucu tutmak caizdir.

BENZER KONULAR:

Cevapla