Hediye kabul etmek sevap mıdır

Question

Hediye Kabul Etmek

SORU: Dostunun hediyesini kabul etmenin hükmü nedir?

CEVAP: Dost ve arkadaşlardan hediye kabul etmek İslâm’ın tavsiye ettiği şeylerdendir. Çünkü hediye kabul etmek, bağlan kuvvetlendirir, muhabbet ve ilgiyi perçinleştirir. İslâm’da, kendisine hediye verilen kişinin bu hediyeyi kabul etmesi bir hayır olarak telakki edilmiştir. Bu hediye küçük ve değersiz de olsa farketmez. Buharî’de Hz. Peygamber’den şöyle bir rivayet vardır:

Eğer ben bir paça yemeğine davet edilirsem, veya bana bir paça dahi hediye edilirse, kabul ederim.

Ahmed ve Tirmizî’nin Enes’ten rivayet ettiğine göre Rasûlullah şöyle buyurdu:

Bana bir paça hediye edilirse kabul ederim. Ona davet edilirsem giderim.

Taberânî’nin de Ümmü Hakimden rivayet ettiğine göre, Ümmü Hakim Hz. Peygamber’e “Ey Allah’ın Rasûlü! Az yemeğe kızar mısın?” dediğinde, “Hayır, onu hiç bir zaman takbih etmem, bir paça yemeği dahi bana hediye edilse kabul ederim” buyurmuştur.

Halit b. Adiy, Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

Bir kişiye istemeksizin bir hediye gelirse, onu kabul etsin. Çünkü o kendisine Allah’tan gelen bir rızktır.

Yine Abdullah b. Busr’den şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Kız kardeşim bir çok kez beni bir hediye ile Rasûlullah’a gönderiyordu. O da bu hediyeyi kabul ediyordu.

Ümmü Gülsüm binti Ebi Seleme’den rivayete göre, Resûlullah (s.a) Ümmü Seleme ile evlenince ona şöyle dedi: “Ben Necaşi’ye bir hırka bir okka da misk hediye gönderdim. Görüyorum ki Necaşi ölmüştür. Hediyelerim geri gelecektir. Onlar geri gelirlerse, sana vereceğim.” Nitekim öyle oldu. Rasûlullah her hanımına birer okka misk verdi. Ümmü Seleme’ye de miskin geri kalanını ve hırkayı verdi. (Buharı)

Hz Peygamber (s.a) şöyle buyuruyor:

Hediyeleşin ki birbirinizi sevesiniz.

Hediyeleşin, muhabbetiniz artsın.

İmam Mâlik, Ata el-Horasânî’den şu hadisi rivayet ediyor:

Musafahalaşın (tokalaşın) aranızdaki kin gitsin, hediyeleşin ki birbirinizi sevesiniz, aranızdaki çekememezlik gitsin.

Taberani de şöyle rivayet ediyor:

Hediyeleşin ki birbirinizi sevesiniz, hicret ediniz ki çocuklarınıza bir şeref bırakasmız. îleri gelenlerin sürçmelerini de görmezlikten gelin, Özürlerini kabul edin.

Tirmizî’de Ebu Hüreyre’den şöyle rivayet ediyor: Hediyeleşin çünkü hediye göğüslerdeki kin ve nefreti giderir. Rasûlullah hediyeden bahsederken şöyle diyor: O Allah’ın verdiği bir nzıkdır.

Her ne kadar o insanlar eliyle de gelse, -ki insanlar da bunda bir sevap kazanmışlar- bu işin evvelinde de sonunda da Allah’ın lütfü vardır. Bunlardan anlaşıldığı kadanyla hediyeleşmek İslâm’ın teşvik ettiği güzel bir şeydir.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-01-03T14:54:31+03:00

    Hediye kabul etmek, İslam’da genellikle olumlu bir davranış olarak değerlendirilir. Hediye vermek ve almak, müslümanlar arasında sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını güçlendiren güzel bir gelenektir. İslam’da hediyeleşme teşvik edilen bir davranış olup, Hz. Peygamber (s.a.v.) da hediyeleşmeyi hoş karşılamış ve bunu teşvik etmiştir.

    Hediye kabul etmenin sevap olup olmadığına dair birkaç önemli noktayı şöyle özetleyebiliriz:

    Hediye Vermek ve Almak Sevaplıdır: İslam’da hediye vermek de almak da sevap kazandıran davranışlar arasında sayılabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Birbirinize hediye verin, zira hediye, kalpleri ısındırır.” (Buhari, Edeb, 13). Hediye alıp vermek, dostluk ve kardeşlik bağlarını pekiştiren bir davranıştır.

    Hediye Alırken Niyet: Hediye kabul ederken niyet çok önemlidir. Eğer kişi hediyeyi sırf Allah rızası için kabul ediyorsa, bu da sevap kazandırabilir. Fakat hediyeyi sadece bir çıkar, riya veya gösteriş amacıyla kabul etmek uygun değildir. Niyetin temiz olması önemlidir.

    Hediye Kabullenmenin İslam’a Aykırı Olmaması: Hediye kabul etmek, eğer hediye edilen şey İslam’a uygun değilse (haram bir şey gibi içki, kumar oynamak için bir şey vb.) elbette ki caiz olmaz. Hediye edilen şeyin helal olması gerekir.

    Sonuç olarak, dostunuzun hediyesini kabul etmek, İslam’daki sevgi ve kardeşlik anlayışına uygun olduğu sürece sevaplı bir davranış olarak kabul edilebilir. Hediyeleşmek, müslümanlar arasında ilişkiyi kuvvetlendirir ve kişilerin birbirlerine olan sevgilerini artırır.

    En iyi cevap

Cevapla