Sözlük manasıyle çoğaltanlar, fazla yapanlar demek olan bu tabir olup Hz. Peygamberden çok sayıda hadis rivayet eden sahabe için kullanılır. Kesin bir ölçü olmamakla birlikte binin üzerinde rivayeti olan sahabîlere muksirûn veya ekseru’s-sahâbeti hadisen denilmiştir. Aynı tabir Osmanlıca kaynaklarda muksirin-i sahabe şeklinde geçer. Hz. Peygamber (s.a.s)’den rivayet ettiği hadisler binin üstünde olan ve böylece muksirûn grubuna giren sahâbîler Ebu Hureyre (5374 hadis), Abdullah b. Ömer (2630 hadis), Enes b. Mâlik (2286 hadis), Mü’minlerin Anası Hz. Aişe (2210 hadis), Abdullah b. Abbas (1660 hadis), Cabir b. Abdillah (1540 hadis), Ebu Saîdi’l-Hudrî (1170 hadis) olmak üzere yedi kişidir. (Bk. İksâr-ı hadis).
Muksirûn Ne Demek? Hadis Terimi
Question
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
“Muksirûn” terimi, İslam hadis terminolojisinde kullanılan bir terimdir. Arapça kökenli olan “muksirûn”, kelime anlamıyla “zekâ ve hafızalarında kusur olanlar” veya “hafıza bakımından zayıf olanlar” anlamına gelir.
Hadislerin doğruluğunu ve güvenirliğini değerlendiren hadis alimleri, hadisleri aktaran râvîlerin yeteneklerini, zekâ düzeylerini ve hafızalarını da göz önünde bulundururlar. Bu bağlamda, bazı hadis râvîleri hafıza konusunda zayıf olabilir veya hatırlama konusunda bazı kusurlara sahip olabilir.
“Muksirûn” ifadesi, hafızaları ve hatırlama yetenekleri bakımından zayıf olan hadis râvîlerini ifade etmek için kullanılır. Bu hadis râvîleri, hadisleri nakletme sırasında hafıza hataları yapabilir, bazı detayları veya kelimeleri yanlış hatırlayabilir veya hadisleri tam olarak aktaramayabilirler.
Hadis alimleri, muksirûn râvîlerin naklettiği hadisleri zayıf hadisler olarak değerlendirebilirler. Muksirûn râvîlerin hatırlama zorluğu yaşamaları veya hafıza hataları yapmaları nedeniyle, bu hadislerin güvenilirliği ve doğruluğu sorgulanır. Bu sebeple, muksirûn râvîlerin naklettiği hadisler, hadis alimleri tarafından daha dikkatli bir şekilde değerlendirilir ve hadis ilmindeki sınıflandırmalarda z