Paylaş
Kadından imam olur mu Diyanet
Question
Kadının imamlığı caiz midir?
Bir kadının erkeklere imam olması söz konusu değildir. Ancak kadınlar dan oluşan bir cemaate imamlık yapması -cenaze namazı hariç- bütün namazlarda mekruhtur. Bununla beraber kadın, kadınlara imam olacak olursa öne geçmeyip birinci safın tam ortasında durur. Erkek imam gibi öne geçecek olursa namazları bozulmazsa da bu, ayrıca mekruhtur.
Şafiilere göre kadınların cemaatle namaz kılmaları mekruh değil, belki müstehabtır. Bu durumda imam olan kadın cemaatin ortasında durur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, İslam’da kadınların imamlık yapıp yapamayacağı konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Ancak genel olarak, Türkiye’deki Diyanet görüşüne göre, kadınların erkeklerle aynı topluluk içinde cemaatle namaz kıldırması caiz değildir. Bunun nedeni, Diyanet’in bazı yorumlarına göre, erkeklerin ve kadınların cemaate önderlik etmesi durumunda toplumun düzeni ve İslam’ın öğretilerine aykırı durumların ortaya çıkabileceği düşünülmesidir.
Ancak bazı İslam alimleri, kadınların kendi cinsiyetlerinden oluşan topluluklarda imamlık yapmasının caiz olduğunu savunmaktadır. Örneğin, kadınlar sadece kadınlardan oluşan bir cemaatin imamı olabilir.
Bu konuda farklı İslam ülkeleri ve alimler arasında değişik görüşler bulunmaktadır. Kadınların imamlık yapmasıyla ilgili daha özgür bir yaklaşım, özellikle Batı’daki bazı İslam topluluklarında daha yaygındır.