İstibra ne demek nasıl yapılır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstibrâ nedir? istibra yöntemleri

Istibra ne demek nasil yapilir

İstibrâ sözlükte kurtuluşu ve temize çık­mayı istemek, bunun için çaba göstermek anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak ise istibrâ, küçük abdestten sonra idrar yolun­da kalabilecek olan idrar damla ve sızıntıla­rının tamamen kesilmesi için bir süre bek­lemek, demektir. Buna “istinzâh” da denir. Şayet özür hali sözkonusu değilse, tahare­te engel durum (abdest bozucu bir madde­nin vucuddan çıkıyor olması) devam ettiği sürece abdest geçerli olmaz. Bu bakımdan özellikle erkekler için istibrâ çok önemlidir. Abdest aldıktan sonra küçük bir damla bile İdrarın çıkması İle abdestin ve kılınan na­mazın geçersiz olacağına dikkat edilmeli­dir. Su döktükten sonra erkeklik uzvunda kalabilecek sızıntıların giderilmesi; bir kaç adım yürümek, ayakları hareket ettirmek, öksürmek, hareketsiz beklemek gibi çeşitli yollarla sağlanabilir. İdrarın tamamen ke­sildiğine kanaat geldikten sonra tekrar istinca yapılmalı yani uzvun dışına taşan idrar yaşlığı temizlenmelidir.

Namazın şartlarından biri de necasetten taharettir. Elbise temizliği bu türtemizliğin kapsamındadır. Bu yüzden küçük veya büyük abdest esnasında elbiseye idrar sıçrayıp bulaşmaması İçin gereken özeni göstermek ve küçük abdesti oturarak yapmak gerekir. Hz. Peygamber: “İdrardan sakınınız; çünkü, kabir azabının çoğu on­dan (sakınmamaktan)dır” (ibn Mâce, Taharet, 26). İbn Abbas (r.a.) şöyle demiştir: Rasûlullah iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Onlara azap ediliyor; bü­yük bir şeyden de azap edilmiyorlar. Birisi küçük abdest bozduktan sonra istibrâ et­miyor, diğeri de koguculuk yapıyordu” (Buhârî, Vudû’, 55; Müslim, Taharet, 34).

Genelde kadınların istibrâ yapmaları ge­rekmez. Buna göre, kadınlar idrarı mütea­kiben fazla beklemeden istinca yapıp ab­dest alabilirler.

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    1
    2020-12-27T18:19:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslüman temizliğine son derece dikkat etmelidir. Kendisini necasetten korumalıdır. Küçük abdest konusuna dikkatlice ve titizlikle ehemmiyet ve önem vermelidir. Çünkü bu duruma önem vermediği takdirde kılmış olduğu namaz geçersiz hale gelecektir. O yüzden dikkatli davranmalıdır.

    En iyi cevap
  1. istibra avatarı
    1
    2021-05-26T13:41:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstibra

    Hocam benim idrarım geliyor lavaboya gidiyorum 1 damla bir sıvı var bu nedir.

      0
      2022-05-21T13:04:53+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İdrarınızı yaptıktan sonra tekrar akıntı geliyor ise ve bu vesvese değil ise; kanallarda kalan idrar damlıyordur. Bu damlalar abdesti bozar. İdrarınızı yaptıktan sonra bu damlalardan önce abdest almış iseniz abdestiniz bozulur. Tekrar abdest almanız gerekmektedir.

      1
      2022-05-21T23:16:29+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İdrar yaptıktan sonra idrarınız bir süre damlıyorsa istibra yapmanız gerekmektedir. Küçük abdest yaptıktan sonra peçete yerleştirip heladan çıktıktan sonra yaklaşık 40 adım atarak veya yaklaşık 5 dakika bekleyerek ardından peçeteyi çıkararak idrar akıntısının kesildiğine kanaat getirerek istibra yapabilirsiniz.

      • Ahmet avatarı
        0
        2023-09-06T08:39:56+03:00

        Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

        Bildir
        İptal

        Hocam Furkan bey üstte peçete koyma işleminden bahsetmiş ama son damlayan idrar damlalarının peçeteden iç çamaşıra geçmesi mümkün değil mi sonuçta ıslak peçete kuru iç çamaşıra temas ediyor

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstibra, İslam hukukunda idrar yaptıktan sonra idrarın idrar yolundan tamamen çıkarılmasını sağlama sürecini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Öncelikle erkekler tarafından uygulanmaktadır.

    İstibradan maksat, geriye kalan idrar damlalarının abdest ve gusül abdestini bozmasını önlemek ve temizliği sağlamaktır. İslami öğretiler, ibadet ve günlük yaşam konularında temizlik ve saflığın önemini vurgular.

    İstibra süreci, üretranın idrardan arınmasını sağlamak için önlemler almayı içerir. Bu şu şekilde yapılabilir:

    1. Çalkalama: İdrara çıkmayı tamamladıktan sonra, bir erkeğe, kalan idrar damlalarının atılmasına yardımcı olmak için özel organını hafifçe sallaması tavsiye edilir.
    2. Bastırma veya Sıkma: Gerekirse, bir erkek, idrarın çıkarılmasına yardımcı olmak için özel organının tabanına (idrar açıklığının yakınında) hafifçe bastırabilir veya sıkabilir.

    Kesin istibra yöntemi kişiden kişiye değişebilir ve bu kişisel rahatlık ve etkililik meselesidir. Amaç, kişinin üretrada kalan idrarı boşalttığı konusunda kendine güven duymasını sağlamaktır.

    Unutulmamalıdır ki istibra tavsiye edilen bir uygulamadır, ancak zorunlu değildir. İstibrayı yapmamak, abdesti bozmaz, ancak müstehap bir temizlik ve temizlik sayılır.

    İstibra veya ilgili konularla ilgili başka sorularınız veya endişeleriniz varsa, belirli duruma göre rehberlik ve açıklama için bilgili bir alim veya nitelikli bir dini otoriteye danışmanız önerilir.

  3. Ben avatarı
    0
    2023-09-07T08:02:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam peceteden iç çamaşıra geçebilir mi necaset

Cevapla