Kur’an Okurken Şeytandan Allah’a Sığınmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SORU: Allah Teâlâ buyuruyor ki:

Kur’an okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. Namazda iken “eûzübillahimineşşeytanirracim” demeden veya besmeleyi okumadan Kur’an’ı okuyan kimse hakkında dinin hükmü nedir? Benim bu suali sormamın sebebi, bazı İslâm ülkelerindeki kimi cami imamlarının namazada eûzü besmeleyi zikretmediklerini görmüş olmamdır.

CEVAP: Nahl sûresinde Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

Kur’an okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. Doğrusu şeytanın, inananlar ve yalnız rablerine güvenenler üzerinde bir nüfuzu yoktur. Onun nüfuzu (etkisi) sadece onu dost edinen ve Allah’a ortak koşanlar üzerindedir. (Nahl/98-100)

Ayet-i kerimedeki “Kur’an okuyacağın zaman” ifadesinin anlamı, Kur’an okumayı istediğin zaman eûzü çek, demektir. Cumhur-u fuka-haya göre (yani fıkıhçıların çoğunluğuna göre) Kur’an okumaya eûzü çekerek başlamak mendubtur. Müslümanların çoğu da bu hükümle

amel etmişlerdir. Namaz dışında Kur’an okunduğu zaman durum böyledir. Namazdaki kıraat esnasında eûzü çekmeye gelince bazı fıkıhçı-lar bunu vâcib görmüşlerdir. İbn Şirin, en-Nehai ve bir grup âlimin, namazın her rekatında eûzüyü çektikleri ve istiaze (eûzü çekmek) konusundaki Allah’ın emirlerine genel bir anlam vererek uydukları rivayet edilir. Ebu Hanife ve Şafii, namazın birinci rekatında eûzüyü çekerler ve bir namazdaki bütün kıraatleri tek bir kıraat olarak görürlerdi. Mâlik ise farz namazlarda değil, Ramazandaki teravih namazında eûzü çekileceği görüşündedir.

Bütün âlimler istiaze cümlesinin Kur’an’dan olmadığında icma etmişlerdir. Bu sebeple biz de namazda kıraate başlarken eûzü çekmenin farz değil, sünnet olduğu görüşünü tercih ediyoruz.

Besmeleye gelince bu, “bismillahirrahmanirrahim” cümlesidir. Fıkıhçılardan bir kısmı besmelenin Kur’an’dan bir âyet olduğu görüşündedirler bir kısmı sadece Fatiha sûresinden bir âyet olduğunu söylemişlerdir.

Mâliki mezhebine mensup olan kişi besmeleyi terkeder. Çünkü İmam Mâlik besmeleyi Kur’an’dan bir âyet olarak görmez, ona göre nafile namazlarda besmeleyi okumak caizdir. Hanefî mezhebine mensup bir kimse namaz kılarken besmeleyi açıkça değil, gizlice söyler.

Bundan anlıyoruz ki (namazda) besmele çekmek, üzerinde ihtilaf edilen ictihadi bir konudur. Birinci görüşle amel eden kimsenin yaptığı da, diğer görüşle amel edenin yaptığı da caizdir. Allah hepsini hidâyete şevke der.

 

Cevapla