Paylaş
Cuma hutbesinde namaz kılınır mı
Question
Cuma günü imam hutbe okurken namaz kılınır mı?
Hatip hutbe okurken Tahiyyetü’l-mescid namazı kılınması:
İmam hutbe okurken camiye giren kimse oturmadan önce uzatmaksızın iki rekat tahiyyetü’l-mescid namazı kılar. Hasan-1 Basri, Ibn Uyeyne, Mekhûl, İmam Şafiî, İshâk, Eba Sevr, İbnü’l-Münzir ve Han belilerin görüşü bu yöndedir.
İbn Şureyh, İbn Sîrîn, Nehaî, Katâde, Sevrî, İmam Malik, Leys ve İmam Ebu Hanîfe ise şöyle demiştir: İmam hutbe okurken camiye giren kimse, namaz kılmadan oturur. Hatta bu kişinin namaz kılması mekruhtur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.) camiye gelip safları yararak ilerleyen kişiye
الجلش، فقد آذیت و آنت»
“Otur! Hem geç geldin, hem de insanlara eziyet verdin!” demiştir. Ayrıca, namaz kılmak bu kişiyi hutbe dinlemekten de mahrum bırakır.
İmam hutbe okurken tahiyyetü’l-mescid namazının kılına bileceğini söyleyenler Câbir’den rivayet edilen şu hadise dayanmaktadırlar:
جاء رجل إلى النبي صلى الله عليه وسلم وهو يخطب الناس، فقال: أصليت يا فلان؟ قال: لا، قال: قم فصل ركعتين)
Hz. Peygamber (s.a.) hutbede iken bir adam camiye geldi. Hz. Peygamber (s.a.) ona: “Namaz kıldın mı?” diye sordu, adam da
hayır deyince Efendimiz (s.a.): “Kalk ve iki rekat namaz kıl” buyur du 1833) İmam Müslim’in rivayet ettiği bir hadise göre Hz. Peygamber
(s.a.) şöyle buyurmuştur:
إذا جاء أحدكم يوم الجمعة، والإمام يخطب، فليركع ركعتين، وليتجوز
فيهما)
“Sizden biriniz Cuma günü imam hutbede iken camiye girdiğinde iki rekat namaz kılsın ve namazı kısa tutsun. ”
Bu hadis, bu konuda nastır. Ayrıca, bu kişi namaz kılmanın ya sak olmadığı bir vakitte camiye girmiştir. Binaenaleyh
إذا دخل أحدكم المسجد فلا يجيش حتى يركع ركعتين
“Sizden biriniz camiye girdiğinde iki rekat namaz kılmadan oturmasın” hadisine göre de onun namaz kılması sünnet olur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Cuma hutbesi esnasında namaz kılınmaz. Hutbe, Cuma namazının bir parçası olduğu için, hutbe okunurken dinlemek farzdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“İmam hutbe okurken konuşan kimse, boş bir iş yapmış olur.” (Müslim, Cuma 38)
Bu nedenle hutbe sırasında konuşmak, başka bir işle meşgul olmak veya nafile namaz kılmak uygun değildir. Ancak Cuma namazı için camiye erken gelen kişi, hutbeden önce tahiyyetü’l-mescid (mescide giriş) namazını veya sünnet namazını kılabilir. Eğer hutbe başladıktan sonra camiye girerse, oturup hutbeyi dinlemesi gerekir. Bazı alimlere göre, eğer kılmadıysa hutbe esnasında bile olsa hafifçe iki rekât kılabilir.
Sonuç olarak, en doğru olan uygulama hutbe esnasında namaz kılmamak ve dikkatlice hutbeyi dinlemektir.