islam’da fakirlik boşanma sebebi midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Karı-koca fakirlik sebebiyle birbirinden ayrılabilirler mi?

islamda fakirlik bosanma sebebi midir

islam’da boşanma sebeplerinden FAKİRLİK

Âlimler, “Eğer fakir iseler Allah onları fazlıyla zengin yapar.” ayetine dayanarak, fakirlik sebebiyle nikâh akdinin feshedilemeyeceğine hükmetmişlerdir. Zira Allah Teâlâ fakirliği nikâha mâni olacak hallerden saymamıştır. Bilakis fakirleri evlenmeye teşvik etmiş, onların zenginleştireceğini vaad etmiştir. Mademki fakirlik nikâha mâni bir sebeb sayılmıyor, evliliğin bozulmasına da sebep olamaz.

Nakkâş şöyle der: “Bu ayet, “Koca fakir düştüğü takdirde kadı/hakim ondan hanımını ayırır.” diyenlerin iddialarını reddeder. Hatta onların aleyhine bir delil teşkil eder. Zira Allah Teâlâ, “Allah onları fazlıyla zengin yapar.” buyurmuş, “Allah (cc.) onları birbirinden ayırır.” dememiştir.”

Kurtubi de şöyle der: “Fakirliğin ayrılma sebebi olduğu yolunda ki görüş zayıftır. Bu ayet, nafakasından âciz olacak kadar fakir olanlar hakkında bir hüküm getirmemektedir. Ancak evlenen fakirlerin Allah (cc) tarafından zengin edileceklerine dair bir vaad ifade etmektedir. Fa kat zengin bir kimse evlendikten sonra karısının nafakasını veremeyecek kadar fakir düşerse o zaman onların ayrılmaları cihetine gidilir. Zira Allah Teâlâ, “Eğer (karı koca) birbirinden ayrılacak olurlarsa Allah her birini fazl ve keremiyle ihtiyaçtan vareste kılar.” (Nisă: 130) buyurmuştur.

Mevzumuz olan ayet fakirlerin evlendirilmelerine delil teşkil eder. Fakirin fakirliği sebebiyle evlenmek istememesi de doğru değil dir. Zira onun rızkı Allah’a (cc.) aittir. Resûlullah (sav), kendisine hibe edilen bir kadını, bir peştamaldan başka hiçbir şeyi olmayan birisiyle evlendirdi ve kadın nikâhtan sonra nikâhın feshi yoluna gitmedi. Zira evlendiği kimse baştan fakirdi. Şayet baştan zengin olsa ve sonradan fakir düşseydi ayrılma isteğinde bulunabilirdi.”

İçinizden bekârları ve kölelerinizden câriyelerinizden Salih olanları evlendirin. Eğer fakir iseler Allah onları fazlıyla zengin yapar.” ayeti, kız babalarına, kızlarına talip olan temiz, ahlâklı, mazbut gençleri fakirliklerinden dolayı geri çevirmemelerini tavsiye etmektedir. Çünkü mal gelip geçicidir. Allah (cc.) da fazlıyla herkesi zengin yap maya muktedirdir.

Bu ayetten anlaşılıyor ki yetişkin bir genç evlenmek için zengin olmayı beklememelidir. Allah’a (cc.) tevekkül ederek kazancı az bile olsa- hemen evlenmelidir. Çoğu zaman evlilik insanların hayatını düzene sokar, daha çok çalışmalarına ve kazanmalarına vesile olur. Zaten Allah Teâlâ da haramdan korunmak için evlenenlere yardım edeceğini vaad etmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.v.) da “Üç sınıf insana Allah’ın (cc.) yardımı haktır: Kendini haramdan korumak için evlenene, ödemek niyetiyle efendisiyle mükâtebe yapan köleye ve yalnız Allah için savaşanlara.” buyurmuştur.

Âyette fakirliğin nikâhı bozup bozmama yolunda bir sebep olduğuna delâlet edecek hiçbir şey yoktur.

Kaynak: Ahkam ayetleri tefsiri sabuni

BENZER KONULAR:

Cevapla