Paylaş
İstircâ Nedir? Kısaca
Question
İstircâ Ne Demek? Kısa bilgi
Dönmek anlamındaki “rücû” kelimesinden türeyen istircâ sözlükte; geri dönmek, verdiği şeyi geri almak demektir. Din ıstılahında; bir musibete uğrayan, bir ölüm haberini duyan kimsenin, “innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” (Biz Allah’ın kuluyuz. O bizi vâretti ve biz tekrar O’na döneceğiz) cümlesini söylemesine denir. İstircânın dayanağı şu âyettir: “….Sabredenleri müjdele ki onlara bir musibet isabet ettiği zaman “innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn derler.” (Bakara, 2/155-156)
İstircâ eden, Allah’ın hükmüne itiraz etmeden râzı olduğunu, O’nun iradesine boyun eğdiğini ve kulluğunu ikrar etmiş olur.
Musibetlere uğrayıp istircâ eden kimseye Allah’ın musibetle kaybettiği şeyden daha hayırlısını vereceğini Peygamberimiz (a.s.) bildirmiştir (Müslim, Cenaiz, 2)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü
İstirca denilen inna lillahi ve inna ileyhi raciun arapça
الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
BENZER KONULAR:
- İstircâ Nedir? Kısaca
- İstirca – İnna lillah ne demek
- İslamda ergen olmayan çocukların malı
- İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun Ne Demektir?
- Hz. Âişe hayatı Kısaca
- Tümünü görüntüle.

Bir kişi öldüğünde genellikle ‟İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.” denir
Answers ( 2 )
İstirca kelimesi Arapça bir kelimedir. İstirca kelimesinin lügat manası; geri dönmek manasındadır. Dini bir terim olarak istirca kelimesi; bir musibete uğrayan, bir ölüm haberini duyan kimsenin, “innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demesidir. İstirca sözğnğn Türkçesi ise; Biz Allah’ın kuluyuz. O bizi vâretti ve biz tekrar O’na döneceğiz demektir.
İstircâ Nedir? Kısaca
İstircâ, bir musibet veya ölüm haberi alındığında söylenen “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” (Şüphesiz biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz) ifadesini söylemeye denir.
İstircâ Ne Demek? Kısa Bilgi
İstircâ, sabır ve teslimiyet ifadesi olarak, özellikle ölüm ve bela karşısında Müslümanların Allah’a yönelerek kulluk bilincini hatırlatmasıdır. Bu ifade, Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 156. ayette geçmektedir.