Answer ( 1 )

    0
    2021-04-12T06:10:15+03:00

    NECASET YİYEN HAYVAN (CELLALE)

    İslam fıkhında necaset yiyen veya necaset yedirilen hayvanların fıkhi hükmü ?Cellâle? adı ile anılmıştır. Bu hayvanlar insan ve hayvan artıkları ile diğer zatı necis olan yiyecekleri sade veya karışık olarak yemekle beslenirler. Cellâle, pis ve necis gıdalarla beslendiğinden dolayı kendi etleri, sütleri, yumurtaları, derileri, tüyleri, yünleri ve hatta karınlarındaki yavruları da necis ve dolayısıyla zararlı olmuştur.

    Kan ve benzerlerinden yararlanılması haramdır

    Kendiliğinden yediklerinin çoğunluğu necaset olan hayvanın hükmü mezheplere göre böyle açıklanmıştır.

    Serbest dolaşan tavuğun ve pislik yiyen ineğin etleri kokmadıkça ya da pislikle beraber normal yiyecek ve alaflarını da yiyor ve pislik, bütün yediklerinin yarısından azında kalıyorsa, mekruh olmakla beraber etleri yenebilir. Hatta domuz sütü emmiş kuzunun durumu da böyledir, hükmüne kıyasla, kan, ölü hayvan, domuz ve hayvan dışkısı gibi maddelerin tavuk ve hayvan yemlerine yarıdan az olmak üzere karıştırılabileceğine dair fetva çıkartmaya çalışmak doğru olmasa gerektir. Çünkü yukarıda açıklanan fıkhî görüşler, bunların kendiliğinden yemiş olmaları halinde söz konusudur. Hâlbuki yukarıda da söylediğimiz gibi kan ve benzerlerinden, hangi yolla olursa olsun yararlanılması haramdır.

    Kan, dışkı, ölü hayvan eti ve domuz haram olduğuna, yani ?mütekavvim mal? olmadığına göre satışı ve alışı da haramdır. Öyleyse, hangi oranda karıştırırsa karıştırsın, yem yapmak üzere kan ve benzeri necis maddeyi almak isteyen bir Müslüman onu nasıl satın alacak, satan nasıl satacaktır? Görüldüğü gibi bu iki tarafın yaptığı muameleyi meşru kılacak bir yol yoktur. Bu konuda, bu yemlerle beslenen hayvanları hapsetme müddetlerine riayet edilmesinden sonra Müslümanın alıp yemesi açısından bir problem söz konusu olmaz.

    Hanefilere göre, celallenin eti de sütü de mekruhtur. Şayet cellâle hayvan tavuk cinsi ise üç gün, koyun cinsi ise dört gün, sığır ve deve cinsi ise on gün hapsedilir ve bu esnada temiz alafla  (hayvan yemi olabilen her türlü ota verilen isim) beslenirse hayvan temizlenmiş olur ve yenmesi helal olur.

    Şafilere göre, celallenin yenilmesi mekruhtur. Cellâle, yediklerinin çoğunluğunu dışkının teşkil ettiği deve, koyun, inek, tavuk gibi hayvanlardır. Şayet cellâleye temiz bir yemek yedirilirse mekruhluk ortadan kalkar.

    Malikiler, her ne kadar İmam Malik mekruh görmüşse de cellâle hayvanın etini mubah göstermiştir. Hayvanın karnına giren gıdanın değişip ete dönüşmesini, tıpkı kanın ete dönüşmesi gibi değerlendirmişlerdir.

    Hanbelilere göre, cellâle haramdır. Bu, yediklerinin çoğunluğunu necasetin teşkil ettiği hayvandır, sütü de haramdır. Hanbelilerin bir rivayetine göre ise bu hayvanlar mekruhtur.  Hayvanı hapsetmekle de bu mekruhluk giderilmiş olur. Tavuk cinsi için üç gün, deve, sığır ve benzerleri için kırk gün süre ile hapsedilir.

    En iyi cevap

Cevapla