Paylaş
Kevser suresi hakkında bilgi
Question
Kuranı kerimin 108. suresi olan Kevser suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Kevser suresi peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Ancak bazı kaynaklara göre bu sure Mekke şehrinde değil de Medine şehrinde indirilmiştir. Bu sure toplamda 3 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren Kevser kelimesi çok hayırlı olan, bereket anlamına gelir. Kevser suresi peygamber efendimize Adiyatsuresinden sonra Tekasür suresinden önce indirilmiştir. Kevser suresinden peygamber efendimize dünya ve ahirette verilen nimetlerden bahsedilmiştir. Ayrıca Allah’a kulluk edilmesi gerektiği ve kurban kesilmesi emredilmiştir. Bu sure Kısa bir sure olmasından dolayı her kişi rahatlıkla ezberleyebilir ve namazda okunabilir
Kevser Sûresi
Kevser suresi konusu ve mesajları
madde madde
Kur’ân-ı Kerîm’in 108. sûresi
Adını, ilk âyetinde geçen ve “pek çok şey, çok hayır, çok nimet” anlamına gelen “Kevser” kelimesinden alır. Buna kurban kesmek anlamına gelen “Nahr” sûresi de denir. Mekke’de indirilmiştir. Kur’ân’ın en kısa süresidir. 3 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılası râ harfidir.
Kevser kelimesi çeşitli şekillerde yorumlanmıştır: Pek çok hayır, sonsuz iyilik, cennette bir nehir ve havuz, peygamberlik, Kur’ân-ı Kerîm, İslâm dini, ümmetin çokluğu, ilim, güzel ahlâk, şefaat, dualarının kabul edilmesi, Hz. Peygamberin ailesi, Kevser sûresi… şeklindeki değerlendirmeler bunlar arasındadır. Hadislerde verilen bilgilere göre “kevser”; Yüce Allah’ın Peygamberimize bahşettiği, kilometrelerce uzunlukta ene ve boya sahip olan bir nehir ve onun uzantısı olan havuzdur. Ondan içilecek su, sütten daha beyaz, baldan daha tatlıdır. Altın ve gümüşten olan iki oluk,-Cennetten devamlı olarak içine tazyikli su boşaltır. Gökteki yıldızlar kadar tasları vardır. Bu sudan içen bir daha susamaz. (Buhârî, Rikâk,53; Müslim, Fedâil, 25-44).
Kaynaklarda nakledildiğine göre, müşriklerden ileri gelenlerden birisinin (Âs b. Vâil veya Ebû Cehil), Peygamberimizin kabilesinden koptuğunu, yanında birkaç kişiden başkasının kalmadığını ileri sürerek ona nesli kesik anlamında “ebter” demeleri; ya da büyük oğlu Kâsım’ın vefatı üzerine “ebter oldu / nesli kesildi” demeleri üzerine bu sûre nazil olmuştur.
Bu sûrede, Yüce Allah’ın Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.)’e pek çok hayır ve nimetler verdiği bildirilmekte ve bunlara karşılık namaz kılması ve kurban kesmesi emredilmektedir. Son âyetinde de, Peygam-berimiz’e buğz eden kimsenin adı sanının unutulup sonunun kesileceği bildirilerek, Rasûlullah sevgisinin gönüllerden, adının dillerden düşmeyeceğine ve iki cihanın en şerefli kişisi olduğuna işaret edilmektedir.
Sûrede söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Yüce Allah, Hz. Muhammed (s.a.)’e pek çok hayır vermiştir (âyet: 1).
* Allah’ın verdiği nimetlere karşılık bir teşekkür ifadesi olarak namaz kılmak ve kurban kesmek gerekir {2).
* Hz. Peygamber’e düşmanlık edenlerin sonu, hem dünyada hem âhirette hüsrandır.(3)
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Kevser Suresi Rasulullah (sav)’e Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Ancak bazı kaynaklara göre bu sure Mekke şehrinde değil de Medine şehrinde indirilmiştir. Bu sure toplamda üç ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren Kevser kelimesi çok hayırlı olan, bereket anlamına gelir. Kevser suresi; Rasulullah (sav)’e Adiyat Suresinden sonra Tekasür Suresinden önce indirilmiştir. Kevser suresinde, Rasulullah (sav)’e dünya ve ahirette verilen nimetlerden bahsedilmiştir. Ayrıca Allah’a kulluk edilmesi gerektiği ve kurban kesilmesi emredilmiştir.