Kadir Gecesi nedir, neden gizli tutulmuştur ve alametleri nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kadir Gecesi

Kadir Gecesi nedir neden gizli tutulmustur ve alametleri nelerdir

Kadir gecesi Nedir

Kadir gecesini aramak müstehaptır. Çünkü bu gece, şerefli, mübarek ve faziletli bir gecedir. Bu gecede yapılacak olan duaların kabul olunması umulur. Kadir gecesi Cuma dahil bütün gecelerden daha faziletlidir.  Bu gece ile ilgili olarak Allah teala şöyle buyuruyor: “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.” Yani Kadir gecesin de kalkıp ibadet etmek, bu gecede hayırlı işler yapmak, Kadir gecesi bulunmayan bin aydan hayırlıdır. Hz. Peygamber (a.s.) de bu gece ile ilgili olarak şöyle buyur muştur: “Her kim inanarak ve ecrini Allah’tan bekleyerek Kadir gecesinde kalkıp ibadet ederse geçmiş günahları mağfiret olunur.”  Hz. Aişe’den rivayet olunduğuna göre: Hz. Peygamber (a.s.) Ramazan ayının son on günü girince, geceleri ihya eder, aile fertlerini uyandırır, hanımlarından uzak dururdu” İmam Ahmed ile Müslim’in rivayetleri ise şöyledir: “Ramazan’ın son on gününde, diğer zamanlarda göstermediği gayret ve çalışmayı gösterirdi.

Kadir gecesi, Ramazan’ın son on gününün tek olan gecelerine tahsis edilmiş tir. Çünkü Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününün tek olan gecelerinde arayın.

Alimlere göre, bu konudaki sözlerin en doğrusu şudur: Kadir gecesi Ramazan ayının yirmi yedinci gecesindedir. Ubey b. Ka’b şöyle demiştir: “Allah’a yemin ederim ki, İbni Mes’ud Kadir gecesinin Ramazan’da olduğu ve Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğunu biliyordu, fakat gevşemeyesiniz diye bunu size haber vermeyi istememiştir.”  Hz. Muaviye’den şöyle dediği rivayet edilmşitir: “Hz Peygamber (a.s.) Kadir gecesi hakkında, yirmi yedinci gecededir, demiştir.” lbni Abbas’ın şu görüşü de bunu kuvvetlendirmektedir: Kadir suresi otuz kelimeden ibarettir. Yirmi yedinci kelime Kadir gecesi kelimesidir.” 0) Imam Ahmed sahih bir isnatla İbni Ömer’den şu hadisi delil olarak rivayet etmiştir: “Kadir gecesini ara yanlar yirmi yedinci gecede arasınlar.” Yahut şöyle demiştir: “Kadir gecesini yir mi yedinci gecede arayın.”

Kadir Gecesinin Gizli Tutulmasının Hikmeti:

Kadir gecesinin gizli tutulmasının hikmeti, onu aramaya, bu geceye ulaşmak arzusu ile onu anlamak için insanların çalışmalarına vesile olmasıdır. Nitekim cuma günü duaların kabul olunduğu saatle, Allah tealânın isimleri arasında İsm-i Azamı, Allah’ın nizasının bulunduğu iyilikler bu hikmete binaen gizlenmiştir.

Kadir gecesinde şu duayı okumak müstehaptır:

 اللهم إنك عفو تحب العفو فاعفُ عنّا

“Allahım! Sen Affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” Çünkü Hz. Ai şe’nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ya Resulullah! Eger Kadir gecesine rastlar sam, bu gecede ne söyleyeyim, bana haber ver, dedim, Bana buyurdu ki: “Allahım! Sen Affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” de.”

Kadir Gecesinin Alâmetleri:

Kadir gecesinin alâmetleri konusunda meşhur olan görüş Ubey b. Ka’b’ın Hz. Peygamber (a.s.)’den rivayet ettiği şu hadistir: “Kadir gecesinin sabahı güneş ışınsız beyaz olarak doğar.”  Bazı hadislerde “Tas gibi bembeyaz” ifadesi yer almaktadır.

Yine Hz. Peygamber (a.s.)’den şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Kadir gecesinin alâmetleri şunlardır: Gece saf, berraktır, bu gecede sanki ay ortaya çıkmış olup saf ve açık bir gecedir. Hava sakin ve hareketsizdir, ne soğuk ne de sıcak tır, Bu gecede hiç bir yıldızın düşmesi helal değildir. Bu gecenin alâmetlerinden biri, sabahleyin güneş, ayın on dördü gibi ışınsız olarak doğar. O gün şeytanın güneş ile beraber çıkması helâl olmaz.”

İbni Huzeyme’nin Ibni Abbas’tan merfu olarak rivayet ettiğine göre: “Kadir gecesi sakin bir gece olup ne soğuk ne de sicaktır. Kadir gecesinin gündüzünde güneş kırmızı ve zayıf olur.” Ahmed b. Hanbel, Ubade b. Sa mit’den şu hadisi rivayet etmiştir: “Kadir gecesinde sıcaklık da soğukluk da yoktur. Bu gece sakin ve açıktır, o gecede ay parlaktır.” Kadir gecesiin alâmetleri konusun da bir çok hadisler gelmiştir. İbni Ebu Şeybe nezdinde Cabir b. Semure’den, Ibni Huzeyme nezdinde Cabir b. Abdullah’tan Ebu Hureyre’den, yine İbni Ebu Şeybe nezdinde İbni Mes’ud’dan rivayet edilen hadisleri burada zikredebiliriz.

Berat gecesi namazı nedir nasıl kılınır

Kadir Gecesi

Berat gecesi namazı nedir nasıl kılınır

Kadir gecesi ile ilgili hutbeler

Answers ( 5 )

    2
    2022-04-06T13:49:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kadir Gecesi; Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Kadir gecesinde hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim nazil olmaya başlanmıştır. Kadir gecesini aramak müstehaptır. Çünkü bu gece, şerefli, mübarek ve faziletli bir gecedir. Bu gecede yapılacak olan duaların kabul olunması umulur. Kadir gecesi Cuma dahil bütün gecelerden daha faziletlidir. Kadir gecesinin alâmetleri konusunda meşhur olan görüş Ubey b. Ka’b’ın Hz. Peygamber (a.s.)’den rivayet ettiği şu hadistir: “Kadir gecesinin sabahı güneş ışınsız beyaz olarak doğar.” Bazı hadislerde “Tas gibi bembeyaz” ifadesi yer almaktadır.

    En iyi cevap
    1
    2022-06-27T14:03:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kadir gecesi affedilmeyecek 4 sınıf insan ?

    Cübbeli Ahmet Hoca’nın bir konuşmasını dinledim diyorki kadir gecesi şarap içki vb içen,ana babasına karşı gelen terbiyesizlik yapan vb, akraba ilişkilerini kesen insanlar ve müslümanlara kin tutan insanlar affedilmeyecek diyor kısaltarak yazdım dediklerini birde başlığa kadir gecesi *bile* affolunmayacak yazmışlar yani doğru mudur doğruysa illa kin beslediğimiz olur akraba konusunda ise ben çoğu akrabamı tanımıyorum bile ve zaten nerdeyse hepsi il dışında ben nerden ne kutlayayım ne konuşayım nasıl bağı koparmıyım bide sadece KADİR GECESİ Mİ AFFOLMUYOR o kişilerin günahı yoksa HEP mi ?

    0
    2024-03-11T23:29:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, Cübbeli hocanın sözlerinden ibaret değildir.

    Rasulullah (sav) bu gece ile ilgili olarak şöyle buyur muştur: “Her kim inanarak ve ecrini Allah’tan bekleyerek Kadir gecesinde kalkıp ibadet ederse geçmiş günahları mağfiret olunur.”

    Elbette üzerimizde kul hakkı var ise hak sahibi ile helalleşilmeden bu günah silinmez.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kadir Gecesinin Gizli Tutulmasının Hikmeti:

    Kadir gecesinin gizli tutulmasının hikmeti, onu aramaya, bu geceye ulaşmak arzusu ile onu anlamak için insanların çalışmalarına vesile olmasıdır. Nitekim cuma günü duaların kabul olunduğu saatle, Allah
    Teâlâ’nın isimleri arasında İsm-i Azamı, Allah’ın rızasının bulunduğu iyilikler bu hikmete binaen gizlenmiştir.

    Kadir gecesinde şu duayı okumak müstehaptır:

    اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ ، وَتُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

    “Allah’ım! Sen Affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” Çünkü Hz. Äişe’nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ya Resulullah! Eğer Kadir gecesine rastlarsam, bu gecede ne söyleyeyim, bana haber ver, dedim. Bana buyurdu ki: ‘Allah’ım! Sen Affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.’ de.”

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kadir Gecesinin Alametleri:

    Kadir gecesinin alametleri konusunda meşhur olan görüş Ubey b. Ka’b’ın Hz. Peygamberden (s.a.) rivayet ettiği şu hadistir: “Kadir gecesinin sabahı güneş ışınsız beyaz olarak doğar.”36 Bazı hadislerde “tas gibi bembeyaz” ifadesi yer almaktadır. Yine Hz. Peygamberden (s.a.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Kadir gecesinin alametleri şunlardır: Gece saf, berraktır, bu gecede sanki ay ortaya çıkmış olup saf ve açık bir gecedir. Hava sakin ve hareketsizdir, ne soğuk ne de sıcaktır. Bu gecede hiçbir yıldızın düşmesi helal değildir. Bu gecenin alametlerinden biri, sabahleyin güneş, ayın on dördü gibi ışınsız olarak doğar. O gün şeytanın güneş ile beraber çıkması helal olmaz.” İbni Huzeyme’nin İbni Abbas’tan merfu olarak rivayet ettiğine göre: “Kadir gecesi sakin bir gece olup ne soğuk ne de sıcaktır. Kadir gecesinin gündüzünde güneş kırmızı ve zayıf olur.” Ahmed b. Hanbel, Ubade b. Samit’ten şu hadisi rivayet etmiştir: “Kadir gecesinde sıcaklık da soğukluk da yoktur.
    Bu gece sakin ve açıktır, o gecede ay parlaktır.” Kadir gecesinin alametleri konusunda birçok hadisler gelmiştir. İbni Ebu Şeybe nezdinde Cabir b. Semure’den, İbni Huzeyme nezdinde Cabir b. Abdullah’tan Ebu Hureyre’den, yine İbni Ebu Şeybe nezdinde İbni Mesud’dan rivayet edilen hadisleri burada zikredebiliriz.

Cevapla