Lafzatullah nedir nasıl okunur? Örneklerle

Question

Lafzatullah ne demek kısaca? Allah lafzında kaç tecvid var

lafzatullah nedir nasıl okunur tecvid

LAFZATULLAH ( الله )’IN OKUNUŞU:

Allah ( الله ) lafzına, lafza-i celal veya lefzatullah denir. Kıraat imamları; makabli meftuh veya madmum olan Allah ( الله ) lafzını kalın okumada, makabli meksûr olması halinde ise ince okunması hususunda ittifak etmişlerdir.

O halde:

A. ( الله ) lafzının makabli meftuk veya madmum olursa kalın okunur.
( وَاللهُ ), ( اَللهُ ), ( …هُمُ اللهُ ) gibi.

B. ( الله ) Lafzının makabli meksûr olursa ince okunur.
( بِاللهِ – لِلهِ – مِنْ دُونِ اللهِ ) gibi.

Not:
A. Bilindiği gibi Allah lafzı’nın Lâm’ında “beyniyye” sıfatı mevcuttur. Aynı sıfatlı diğer harflerde olduğu gibi, Allah lafzı’nın teleffuzu esnasında, ilgili sıfat gereği ses, tamamen kesilmemelidir.

B. Allah lafzı’nın yalnız ( اَللهُ ) ve ( وَاللهُ ) gibi makabli meftuh olduğu durumlarda, biraz daha şeddenin üzerinde durulmasının efdal olduğu ifade edilmektedir. Böyle okumanın sebebi ise ta’zimdir. Allah (c.c) lafzının yalnız bu sıgasına mahsus bir özelliktir. Okuyucuların, bilhassa imamlarımızın tekbirlerde buna riayet etmesi güzel olacaktır.


Allah ismi tecvid kurallarına göre nasıl okunur merak edenler lafzatullah konusunu okusun
ellah mı Allah mı?

BENZER KONULAR:

Ra’nın hükümleri örnekleri

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 4 )

    1
    2021-10-01T18:14:14+03:00

    Lafzatullah Allah’ın ismi konusunu çok güzel yazdınız teşekkür ederim ellerinizden öperim

    2
    2021-10-01T20:20:04+03:00

    Lafzatullah Allah lafzı demektir. Lafzatullah; aynı zamanda tecvid kuralıdır. Lafzatullah tecvid kuralında bizi ilgilendiren kısım Allah lafzının “ل” (Lâm) harfidir. ل (Lâm) harfi normalde ince bir harftir. Fakat lafzatullah ta bazı durumlarda ل (lâm) harfi kalın okunmaktadır. ل (Lâm) harfinden önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa lafzatullahtaki ل (Lâm) harfi kalın okunur. Örnek verecek olursak; وَاللّٰهُ (vallahu). Burada Allah lafzından önceki babe (و) harfinin harekesi üstün olduğu için buradaki lafzatullahtaki lâm harfi kalın okunu. Bir diğer örnek ise; بِاللٌٰهِ (Billehi) Buradaki lâm harfi de ince okunmaktadır. Çünkü Allah lafzındaki ل (lâm) harfinden önceki ب (Be) harfinin harekesi esre olduğu için ince okunmaktadır.

    En iyi cevap
  1. Lafzatullah (الله), Allah ismi anlamına gelir ve Arapça’da Allah lafzına verilen isimdir. Tecvid ilmine göre, Lafzatullah’ın nasıl okunacağı, kendisinden önceki harfin harekesine (vurgusuna) bağlıdır. Bu kurallar şu şekildedir:

    Lafzatullah’ın Tecvid Kuralları:
    Kendisinden önceki harf üstün (مفتوح – meftuh) veya ötreli (مضموم – madmum) ise kalın okunur.

    Örnekler:
    وَاللهُ (ve’llâhu)
    اَللهُ (allâhu)
    هُمُ اللهُ (humullâhu)
    Bu örneklerde, önceki harfin üstün veya ötreli olması nedeniyle “Allah” lafzı kalın telaffuz edilir.

    Kendisinden önceki harf esreli (مكسور – meksûr) ise ince okunur.

    Örnekler:
    بِاللهِ (billâhi)
    لِلهِ (lillâhi)
    مِنْ دُونِ اللهِ (min dûni’llâhi)
    Bu örneklerde, önceki harfin esreli olması nedeniyle “Allah” lafzı ince telaffuz edilir.

    Önemli Notlar:
    Allah lafzının lâm harfi özel bir sıfat olan beyniyye (süren, kesilmeyen ses) sıfatına sahiptir. Yani Allah lafzını telaffuz ederken ses tamamen kesilmeden akıcı bir şekilde okunmalıdır.

    Özellikle meftuh olan (mesela اَللهُ) durumlarda, şeddeli lâm üzerinde durulması daha güzel ve ta’zim dolu bir okuma sağlar. Özellikle namazda tekbirlerde buna riayet edilmesi tavsiye edilir.

    Bu kurallarla, Allah ismini doğru bir şekilde tecvidli okuyarak saygı ve ta’zim ifade edilmiş olur.

    0
    2024-09-26T06:12:18+03:00

    Lafzatullah Nedir?

    Lafzatullah, Arapça’da “Allah lafzı” anlamına gelir ve Kur’an-ı Kerim’de Allah kelimesinin telaffuzundaki özel kuralları ifade eder.

    Lafzatullah Nasıl Okunur?

    Lafzatullah’ın okunuşu, kendisinden önce gelen kelimenin son harfindeki harekeye göre değişir:

    Kalın Okuma: Eğer Allah lafzından önceki harfin harekesi üstün ( ُ ) veya ötre ( ٌ ) ise, “Allah” kelimesindeki lam harfi kalın okunur. Bu, “A” sesi gibi daha açık bir telaffuzdur.
    İnce Okuma: Eğer Allah lafzından önceki harfin harekesi esre ( ِ ) ise, “Allah” kelimesindeki lam harfi ince okunur. Bu, “İ” sesi gibi daha kapalı bir telaffuzdur.

    Örnekler:

    Kalın Okuma:
    وَاللّٰهُ (Vallâhu) – “Ve Allah”
    بِسْمِ اللّٰهِ (Bismillâhi) – “Allah’ın adıyla”
    İnce Okuma:
    لِلّٰهِ (Lillâhi) – “Allah’a”
    فِي اللّٰهِ (Fillâhi) – “Allah’ta”
    BildirQuestion Cevapları:

    Lafzatullah ne demek kısaca? Lafzatullah, Kur’an’da Allah kelimesinin okunuşundaki özel kuralları ifade eder.
    Allah lafzında kaç tecvid var? Allah lafzında temelde iki tecvid kuralı vardır: Kalın okuma ve ince okuma. Bu kurallar, önceki kelimenin son harfindeki harekeye bağlı olarak uygulanır.

    Bilgiler:Lafzatullah’ın lam harfi, “beynî” sıfatına sahiptir, yani telaffuz sırasında ses tamamen kesilmez, hafifçe uzatılarak okunur.
    “Vallâhu” ve “Allâhu” gibi bazı durumlarda, Allah lafzı biraz daha uzatılarak ve vurgulanarak okunabilir. Bu, saygı ve yüceltme anlamı taşır. Özellikle imamların tekbir getirirken buna dikkat etmeleri önerilir.
    Umarım bu açıklama, Lafzatullah konusunu anlamanıza yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi veya örnek için tecvid kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Cevapla