Gıybet Hadisi Arapça

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Giybet hadisi arapca

Gıybet hadisi arapça metni

عَنْ أبِي هريرة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قَالَ: ]قالَ رسُولُ اللّهِ # أتَدْرُونَ مَا الْغِيبَةُ؟ قَالُوا: اَللّهُ وَرَسُولُهُ أعْلَمُ. قَالَ: ذِكْرُ أحَدِكُمْ أخَاهُ بِمَا يَكْرَهُ. فقَالَ رَجُلٌ: أَرَأيْتَ إنْ كَانَ فِي أخِى مَا أقُولُ؟ قَالَ: إنْ كَان فيهِ مَا تَقُولُ، فقَدْ اِغْتَبْتَهُ. وَانْ لَمْ يَكُنْ فىهِ مَا تَقُولُ فقَدْ بَهَتَّهُ[. أخرجه أبو داود والترمذي وصححه.»البهت« الكذبُ وافتراء على ا“نسان .

Gıybet hadisi türkçe anlamı

Peygamber Efendimiz’e “gıybet nedir?” diye sorulduğunda; “Kendisinin hoşuna gitmeyeceği şekilde kardeşin hakkında konuşmandır” şeklinde cevap verir. “Ey Allah’ın Resulü; ya söylediğim şey kardeşimde varsa?” denildiğinde ise; “Söylediğin şey kardeşinde varsa gıybet etmiş olursun. Yoksa ona iftira etmiş olursun.”[Ebû Davud, Edeb, 4874.] buyurur.  Böylece Efendimiz; başkaları hakkında konuşurken dikkat etmemiz gereken sınırları en güzel şekilde ifade eder.

Gıybetin, dedikodunun, laf götürüp getirmenin ne kadar kötü bir hastalık olduğu, toplumsal ilişkileri zedeleyen, yüzyüze yaşamamız gereken samimiyetlere en ağır darbeyi vuran çirkin birer huy olduğu hepimizce bilinmektedir. Yüce Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’de: “Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Kusurlarınızı ve mahremiyetlerinizi araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.”[Hucurat 12.] Buyurarak zandan ve gıybetten toplum olarak uzak kalınması gerektiğini vurgulamıştır.

Şunu da belirtmek gerekir ki; gıybet sadece sözle yapılan bir şey değildir. Yazı, îmâ, alaylı hareketler, işaret ve taklitlerle yapılan her türlü çekiştirme de yine gıybet sayılmıştır. Şu ayet-i kerime de buna işaret etmektedir: “Diliyle çekiştirip, yüzüyle de alay eden kimsenin vay haline!” 104/Hümeze 1.

Maalesef günümüzde de oldukça yaygın olan ve adeta bir hastalık haline gelmiş bulunan bu çirkin huylardan kurtulmanın en önemli yolu, hiç şüphesiz, işe önce kendimizden başlamak olacaktır. Samimi her Müslüman, diğer bir kardeşini çekiştirmekten, insanların arasını bozacak her türlü söz ve fiilden mutlaka kaçınmalı; başkalarının gıybetinin yapıldığı ortamlarda bulunmamalı; bu işleri yapan kimseleri gördüğünde hemen uyarmayı kendine vazife bilmelidir. Doğruyu konuşmak için birbirimize arkamızı dönmeyi beklemek yerine, doğruları yüz yüze konuşabilme erdemini sergilediğimizde, ikiyüzlülüğün de önüne geçebileceğimizi unutmayalım.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-02-12T12:40:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gıybet, İslam dini tarafından haram kılınmıştır. Aynı zamanda gıybet; bşrr hastalıktır. Müslümanların gıybet ve dedikodu hastalığından uzak durması gerekmektedir. Gıybet hadisi diye bilinen hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;

    Peygamber Efendimiz’e “gıybet nedir?” diye sorulduğunda; “Kendisinin hoşuna gitmeyeceği şekilde kardeşin hakkında konuşmandır” şeklinde cevap verir. “Ey Allah’ın Resulü; ya söylediğim şey kardeşimde varsa?” denildiğinde ise; “Söylediğin şey kardeşinde varsa gıybet etmiş olursun. Yoksa ona iftira etmiş olursun.”[Ebû Davud, Edeb, 4874.]

    En iyi cevap

Cevapla