At yarışı haram mıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

At Yarışı

At yarisi haram midir

SORU: At yarışları hakkında İslâm’ın görüşü nedir?

CEVAP: İslâm atlara değer vermiştir. Çünkü onu bir kuvvet ve hazırlık vesilesi bilmiştir. At aynı zamanda bir heybet ve izzet göstergesidir. Kur’an-ı Kerim atlar hakkında şöyle demektedir:

Onlara (düşmanlara) karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihad için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın. Onunla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı… korkutursunuz. (Enfal/60)

Başka bir ayette de Allah onlarla yemin ederek şöyle buyuruyor:

Hani harıl koşanlara, (nallarıyla) kıvılcım saçanlara, (ansızın) sabah baskını yapanlara, orada tozu dumanı katanlara, derken orada bir topluluğun ta ortasına dalanlara yemin ederim ki insan, rabbi-ne karşı pek nankördür. (Adiyât/1-6)

Şebib b. Arkade Urve b. Ebi Cad’den o da Hz. Peygamber’den (s.a) şöyle rivayet ediyor:

Atın alnına kıyamete kadar hayır bağlanmıştır.

Şebib, Urve’nin evinde Allah yolunda cihat için hazır bekleyen yetmiş tane at gördüğünü söylemiştir. İbn Ömer de Hz. Peygamber’in (s.a) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

Atın alnına kıyamet gününe kadar hayır bağlanmıştır.

Buharı, Müslim ve Ahmed’in rivayetine göre bu hayır, ecir, ganimettir. Atı beslemek ve onu cihada hazır bulundurmak hakkında birçok hadis vardır.

İslâm at yarışına teşvik etmiştir. Çünkü o kuvveti artırır, savaşa hazırlanmaya yardımcı olur. Enes b. Mâlik’in rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber’in Adva adlı bir devesi vardı, hiç bir deve yarışta onu geçemezdi. Birgün bedevinin biri bir deveyle geldi, onunla yarıştı ve onu geçti. Bu da müslümanlara çok ağır geldi. Rasûlullah onların bu durumunu görünce onlara şöyle söyledi:

Allah üzerinde bir haktır ki yükselttiği her şeyi indirir.

İbn Ömer’den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber, besi atlarını Hayfa’dan Seniyyet’ul Veda tepesine kadar, öteki atları ise, Seni-ye’den Rezile mescidine kadar koştururdu.

Ebu Hureyre’den de rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

Müsabaka ancak ok atmada, at ve deve koşturmada caizdir. Fakihler, bu yarışmayı kazanana mükafat ve hediye verilebileceği hükmüne varmışlardır. Bunlara benzeyen şeyleri de bunlara kıyas etmişlerdir.

İbn Ömer de Hz. Peygamber’in atları yarıştırdığını, kazanana ödül verdiğini rivayet etmiştir.

Ancak fakihler, ödülün yarışanlar tarafından ortaya konulmaması gerektiğini söylüyorlar. Yani kazanana mükâfatı, başkaları vermelidir. İşte bunda hayır vardır ve koşuya teşvik vardır. Yine yarışanlardan birinin, ‘Sen beni geçersen sana bu kadar mükafat var’ demesi de caiz olur. Ama iki tarafın ortaya mal, ödül koymaları caiz değildir. Ebu Ha-nife’ye göre, bir mal üzerinde yapılan yarış batıldır. Mâlik’in rivayetine göre devlet başkanından başkasının verdiği ödül helâl değildir. Yine Mâlik, İbn Sebbağ, İbn Hayr ve onlar gibi düşünenlere göre iki tarafın ortaya mal koymaları caiz değildir.

At yarışmaları hakkındaki rivayet ve görüşler böyledir. Ancak bugün yapılan at yarışmaları böyle değildir. Bugünkü at yarışları kumardan ibarettir. Onda hile ve tuzaklar vardır. Ona iştirak edenlerin başına neler gelir neler. Bu yüzden nice aileler dağılır ve nice ocaklar söner. İslâm’ın öne sürdüğü şartların hiç birisi onda yoktur. O nedenle bu yarışlar dinen caiz değildir. Her şeyi daha iyi bilen Allah’tır.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

    0
    2022-12-14T18:50:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müsabaka ancak ok atmada, at ve deve koşturmada caizdir. Fakihler, bu yarışmayı kazanana mükafat ve hediye verilebileceği hükmüne varmışlardır. Bunlara benzeyen şeyleri de bunlara kıyas etmişlerdir. Ancak fakihler, ödülün yarışanlar tarafından ortaya konulmaması gerektiğini söylüyorlar. Yani kazanana mükâfatı, başkaları vermelidir. İşte bunda hayır vardır ve koşuya teşvik vardır. Yine yarışanlardan birinin, ‘Sen beni geçersen sana bu kadar mükafat var’ demesi de caiz olur. Ama iki tarafın ortaya mal, ödül koymaları caiz değildir

Cevapla