İslamın fakirlik ölçüsü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslâm Ve Fakirlik Problemi

SORU: İslâm’ın »fakirliği teşvik ettiği doğru mudur?

CEVAP: İslâm, faziletli ve kuvvetli bir toplum oluşturmaya çalışır. Hayır yollarına, güzelliklere, iyiliklere, barış ve emniyet içinde olmaya teşvik eder. Her şeye karşı hazır olmayı, mal biriktirmeyi, düşmanın silahıyla silahlanmayı da tavsiye eder. Kur’an’da şöyle deniliyor.

Ey Peygamber! Temiz olan şeylerden yeyin, güzel işler yapın… (Mü’minun/51)

Onlara (düşmanlara) karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet…hazırlayın. (Enfal/60)

Bundandır ki İslâm, fakirliği bir ayıp saymış, ondan kurtulmak gerektiğini beyan etmiştir. Hadis-i şerifte “Eğer fakirlik bir adam olsa idi onu öldürürdüm” buyrulmuştur.

Hz. Peygamber (s.a) şöyle dua etmiştir:

Allahım! Küfürden ve fakirlikten sana sığınırım, kabir azabından da sana sığınırım. Senden başka ilah yoktur.

Bir sahabisine şöyle diyor:

Varislerini zengin bırakman, onları fakir ve halka muhtaç bırakmandan daha iyidir.

İslâm, şerefli bir zenginliği ve temiz bir geçimi güzelliklerden saymış, müslümanın onunla müzeyyen olmasını dilemiştir. Bundandır ki Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın fazlını aramak, yeryüzünde güzel kazanç elde etmek teşvik edilmiştir. Rasûlullah (s.a) “Güzel mal, güzel adama ne iyi yakışır” buyuruyor ve yine, “Şüphesiz ki Allah (c.c) takva sahibi, muttaki, zengin ve gösterişsiz kulunu sever” diyor.

Yine Hz. Peygamber’in (s.a) şöyle dua ettiğini görüyoruz: Allahım! senden iffet ve zenginlik istiyorum.

Eğer zenginlik kötü bir şey olsa idi, Allah Rasûlü onu rabbinden istemezdi. Kur’an-ı Kerim’de fakirliğin kaldırılması Allah (c.c) tarafından büyük bir nimet sayılmış, Allah onunla, Peygamberi’ne minnette bulunarak şöyle demiştir:

O, seni yetim bulup barındırmadı mı? Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi? Seni fakir bulup zengin etmedi mi? (Duha/6-8)

Rasûlullah insanın malını koruması hususunda şöyle diyor: Kim malının müdafaasını yaparken öldürülürse o şehittir.

İslâm’da fakirliği teşvik eden bazı naslar ve kaidelerin varlığından yine bu naslarla, faziletli zenginliği ve genişliği öven naslar arasında çelişki olduğndan bahsediyorlar. Bunu şöyle değerlendirebiliriz: Görüyoruz ki bazı insanlar işe girmek istiyorlar iş bulamıyorlar, veya işleri bozuluyor veya hasbel kader başlarına bela ve musibetler gelip malları ve servetleri yok olup gidiyor. İşte burada bu naslar imdada yetişir, o kişileri sabretmeye, imkanlar el verince bir an önce fakirlikten kurtulmaya teşvik eder.

İslâm, fakirliği teşvik etmiyor. Ancak mal biriktirip de paylaşmayı bilmeyen stokçulara karşı bir hudut tayin etmiştir. İşte İslâm bu tür insanlara toplamada letafeti ve az mal toplamayı, onun hakkını vermeyi, onun mesuliyetini yerine getirmeyi emrediyor. Bu İslâm’ın fakirliği şiar edindiği, müslümanlara tavsiye ettiği anlamına gelmez. Eğer öyle olsa idi müslümanlar zayıf ve zavallı olurlardı. İslâm, müslümanların kuvvetli ve faziletli olmasını ister:

Gevşeklik göstermeyin, üzüntüye kapılmayın. Eğer inanmışsamz, üstün gelecek olan sizsiniz. (Âl-i İmran/139)

Benzeri konular:

Cevapla