Ayet ve Hadislerle “Ramazan Ayının Fazileti”

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ramazan Ayı ve Fazileti Ayet ve Hadislerle

Ayet ve Hadislerle Ramazan Ayinin Fazileti

Ramazan ayı ayların efendisidir. Kur’an’ın inişi bu ayda başlamıştır. Ramazan ayı Allaha taat ve ibadet, iyilik ve ihsan, mağfiret, rahmet ve rıdvan ayıdır. Rama zan ayı içinde bin aydan hayırlı olan Kadir gecesi bulunmaktadır. Ramazan ayı mümin kulun din ve dünya işlerinin düzeltilmesine yardımcıdır. Ramazan ayı duaların çokça kabul edildiği bir aydır. Ramazanın ve Ramazan ayında oruç tutmanın fazileti ile ilgili bir çok hadis-i şerif vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

a) “Ayların seyyidi Ramazan ayıdır, günlerin seyyidi Cuma günüdür.” Eğe kullar Ramazan ayındaki üstünlükleri bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi.  Taberani’nin Ubade b. Sâmit’den rivayet ettiğine göre: “Hz. Peygamber (a.s.) bir Ramazan ayında şöyle buyurdu: “Ramazan ayı size bir bereket ayı olarak gelmiştir. Allah tealâ bu ayda rahmetiyle sizi kuşatır, bu ayda rahmet indirir, hataları siler, duaları kabul eder. Allah tealâ bu ayda hayır hususundaki yarışlarınıza bakar ve meleklerine karşı sizinle iftihar eder. Allah’a karşı hayır ortaya koyunuz. Çünkü bedbaht kişi, bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kişidir.”

b) “Ramazan ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar bağlanır.”

c) “Beş vakit namazla Cuma, diğer Cuma’ya kadar, Ramazan ayı diğer Ramazana kadar büyük günahlardan kaçınıldığı müddetçe küçük günahları örterler.”

d) “Ademoğlunun bütün amellerine karşılık verilecek sevap on mislinden yedi yüz misline kadar katlanır. Allah teala buyurdu ki: “Oruç müstesna! Oruç benim içindir, onun karşılığını ancak ben vereceğim. Oruçlu kişi, nefsani arzularını, yemesini benim için terkeder. Oruçlu kişi için iki türlü ferahlık vardır: Biri iftar anındaki ferahlık, diğeri Rabbine kavuştuğu zamanki ferahlıktır. Oruçlunun ağız koku su Allah katında misk kokusundan daha hoştur.”

Timizi’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyuruyor: “Rabbiniz şöyle buyurur: Her iyilik on mislinden yedi yüz misline kadar mükafat ile karşılanacaktır. Oruç yalnız benim içindir, onun karşılığını ben vereceğim. Oruç cehennem ateşine karşı bir kalkandır.  Yemin olsun ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Birisi oruçlu bulunduğunuz sırada size karşı bir cahillikte bulunursa: “Ben oruçluyum, ben oruçluyum” desin”

e) “Her kim Ramazan gecelerinde, Allah’a inanarak ve ecrini Allah’tan bekleyerek ibadet için kalkarsa, daha önceki günahları affolur.” Yani her kim Rama zan gecelerini teravih namazı kılmak suretiyle yahut bunun dışında zikir, istiğfar ve Kur’an okumak gibi ibadetlerle ihya ederse, bunu da Allah tealâ’nın va’d ettiği mükafata inanarak, ecrini Allah’tan bekleyerek yaparsa, başkasından bir şey beklemezse ve bu ibadetleri halisane yapıp Allah’ı başkalarına bu ibadette ortak kılmazsa kul hakları dışındaki günahları mağfiret olunur. Kul hakları ise ancak ödenerek ve ya hak sahibinin müsamahası ile affolunur.

f) “Selman’dan rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: “Resulullah (a.s.) Şaban ayının son gününde bize bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu: “Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay sizi gölgesi altına almıştır. Bu öyle bir aydır ki, bu ayda bin geceden daha hayırlı bir gece bulunmaktadır. Öyle bir aydır ki, Allah bu ayda oruç tutmayı farz kıldı, gecelerinde kalkıp ibadet etmeyi nafile kıldı. Bu ayda her kim hayır hasletlerinden biri ile Allah’a yaklaşırsa Ramazan ayı dışında farz ibadet yapmış gibi sevap kazanır. Bu ayda her kim farz bir ibadeti yerine getirirse Ramazan ayı dışında yetmiş farz yerine getirmiş gibi sevap kazanır.”

“Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın da sevabı Cennettir. Ramazan ayı Allah’ın kullarını gözetme ayıdır, müminin rızkının arttırıldığı aydır. Bu ayda her kim bir oruçluya iftar verirse günahları mağfiret olur, kendisi de cehennem ateşinden azad olur, oruçlu kişinin sevabından hiç bir şey eksilmediği hâlde onun tuttuğu orucun sevabı kadar sevap da kendisine yazılır.”

“Sahabe dediler ki: Ya Resulullah! Bizim her birimiz oruçluya iftar yemeği ve recek güçte değildir. Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurdu: Allah bu sevabı bir hurma ile yahut bir yudum su yahut bir miktar süt ile iftar verenlere de verecektir.” “Ramazan ayı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu Cehennem ateşinden azad olma ayıdır. Bu ayda her kim kölesine kolaylık gösterirse Allah teala da onu mağfiret ve cehennem ateşinden azad eder.

“Bu ayda dört şeyi çok yapın: İkisi ile Rabbizini razı edersiniz, ikisine ise sizin ihtiyacınız vardır. Rabbinizi razı kılacağınız iki şey şunlardır: Allah’tan başka bir ilah bulunmadığına şehadet etmek. Allah’a karşı istiğfarda bulunmak. İhtiyacınız olan iki şey de şunlardır: Allah’tan Cenneti ister, Cehennem’den ona sığınırsınız. Her kim oruçluya su verirse Allah teala ona benim havuzumdan su içirecektir ki, Cennete girinceye kadar bir daha susamayacaktır.”

BENZER KONULAR:

Ramazan Ayının Fazileti ve Önemi

Ramazan Ayının Fazileti ve Önemi

Answer ( 1 )

    1
    2021-04-11T22:10:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rabbimiz (cc) orucun fazileti hakkında Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

    Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi/183-184)

    Rasulullah (sav) Ramazan orucunun fazileti hakkında şöyle buyuruyor:

    Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

    En iyi cevap

Cevapla