Misvak ile ilgili hadisler Arapça Türkçe

Question

Sünnete göre misvak nasıl kullanılır

Misvak ile ilgili hadisler

MISVAKIN FAZİLETİ HADİSLER

1197/1 وعن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول اللہ ﷺ قال : ولو لا أن أشق على أمتي ـ أو على الناس – لأمرتهم بالسواك مع كل صلاة» . 1/1197-Ebu Hureyre radıyallahu anhten: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
Eğer ümmetime/ insanlara zorluk verecek olmasaydım, onlara bütün namazlarda misvak kullanmalarını emrederdim. Müttefeku naleyh.
1196-Tirmizi, Kitabu’z-Zikr ve’d-Dua, babu eyyid duai efdalu, 3508.
1197-Buhari. Cuma, babus sivaki yevmel cumati, 2/311, 312; Müslim, Taharet, babus sivak, 252.

Lügatler: Eğer zorluk verecek olmasaydım: Eğer onlara zorluk verme korkum olmasaydı. Emrederdim: Kesin emir verirdim. Yoksa nedb için emir verilmiştir. Misvak kullanmak: Misvak denen aletle dişlerini fırçalamak. Bütün namazlarda: Bütün namazları kılmak is tedikleri zaman.
Hadisten çıkan hükümler: Farz olsun nafile olsun her namaz kı lacağı zaman misvak kullanmanın fazileti. Sert ve kir giderici her şey le misvak yerine gelir; mesela parmakla olsa bile. Ancak misvak çubuğu diğerlerinden daha iyidir. Güzel kokulu olanı ise müstehaptır. En iyisi Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme tabi olarak erak ağacı çubuğunu kullanmaktır. Çünkü onda ağız tadını ve kokusunu güzel leştirecek şeyler ve dişlerin arasını temizleyecek ince kılcıklar (lifler) vardır. Misvakın meşru kılınmasındaki hikmet; ağızdaki kötü kokuyu, özellikle Allah’in huzuruna duracağı zaman izale etmektir. Biz ise bü tün Allah’a yaklaşma hallerinde temiz olmakla memuruz. Insanlarla karşılaşırken toplum adabina uymakla beraber daima temiz ve nazif olmalıyız. Onlanı kötü kokularla rahatsız etmemeliyiz. Kaldı ki misva kın açık sıhhi faydaları da vardır. Çünkü ağızda yemek artıklarından vücuda zararlı öyle şeyler oluşur ki! Burada misvak kullanmaktan mütevellid birçok başka faydalar da vardır. Doktorlar misvakın fay dalarına dair kitaplar yazmışlar ve onun sıhhi ve tıbbi birçok yararla rından bahs etmişlerdir. Hadis ayrıca Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin ümmetine ne kadar şefkatli olduğunu, onları faydalı şeylere irşad ettiğini de içermektedir.

۱۱۹۸/۲ وعن حذيفة رضي الله عنه قال: كان رسول اللہ ﷺ إذا قام
من النوم يشوص فاه بالسواك .
2/1198-Huzeyfe radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem uykudan kalktığı zaman ağzını misvakla ovardı. Müttefekunaleyh.
Hadisten çıkan hükümler: Ağızdaki değişiklikten meydana gelecek kokuyu gidermek için uykudan uyandıktan sonra misvak kullanmak menduptur.
1199/3 وعن عائشة رضي الله عنها قالت: كنا نعد لرسول اللہ ﷺ سواكه وظهوره، فيبعثه الله، ما شاء أن يبعثه من الليل ، فيتسوك ويتوضأ ويصلي» .

3/1199-Hz. Aişe radıyallahu anha diyor ki: Biz Resulullah sallalla hu aleyhi ve sellemin misvağını ve abdest suyunu hazırlardık. O da, Allah Teala’nın kendisini kaldırmak istediği saatte kalkar; misvak kullanır, abdest alır ve namaz kılardı. Müslim rivayet etmiştir.
1198-Buhari, Cuma, babus sivaki yevmel cumati, 2/312; Vudu’: Teheccüd: Muslim. Taharet, babus sivak, 255. 1199-Müslim, Taharet, babus sivak, 646.

Hadisten çıkan hükümler: Bir öncekine ilaveten: Abdest alırken misvak kullanmak menduptur. En iyisi ağzı yıkarken kullanmaktır. Eşlerinin, itaat ve ibadet için gerekli şeyleri hazırlayarak Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemi memnun etmek için gösterdikleri çaba.

١٢٠٠/٤ وعن أنس رضي الله عنه قال : قال رسول اللہ ﷺ : «أكثرت
عليكم في السواك..

4/1200-Enes radiyallahu ahten: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Misvak hakkında size çok söyledim, demiştir. Buhari rivayet etmiştir.
Lügatler: Size çok söyledim: Sizden durmadan onu yapmanızı is tedim ve sizi teşvik edecek hadisler söyledim. Hadisten çıkan hükümler: Mendup olan bütün yerlerde sürekli misvak kullanmaya teşvik etmek.

١٢٠١/٥ وعن شريح بن هانىء قال: قلت لعائشة رضي الله عنها : بأي شيء كان يبدأ النبي ﷺ إذا دخل بيته؟ . قالت: بالسواك .
5/1201-Şürayh bin Hani diyor ki: Hz. Aişe radiyallahu anhaya:
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem evine girdiği zaman ne ile başlardı?” dedim. O da: Misvakla, dedi. Müslim rivayet etmiştir.
Lügatler: Ne ile başlardı: Evde yerine getirilmesini istediği şeyler den hangisi ile demektir.
Hadisten çıkan hükümler: Eve girince, genellikle ev dışında in sanların toplanmalarından dolayı adet icabı çok konuşmaktan mey dana gelen ağızdaki değişik kokuyu izale etmek için, misvak kullan mak müstehaptır.
على ١٢٠٢/٦ وعن أبي موسى الأشعري رضي الله عنه قال: دخلتُ
النبی ﷺ وطرف السواك على لسانه .
6/1202-Ebu Musa’l-Eş’ari radiyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin huzuruna girdim; baktım misvakın ucu ağzındaydı. Müttefekunaleyh. Buradaki ifade Müslim’e aittir.
1200-Buhari, Cuma, babus sivaki yevmel Cumati. 2/312. 1201-Müslim, Taharet, babus sivak, 252.
1202-Buhari, Vudu’, babus sivak, 1/306; Müslim, Kitabu’t-Tahareh, babus sivak, 254.

Hadisten çıkan hükümler: Misvakin ucunu ağızda dolaştırmak müstehaptır. Bu da şöyle yapılır: Misvak alt dişilerin ortasına konur, sonra sağa sürülür. Sonra üst dişlere geçilir, daha sonra da alt yarısı na. Sonra da daha önce yaptığı gibi alt ve üst dişlerin üzerine sürülür. 1ç taraftan da böyle yapar, sonra da dimağa, daha sonra da dişlerin üzerine sürer.

Hulasa: Misvağı sadece dişlerine değil, ağzın her tarafına iyice sirer. Mütercim.
١٢٠٣/٧ وعن عائشة رضي الله عنها أن النبي ﷺ قال: «السّـواك
مطهرة للفم ، مرضاة للرب. .

7/1203-Hz. Aişe radıyallahu anhadan rivayet edildiğine göre Pey gamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Misvak ağzın te mizliğine ve Allah’ın rizasına sebeptir. Nesei rivayet etmiştir. Ibn Hu zeyme de, sahih’inde sağlam senetlerle rivayet etmiştir.
Muallak: Senedin baş tarafını zikretmemektir. Mütercim
Lügatler: Misvak ağzın temizlenmesi için bir araçtır. Sıhhi ve sos yal yararları vardır. Bu da çok açıktır. O, aynı zamanda Allah’ın rızasına da sebeptir; çünkü namazda temiz şekilde yalvarma onunla meydana gelir. Ayrıca misvak kullanmakla Allah’ın temizlik emri yerine getiril miş ve Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme de itaat edilmiş olur.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-15T16:22:42+03:00

    Misvak, Peygamber Efendimiz Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) sünnetlerinden biridir ve İslam’da ağız hijyeni için önerilen bir uygulamadır. Misvak, Arak ağacının bir dalından yapılan doğal bir diş fırçasıdır.

    Misvakı kullanırken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

    Misvakı temizleyin: Misvakı kullanmadan önce suyla hafifçe yıkayın ve uç kısmını biraz keserek temiz bir yüzey elde edin.

    Misvaka tükürük sürün: Misvakın uç kısmına tükürük sürün veya bir miktar suyla nemlendirin. Bu, misvakın daha etkili olmasını sağlayacaktır.

    Dişlere sürün: Misvaku dişlerinizin üzerinde hafifçe ileri-geri veya yuvarlak hareketlerle sürün. Diş etlerinize ve dilinize de nazikçe masaj yapabilirsiniz. Dişlerin her tarafını kapsamak için misvaku farklı açılarda kullanmaya özen gösterin.

    Misvakı temizleyin: Misvakı kullanımdan sonra temizleyin ve kuruması için havalandırılmış bir kapta saklayın. Misvakı her kullanımdan sonra yıkamak ve kurutmak önemlidir.

    Misvak kullanımı, ağız hijyenine yardımcı olur, dişleri temizler, diş etlerini güçlendirir ve kötü nefesi engeller. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) sıklıkla misvak kullanmayı teşvik etmiştir. Ancak, misvak kullanmak sünnettir ve modern diş fırçaları ve diş macunları da etkili bir şekilde ağız hijyenini sağlamak için tercih edilebilir.

    En iyi cevap

Cevapla