Paylaş
Muavene Nedir?
Question
Muâvene kelimesinin anlamı nedir?
Muavene kavramı dini
Muâvene, avn kökünden müfâele kalıbından mastardır. Karşılıklı yardım manasına gelmektedir. Teâvun, bir kısmın diğeri ile yardımlaşmasıdır. “Racûlün muâvinûn” dendiğinde “Yardımı çok ve güzel adam demektir.” Bu kelimenin, müennesi, müzekkeri, müfred ve cemisi aynı manadadır.
Bu kelime türevleriyle birlikte Kur’ân’da ona yakın yerde geçmektedir. Bir âyette:
“Ey iman edenler… İyilik ve (Allah’ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlasın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun; çünkü Allah’ın cezası çetindir.” (Maide 2) buyurularak olacak yardımlaşmanın mutlaka iyilikte olması açıklanmıştır.
Muhtaç olarak yaratılan insan önce yaratıcısı Allah’a, sonra da diğer insanlara hayatını idame ettirmede mutlak ihtiyaç sahibidir, Bu durumdan hiçbir kul müstağni olamaz. Onun için insanlar birbirleriyle yardımlaşmak zorundadırlar. Tabiki bu yardımlaşma meşru şeylerde olmalı.
Namaz kılan bir mü’min; “Sadece sana ibadet eder ve yalnız Senden yardım bekleriz.” diyerek günde kırk defa Rabbinden yardım dilemektedir. Kendisinden yardım talep etmemizi bizzat Allah emretmektedir:
“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz ki Allah sabredenlerle beraberdir.“(Bakara 153) Aynı sûrenin başka bir yerinde: “Sabır ve namaz ile (ihtiyaçlarınız için)
“Allah’tan yardım isteyin. O (sabır ve namaz) Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir.”(Bakara 45)
Bu iki âyette ifade edildiği gibi, sabır ve namaz yardım edilmeye vesile kabul edilmiştir. Yardıma müstahak olabilmemiz için sabır ve namaz ehli olmamız gerekir. Bu iki ibadetin önemi Kur’ân’da birçok yerde açıklanmıştır,
Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde: “Kardeşine, zâlim de olsa, mazlum da olsa yardım et! Sahabe:
“(Ya Rasûlullah,) mazluma yardımı anladık. Fakat zâlime nasıl olacaktır? Nebi (sav) de:
“Onu kötülüğünden, zulmünden alıkoymanızdır.” buyurarak, herhalükârda yardımın gerekliliğini ifade etmiştir.
Bu hadisten şu da anlaşılır ki, yardımda sınırlama yoktur. Yeri ve zamanı geldiğinde yardım edilecek şahsın, o andaki en mühim ihtiyacı tesbît edilerek ona göre yapılmalıdır. Şayet yardım edilecek kimse sayıca fazla ise, keyfiyet bakımından öncelik değerlendirilmesi yapılarak ona göre yardım eli uzatılmalıdır. Bağımsızlık için çırpınan bir müslüman ile, hürriyet içinde darlık çeken bîr ferdin önceliği aynı değildir.
İyilikte karşılıklı yardım anlamına gelen muavene hakkında bu kısa açıklamayı çalışmamızın konusu olan ihsan ile sıkı irtibatından dolayı yaptık. Zaten İslâm’da karşılıklı yardımlaşmayı öngören kavramlar bir bütünün parçaları gibidir.
BENZER KONULAR:
- Kurban ibadetini, İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem açısından değerlendiriniz.
- Kurban İbadetinin İslam’ın Paylaşma ve yardımlaşmaya Verdiği Önem
- İslam’da sosyal yardımlaşma ve dayanışma
- Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplumumuzdaki önemi nedir?
- İslamiyette yardımlaşma
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Muavene kelimesinin lügatta bulunan anlamı; karşılıklı yardım manasına gelmektedir. Muhtaç olarak yaratılan insan önce yaratıcısı Allah’a, sonra da diğer insanlara hayatını idame ettirmede mutlak ihtiyaç sahibidir, Bu durumdan hiçbir kul müstağni olamaz. Onun için insanlar birbirleriyle muavene yapmak yani yardımlaşmak zorundadırlar.
Muavene, bir görev veya işle ilgili olarak iki taraf arasında yapılan anlaşma veya sözleşmedir. Bu anlaşma, iki taraf arasındaki işbirliğini, karşılıklı yükümlülükleri ve hakları belirler. Muavene, genellikle bir görevin yerine getirilmesi veya bir işin tamamlanması için gereken koşulların belirlenmesi amacıyla kullanılır.
Muavene, ticari işletmeler, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar arasında yapılan anlaşmaları ifade edebilir. Bu anlaşmalar, sözleşmeler, protokoller, anlaşmalar veya diğer belgeler şeklinde olabilir.
Muavene terimi, genellikle Türkçe’de kullanılan bir terimdir ve Arapça kökenli bir kelime olan “muahede”den türemiştir. Muavene, karşılıklı anlaşma, uzlaşma veya anlaşma anlamına gelir ve farklı sektörlerde ve alanlarda kullanılır.