Kevser süresi tefsiri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kevser Süresi Açıklaması:

Kevser suresi tefsiri

“Hakikat, biz sana, Kevser’i verdik.” Sana son derece bol ve büyük hayırlar lütfettik. Cennetteki bir nehir de bunlardandır. Allah onu Rasulullah (s.a.) ve ümmeti için bir ikram kıldı.

“O halde Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” Biz sana aralarında Kevser nehrinin de bulunduğu dünya ve ahirette büyük hayırlar verdiğimiz gibi sen de farz ve nafile namazlarına devam et. Sırf Rabbin için onu eda et. Kurban, hac için hazırladığın koyun veya deveni ve diğer keseceklerini Allah Tealâ için ve Ona hiçbir ortak koşmadan Allah’ın ismi üzerine kes. Zira seni hazırlayan ve nimetlerini sana yağdıran O’dur, başkası değildir. Başka bir ayette de şöyle emretti: “De ki: “Şüphesiz benim namazım da ibadetlerim de, hayatım da, ölümüm de hiçbir ortağı olmayan, alemlerin Rabbi Allah’ındır. Ben böylece emrolundum. Ben müslüman olanların ilkiyim.” (En’am, 6/162-163). Allah’tan başkasına namaz kılan, Allah’tan başkası için kurban kesen müşriklerin aksinedir bu. Peygamber (s.a.)’e namazının ve kurban kesmesinin O’nun için olmasını emretti. Bu aynı zamanda riyakâr münafıkların da aksinedir.

Katade, Ata’ ve İkrime: Murat bayram namazı ve kurban kesmektir, demişlerdir.

İbni Kesir diyor ki: Sahih olan “kesme” ile kastedilen hac kurbanını kesmek, olduğudur. Bunun için de Bera b. Azib’in Buhari ve Müslim’deki hadisinde şöyle dendi: Rasulullah(s.a.) bayram namazını kılar sonra da kurbanını keserdi ve: “Kıldığımız namazı kılıp kestiğimiz gibi kesenin kurbanı olmuştur, namazdan önce kesenin kurbanı da olmamıştır.” derdi. Ebu Bürde b. Niyar kalktı ve: “Ya Rasulallah! Ben koyunumu namazdan önce kestim. Bu günün etin sevildiği bir gün olduğunu anlamıştım.” dedi. Ona: “Senin koyunun et koyunudur.” dedi. O: “Benim bir dişi oğlağım var. İki koyundan daha sevimlidir bana. Benim için caiz olur mu?” dedi. “Senin için caiz olur, senden sonra da kimseye olmaz.” diye cevap verdi.

İbni Cerir ayetin tefsirinde şöyle dedi: Doğru olan şöyle diyenin sözüdür: Bunun manası, namazının tamamını sadece ve tek olarak Rabbin için yap. Kurbanın da böyle. Putlar için değil O’nun için yap. Sana vermiş olduğu ve sadece sana ait yaptığı eşsiz kerametler ve hayırlara şükür olarak.

“Sana buğzeden, zürriyetsiz olan şüphesiz odur.” Ey Muhammedi Sana kin besleyen, senin getirdiğin hidayete, hakka ve açık delile, parlak nura kin besleyen; o ebterdir, basittir, zelildir, dünya ve ahiret hayrından kesilmiştir. Ölümünden sonra hatırası kalmayandır. Bu müşriklerden bazılarının, As b. Vail’in, Hatice’den olma oğlu Abdullah vefat ettiğinde Peygamber (s.a.) hakkında söylemiş olduğu o ebterdir, sözüne reddiyedir. İbni Abbas, Mukatil, Kelbi ve müfessirlerin görüşü budur. Erkeklerde ebter olma çocuğu olmamadır. İbni Abbas’tan, Ebu Cehil hakkında indiği de rivayet edilmiştir. Peygamber (s.a)’e düşmanlık eden ve nüzul sebebinde anılanlar ve diğerleri için geçerlidir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-05-20T21:24:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kevser Suresinin tefsirine baktığımız zaman son ayetin tefsiri şu şekilde yapılmıştır;

    “O halde Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” Biz sana aralarında Kevser nehrinin de bulunduğu dünya ve ahirette büyük hayırlar verdiğimiz gibi sen de farz ve nafile namazlarına devam et. Sırf Rabbin için onu eda et. Kurban, hac için hazırladığın koyun veya deveni ve diğer keseceklerini Allah Tealâ için ve Ona hiçbir ortak koşmadan Allah’ın ismi üzerine kes.

Cevapla