Dinimizde Kabir Ziyareti

Question

KABİR ZİYARETİ

kabir ziyareti

İslamda kabir ziyareti hakkında geniş bilgi

SORU: Kabir ziyareti caiz midir? Bir kadının bereketlenmek niyeti ile evliyadan birinin kabrini ziyaret etmesi caiz midir?

CEVAP: Hz. Peygamber şöyle buyurur: Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabir ziyareti ölümü hatırlatır. Bir başka rivayette hadisin son cümlesi şöyledir: “Çünkü kabir ziyareti dünyaya ilgiyi azaltır ve ölümü hatırlatır.” İlim adamları diyorlar ki: “Kabir ziyareti, katı kalpli erkekler için kalbi tedavi edicidir. Çünkü insan kabir ziyareti sırasında: “Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak. Ancak azamet ve ikram sahibi rabbinin zatı baki kalacak” (Rahman/26-27) ayetini hatırlar. Dolayısıyle içini bir korku kaplar ve ürperir. Bunun tesiriyle de günahlan bırakıp taate (ve ibadete) yönelir.” Kadının kabir ziyaretine gelince: Bu hususta bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “Allah kabir ziyaretcisi kadınlara lanet etsin.” Kabir ziyaretçisi kadınlara lânet edilmesinin sebebi —fakihlerin görüşüne göre— şudur: Kadın az sabreder ve çok feryad eder. Bunun içindir ki mezarlıkta kadının âdeti ağlamak, çırpınmak üstünü başını yırtıp yüzünü tokatlamak ve islâm’ın haram kıldığı cahiliye davranışlarını yapmaktır.

Bir diğer sebep de kadın erkek karışıklığı nedeniyle fitne korkusudur. Bunun içindir ki Hz. Peygamber kabir ziyareti yapmakta olan kadınlara şöyle buyurmuştur. Bir sevap kazanarak değil, günah kazanarak döndünüz. Fakat bazı ilim adamları: “Kadın kabir ziyaretini ağır başlı, örtülü, erkeklerle karışıp fitneye yol açmadan, her hangi bir günah ve bidat işlemeden ve kabir ziyareti edebine aykırı bir davranışta bulunmadan ya. parsa ibret ve öğüt almak maksadı ile bu ziyaret caizdir” demişlerdir.
Gene fıkıh bilginlerinin bildirdiğine göre kabir ziyareti yapan kişinin İslâm’da hoş görülmeyen bir şeyi yapması, ziyaretinde bir bid’ ate yer vermesi caiz değildir.

Kabir ziyareti yapan kimse ziyaret ettiği kabrin veya kabirlerin önünde durup şöyle demelidir:
Es-selâmû aleyküm dâre kavmin mü’minine entürn’us-sabikune ve nahnü’s-sâbikiin. Ve innâ inşâallahu biküm lâhıkün. Nes’elüllahe lenâ ve leküm’ul âfiyeh. Allahümme lâ tuhrimnâ ecrahüm ve lâ teftinnâ baidehum. Vağfir lenâ ve lehüm yâ erhamerrâhimIn.
Buraya kadar ifade edilenlerden kadının kabir ziyareti yapmasının caiz olmadığını anlıyoruz. Bu hüküm, kadının ziyaret sırasında erkeklerle içiçe olması, fitneye sebep olması ve ziyaret sırasında mahzurlu ve bidat bir şey yapması durumuna göredir. Hatırlayalım ki kabir ziyaretinden maksat, daha önce de ifade edildiği üzere öğüt ve ibret almaktır, ziyaret edene bir gün öleceği uyarısının yapılmasıdır. Ziyaret edilen kabir evliyadan birinin kabri ise, böyle bir zatın kabrini ziyaret etmekten maksat, Allah’a dua edip bu veli kulunu mu

Anlamı şudur: Ey mü’minler topluluğunun yurdu! Size selam olsun. Siz bizden önce buraya geldiniz. Biz de —inşaallah— size katılacağız. Bizim için de sizin için de Allah’tan afiyet dileriz. Allahım! Bizleri onların sevaplarından mahrum etme. Bizden önce gidenlerin arkasından bizi fitneye düşürme. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah! Bizi de onları da mağfiret eyle.
Vaffak kıldığı gibi kendisini de muvaffak etmesi için dua etmek olmalıdır.
Ahmet Demir
27 Zilhicce, 1440


KABİR ZİYARETİ (II)

SORU: Kabir ve türbe ziyareti ile camilerde davul çalma hakkında dinin hükmü nedir?

CEVAP: Temel bir prensip olarak kabir ziyareti İslâmiyet’te meşrudur. Fıkıh âlimleri kabir ziyaretinin erkekler için müstehab olduğunu söylemişlerdir. Çünkü bu ölümü hatırlamaya ve ahiret için hazırlanmaya sebep olur. Kabir ziyareti, dünyanın geçici olduğunu hatırlatarak insana ibret alınacak bir öğüt vermektedir. Hz. Peygamber: “Size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü bu, size âhireti hatırlatır” buyurmuştur. Rasulullah, annesi ile ilgili olarak şunları söylemiştin Rabbimden annem için istiğfar etmek üzere izin istedim. Bana bu hususta izin verilmedi. Rabbimden annemin kabrini ziyaret için izin istedim. Bunun için izin verdi. Artık sizler de kabirleri ziyaret ediniz.
İslâm’ın ilk yıllarında kabir ziyaretinin Allah tarafından yasaklanmış olma ihtimali de vardır. Çünkü o zaman insanlar, cahiliye devrinden henüz uzaklaşmıştı. Cahiliye döneminde kabirlerin başında dövünmek, bağırıp çağırarak ağlamak, üstünü başını yırtmak, yüzünü tokatlayıp dövmek hoş karşılanıyor, mubah sayılıyordu. İslâmiyet bunları iptal etmiş ve kabir ziyaretini yasaklamıştır. İslâm dininin hükümleri ve prensipleri kökleşip yerleşince öğüt ve ibret almak maksadı ile kabir ziyaretine müsaade edilmiştir. Kabir ziyareti sırasında insanın şunları söylemesi çok iyi olur: Ey mümin toplulukların yurdu! Size selam olsun. Siz (bu âleme) bizden önce gelenlersiniz. İnşâallah biz de size kavuşacağız. Allahım! Onlardan sonra bizi fitneye düşürme. Onları ve bizi mağfiret et. Onları ve bizi rahmetinle iyi kullannm arasına koy. Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin.
Mezarlığa gidildiğinde ne söyleneceği hususunda şu hadisler rivayet edilmiştir: Ey mü’minlerin ve müslümanların diyarındaki ahâli! Size selam olsun. İnşâallah biz de size katılacağız. Siz bizim öncülerimizsiniz. Biz sizin arkanızdan geleceğiz. Sizin için de kendimiz için de Allah’tan âfiyet dileriz. Ey kabir ahalisi! Size selam olsun. Allah size de, bize de mağfiret etsin. Siz, bizden önce göçmüş bulunuyorsunuz. Biz de sizin izinizdeyiz. Ey mü’minler topluluğunun yurdu! Size selam olsun. Size vaad edilen (başınıza) geldi. Yarın (daha sonra vaad edilen) yerinize yerleşeceksiniz. İnşaallah biz de size katılacağız. Ey müslüman ve mü’minler diyarının ahâlisi! Size selam olsun. Bizden önce gidenlere de, arkada kalanlara da Allah rahmeti ile muamele eylesin. İnşaallah biz de size katılacağız.
Kahirlere iiirbe ve kubbeter yapılması islâm’da sonradan ortaya çıkmış bir ciummdur. Hz. Peygamber zamanında böyle bir şey yok idi. Camilerde davul çalınması da böyledir. Üstelik bu caminin saygınlığına yakışmayan ve carninin sit ibadet için olması gerçeğine ters düşen bir şeydir. Oysa Allah şöyle buyuruyor:
Mescidler şüphesiz Allah içindir. O halde Allah ile birlikte kimseye yalvarmayın. (Cin/18)
Görevimiz Allah’ın gazabını çekecek bir şey yapmamak ve Allah’ın sünnetine uymaktır.


Ölümü hatırlamakölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için kabir ziyaret etmek sünnettir Kendisinin de aynı hallere düşeceğini hatırına getirir Kimseye kötülük düşünmez İyi bir müslüman olarak yaşamaya çalısmalıyız zıyaret edenın olu ıcın kuran okuması ve dua etmesı oluye buyuk faydası vardır dınımızde kabır zıyaretı onemlıdır.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. İslam dininde kabir ziyareti, hem ölen kişilere dua etmek hem de yaşayanlara ahireti hatırlatmak amacıyla önemli bir ibadet olarak kabul edilir. Bu ziyaret, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetleri arasında yer almakta ve bazı temel kurallara uygun olarak yapılması tavsiye edilmektedir.

    Kabir Ziyaretinin Önemi
    Ahiret Bilincini Canlı Tutmak: Kabir ziyareti, insana dünya hayatının geçici olduğunu ve ahiret hayatını hatırlatır.
    Ölenlere Dua Etmek: Ölen müminlere dua edilmesi ve onların bağışlanması için Allah’tan af dilenmesi tavsiye edilir.
    Aile ve Toplum Bağlarını Güçlendirmek: Kabir ziyareti, geçmişteki büyüklerimize olan bağlılığımızı ve onların anılarını diri tutmayı sağlar.
    Kabir Ziyareti Hakkındaki Hadisler
    Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

    “Kabirleri ziyaret ediniz, çünkü bu size ahireti hatırlatır.” (Müslim, Cenaiz, 108)
    Bir başka hadis-i şerifte ise, “Daha önce kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz.” (Müslim, Cenaiz, 106) buyurmuştur. Bu, kabir ziyaretinin sünnet olduğuna işaret eder.
    Kabir Ziyaretinde Uyulması Gereken Adaplar
    Selam ve Dua ile Başlamak: Kabre yaklaşıldığında, “Esselamu aleykum ehl-i kubur…” gibi dualarla selam vermek.
    Ölümün Hatırlanması: Ziyaret sırasında dünya işlerinden bahsetmek yerine, ölüm ve ahiret üzerinde düşünmek.
    Kur’an-ı Kerim Okumak: Özellikle Yasin, Fatiha, İhlas ve Bakara suresinin ilk ve son ayetlerini okumak tavsiye edilir.
    Mezar Taşlarına Saygı: Mezarlık içinde yürürken saygılı olmak, mezar taşlarına basmaktan kaçınmak gerekir.
    Ağlamamak ve Bağırmamak: Hüzünlü olunabilir ancak aşırı duygusal taşkınlıklar göstermek uygun değildir.
    Kabir Ziyaretinde Kaçınılması Gereken Hususlar
    Kabirden yardım istemek veya oradaki ölülerden medet ummak gibi şirke götüren davranışlardan sakınılmalıdır.
    Kabri bir ibadet yeri gibi görmek veya aşırı bir kutsiyet atfetmek doğru değildir.
    Mezar taşlarına zarar vermek veya mezarlık adabına uygun olmayan davranışlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır.
    Sonuç
    Kabir ziyareti, İslam dininde kişinin hem kendi manevi gelişimine katkı sağlamak hem de ölen kişilere dua etmek için önemli bir ibadettir. Bu ziyaret, İslam’ın ölçülerine uygun bir şekilde yapıldığında, hem dünyada hem de ahirette fayda sağlayacak güzel bir amel olarak kabul edilir.

    En iyi cevap

Cevapla