Namazdaki kıraat nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namazda kıraat kısalığı

Namazımı tamamlamakta güçlük çekiyorum vesvese diye düşünüyorum, imanım zayıfledığım için Allah beni huzurunda istemiyor mu ki? Uzun süre (birkaç yıl) vesvese yaptığım için namaz kılmak zormuş gibi geliyor. Farzların dışındaki ibadetleri eda edemiyorum. Genelde evde olduğum için canım çok sıkılıyor ve de namaz kılmakta zorlandığım çok fazla boş vakit harcıyorum. Namazlarım da kıraat rekatta olarak 3 ayet okusam olur mu?

İslamda kıraat nedir? Kısaca

Kıraat nedir? İslamda Kıraat kavramı

 

 

Kıraat

Kur’ân-ı Kerim’i tecvîd kurallarına ve tekniğine uygun olarak okumak demektir Kur’ân-ı Kerim, üç mertebe üzere okunur: Bunlar; tahkîk, tedvir ve hadr’dır.
 a) Tahkik
 Sözlükte hakkını vermek, tasdik etmek ve bir şeyin hakkını artırıp eksiltmeden yerine getirme konusunda özen göstermek demektir.
Kur’ân’ı her harfin hakkını vererek, medd-i munfasılları dört elif miktarı çekecek şekilde gayet ağır bir ahenk ile okumaktır. Tahkik, hız bakımından kıratın en yavaş şeklidir. Aynı zamanda bu okuyuş tarzına, aralarında fark olsa da “tertil” de denir.
b) Tedvîr
 Sözlükte bir şeyi döndürüp çevirmek ve daire şeklinde yapmak denektir. Tecvîd ilminde, Tahkik ile Hadr arasında orta süratte bir okuyuş demektir. Bu okuyuşta medd-i munfasılları iki veya üç elif miktarı çekilir.
c) Hadr 
Sözlükte bir şeyi hızlıca yapmak, acele etmek anlamına gelir. Tecvîd ilminde Kur’ân’ı en hızlı tarzda okumaya denir. Bu okuyuşta medd-i tabii, medd-i munfasıl, medd-i arız ve medd-i lînler birer elif, medd-i muttasıl ve medd-i lazımlar, 2-3 elif miktarı çekecek şekilde hızlı okunur.
 Asım ve Hamza ile Nafi’nin Verş kıraatleri tahkik;
İbn Amir, Kisâî ve Halef kıraatleri tedvir;
 Kâlûn, İbn Kesîr, Ebu Amr, Ebu Cafer ve Yakub kıraatleri hadr tarzında okunur.
Bunların hiçbirinde bir harf veya harekenin hakkı çiğnenecek şekilde okumak caiz olamayacağı için, asıl manasıyla tertil, kıraatlerin hepsinde şarttır.
Kıraatleri böyle tahkîk, tedvir ve hadr şeklinde kısımlara ayırmaya cevaz veren ayet, Müzzemmil suresinin, “Kur’ân’dan size kolay geleni okuyun” anlamındaki 20’inci ayeti (Yazır, Müzzemmil, 73/20) ve Peygamberimiz (s.a.s)’in şu sözüdür: “Bu Kur’ân, yedi harf üzerine inmiştir. Öyle ise Kur’ân’dan size kolay geleni okuyun” (Buharî, Tevhîd, 53) Peygamberimiz (s.a.s), “Kur’ân’ı sesinizle süsleyin” (Ebu Dâvûd, Salât, 355, No: 1468) sözü ile kıraatin eda ve seda açısında güzel okunması istemektedir.
 Ülkemizde okunan kıraat, kıraat imamlarından Asım kıratının Hafs rivayetidir.

Answers ( 2 )

    0
    2021-02-02T13:56:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İbadetlerinizi huzurlu bir şekilde yapmak istiyor iseniz öncelikle vesvese hastalığından kurtulmanız gerekmektedir. Hastalık diyorum. Çünkü üzerinde durdukça sadece ibadetler konusunda değil size hayatı yaşatamaz hale getirir vesvese. Kıraattaki uzunluk ölçüsüne gelecek olur isek Fatiha dan sonra okuyacağınız kıraat miktarı en az Kevser Suresi kadar olması gerekmektedir.

    0
    2022-10-19T16:49:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kıraat

    Fatiha suresinde “mağdubi” kısmını bazen çıkarabiliyorum bazen hiç çıkaramıyorum o kısımda en az 5 dk oyalanıyorum bu beni namazdan soğutuyor ne yapmam lazım?

      0
      2022-10-23T15:26:22+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bunu vesvese haline getirmemeniz gerekir.

      Hem mağdubi, hem de veladdallin derken iki harf de dad harfidir. Dad harfinin mahrecinden çıkması gerekir. Eğer çıkartmakta zorluk çekiyor veya bunu vesvese haline getiriyor iseniz normal mağdubi şeklinde okuyun.

Cevapla